ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η κρίση στην Τουρκία επηρεάζει το ελληνικό βαμβάκι ...

 
Ψάχνονται για νέες αγορές οι εκκοκκιστές .Προβληματισμός επικρατεί στο χώρο του βαμβακιού για την κρίση στην Τουρκία η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο πελάτη του ελληνικού εκκοκκισμένου βαμβακιού, απορροφώντας πάνω από το 60% ετησίως από το προϊόν…

Η πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα που την πυροδοτεί το ενδεχόμενο ακυρώσει τις εκλογές ο Ερντογάν, καθώς με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν διασφαλίζει αυτοδυναμία, , έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή υποτίμηση της Τουρκικής λίρας. Τα τουρκικά κλωστήρια τηρούν στάση αναμονής και βρίσκονται σε θέση άμυνας, κάτι που αναγκάζει τους Έλληνες εκκοκκιστές να ανοιχτούν προς άλλες αγορές στην Ασία κυρίως (Βιετναμ, Ουζμπεκιστάν) , καθώς οι ευρωπαϊκοί οίκοι, απαιτούν υψηλές προδιαγραφές ποιότητας.

Το μεγάλο στοίχημα βεβαια θα είναι να ανοίξει για το ελληνικό βαμβάκι η αγορά της Κίνας, τώρα που εχουμε το εμπάργκο προς το αμερικανικό βαμβάκι...

Το ελληνικό βαμβάκι κάνει μία προσπάθεια τα τελευταία χρόνια μέσω της πιστοποίησης να ανέλθει ποιοτικά, ακόμη όμως απέχει από τα να ικανοποιήσει τους απαιτητικούς Ευρωπαίους πελάτες.
Η μονομέρεια και η στροφή σε βαμβάκια του σωρού, προκειμένου αυτά να καταλήξουν για τζιν στα Τουρκικά κλωστήρια, φαίνεται να έχει τώρα αντίκτυπο, που η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη οικονομική κρίση (η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί 10 φορές το τελευταίο διάστημα).

Το μόνο θετικό νέο προέρχεται από το δολάριο το οποίο στην σοτιμία του με το ευρώ κερδίζει κάποιο από το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών (από το 1,28 στο 1,23 έναντι του ευρώ).
Σε ότι αφορά τις διεθνείς τιμές όπως συνηθίζεται αυτή την περίοδο τα μελλοντικά συμβόλαια βρίσκονται υψηλά, αλλά πάντα με την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου τα τελευταία χρόνια έχουμε μία καθοδική κίνηση στα χρηματιστήρια. Με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η τιμή με αναγωγή στο σύσπορο ανέρχεται στα 57 λεπτά το κιλό, η οποία αν διατηρούνταν θα άφηνε ικανοποιημένους τους περισσότερους βαμβακοπαραγωγούς.

Στο θεσσαλικό κάμπο έχουμε μία μικρή αύξηση της καλλιέργειας κατά 5 %, ενώ μεγαλύτερη αναμένεται η αύξηση πανελλαδικά ιδίως σε Μακεδονία και Θράκη, καθώς αρκετός κόσμος έφυγε από το καλαμπόκι ή τον ηλίανθο στη Θράκη , λόγω των χαμηλών τιμών τα τελευταία χρόνια.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 
Η κρίση στην Τουρκία επηρεάζει το ελληνικό βαμβάκι ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: