ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: «Επίκαιρα θέματα Φυτοπροστασίας για τη ΚΑΣΤΑΝΙΑ»


«Επίκαιρα θέματα Φυτοπροστασίας για τη ΚΑΣΤΑΝΙΑ» .Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου υπήρξαν αρκετά προβλήματα στους καρπούς της Καστανιάς στο Νομό μας που οφείλονταν τόσο σε εντομολογικές προσβολές αλλά και μυκητολογικές καθιστώντας το κάστανο μη εμπορεύσιμο.

Τα συμπτώματα που εμφάνιζαν οι καρποί ήταν εσωτερικός μεταχρωματισμός καστανού χρώματος που στη συνέχεια αποκτούσε λευκό χρώμα και μουμιοποιούνταν.

Στη εργαστηριακή εξέταση του ΜΠΕΝΑΚΕΊΟΥ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΎ ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟΥ ταυτοποιήθηκε ο μύκητας του γένους Gnomoniospis και το έντομο Βαλάνινος(Curculio elephas).

Σύμφωνα με τη Διεθνή βιβλιογραφία ο μύκητας σχετίζεται με τη σφήκα της καστανιάς που λόγω της προσβολής εξασθενεί τα δένδρα και τα καθιστά ευάλωτα στις ασθένειες αλλά και άλλα έντομα όπως ο Βαλάνινος και η Καρπόκαψα.

Επίσης προσβάλει εξασθενημένα δένδρα από άλλες αιτίες όπως μη εφαρμογή των ορθών γεωργικών πρακτικών (καλλιέργεια εδάφους κλπ) καθώς παρατεταμένες και συχνές περιόδους ξηρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου συνιστάται

Αφαίρεση και καταστροφή με κάψιμο όλων των ξερών κλαδιών. Αφαιρώντας μαζι με το προσβεβλημένο και ένα τμήμα υγιούς 15-20 εκατοστά.
Απομάκρυνση των πεσμένων καρπών και συγκαρπίων μετά το πέρας της καλλιεργητικής περιόδου.

Έγκαιρη αντιμετώπιση των εντόμων ή άλλων ασθενειών

Διατήρηση των δένδρων σε καλή θρεπτική κατάσταση με εφαρμογή ισορροπημένης λίπανσης .

Αποφυγή υπερβολικής άρδευσης ιδίως αν το έδαφος είναι βαρύ με ανεπαρκή αποστράγγιση

Προστασία των δένδρων μετά από παγετούς και χαλάζι.

Σε περίπτωση φυτεύσεων για εγκατάσταση νέων δενδροκομείων χρησιμοποίηση πιστοποιημένων δενδρυλλίων.

Η λύση της εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων πρέπει να είναι η τελευταία και μόνο όταν είναι δικαιολογημένα απαραίτητη.

Οι ψεκασμοί που πραγματοποιούνται για άλλες ασθένειες βοηθούν στην αντιμετώπιση της ασθένειας, με τη χρήση όμως εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων για την καστανιά όπως Belis Cold, Signum WG, Trigram και από διαφορετική ομάδα το Syllit.

Β. Όσον αφορά το έντομο Βαλάνινο των καστάνων είναι κολεόπτερο που έχει μια γενεά το χρόνο. .Διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στο έδαφος σε κελί που κατασκευάζει το ίδιο έντομο. Στα τέλη της άνοιξης αρχές θέρους νυμφώνεται. Το θηλυκό γεννά στο καρπό αφού ανοίξει με το ρύγχος τρύπα, η περίοδος αυτή της ωοτοκίας αρχίζει από τέλος του θέρους και διαρκεί συνήθως όλο τον Σεπτέμβριο αλλά είναι πιο έντονη το πρώτο 15νθήμερο. Μετά την εκκόλαψη και την ολοκλήρωση της ανάπτυξης σε 45-40 ημέρες, η προνύμφη ανοίγει στοά και βγαίνει από το κάστανο που συνήθως έχει πέσει στο έδαφος και μπαίνει στο έδαφος όπου διαχειμάζει

Για την αντιμετώπιση εφαρμόζονται καλλιεργητικά μέτρα αλλά και Βιολογικά και χημικά. Συλλογή των πεσμένων κάστανων που πέφτουν πρόωρα. Όπου είναι δυνατό να γίνεται ελαφρά αναστροφή του εδάφους το χειμώνα ή την άνοιξη χωρίς να βλάψουμε το ριζικό σύστημα για να έλθουν στην επιφάνεια και να καταστραφούν οι προνύμφες που διαχειμάζουν σε σχετικά μικρό βάθος.

Βιολογικά μέτρα. Καλά αποτελέσματα δίνουν οι επεμβάσεις με εντομοπαθογόνους νηματώδεις και μύκητες την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου όπου τα έντομα βρΊσκονται στο τελευταίο προνυμφικό στάδιο.

Xημικά μέτρα Η Χημική καταπολέμηση του εντόμου γίνεται εναντίον των ενηλίκων πριν ακόμα αυτά γεννήσουν στους καρπούς με ψεκασμούς καλύψεως κατά τις αρχές Αυγούστου και επανάληψη μετά από 15-20 μέρες και φυσικά με εγκεκριμένα φυτοφάρμακα όπως σκευάσματα με δραστική ουσία α. deltamethrin με πολλά εμπορικά ονόματα, και β.chlorantraniliprole με εμπορικό όνομα Coragen 20SC.

Κατά τη διάρκεια των ψεκασμών οι καλλιεργητές πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας ,να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοφάρμακα, να διαβάζουν την ετικέτα του φυτοφαρμάκου η δε χρήση τους να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων τα δε ψεκαστικά να διαθέτουν πιστοποιητικό επιθεώρησης.
 


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: «Επίκαιρα θέματα Φυτοπροστασίας για τη ΚΑΣΤΑΝΙΑ» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: