ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ποιά είναι η αλήθεια για τη φορολογία στο τσίπουρο

 
Μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις Αποστόλου στον Τύρναβο .Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί όχι μόνο στην περιοχή του Τυρνάβου, αλλά σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας, από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ότι στις σκέψεις της κυβέρνησης, είναι προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση με το χύμα τσίπουρο και η δημόσια υγεία, αλλά και να βρεθεί και ένα ισοδύναμο για την κατάργηση του φόρου στο κρασί, να ανέβει η φορολογία στους διήμερους με τα καζάνια (αμβυκούχους) που θα εμφιαλώνουν τσίπουρο για να το πουλούν εκτός νομού, από τα 57 λεπτά στα 6 ευρώ το λίτρο.

Μάλιστα ο υπουργός για να αιτιολογήσει την σκέψη του αυτή είπε ότι δεχόμαστε πιέσεις από την Ε.Ε. για να ανέβει η φορολογία στο τσίπουρο, αφού θεωρείται αιθυλική αλκοόλη. Η αλήθεια είναι, όπως μας εξηγεί ο πρώην πρόεδρος του Οινοποιητικού συνεταιρισμού Τυρνάβου Αγησίλαος Ραψανιώτης, ότι το εμφιαλωμένο τσίπουρο σήμερα (το αραιωμένο) έχει μία φορολογία της τάξης των 5.7 ευρώ το λίτρο, ενώ το άνυδρο φτάνει κοντά στα 12 ευρώ, όταν για τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά η φορολογία αυτή ανέρχεται στα 25 ευρώ το λίτρο (ουίσκι, βότκα, τζιν κλπ).


Αυτό συμβαίνει γιατί θεωρούμε το τσίπουρο-χωρίς όμως να το έχουμε κατοχυρώσει αυτό στην Ε.Ε.- ως τρόφιμο,, όπως το ούζο, που σερβίρεται μαζί με φαγητό το μεσημέρι και ότι δεν ανταγωνίζεται τα αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται στα μπαρ. Ωστόσο έχουμε κατοχυρώσει μόνο το ούζο στην Κομισιόν το 1993 και όχι το τσίπουρο, παρά το γεγονός, ότι το τσίπουρο προέρχεται από απόσταξη σταφυλιών, ενώ το ούζο μπορεί να έχει και αιθυλική αλκοόλη.


Βέβαια οι πιέσεις που δεχόμαστε από την Ε.Ε. δεν οφείλονται τόσο στο λόμπι των σκληρών αλκοολούχων ποτών, αλλά από μία καταγγελία του ΣΕΟΠ του συνδέσμου των εμφιαλωτών τσίπουρου , το 2010, η οποία όπως εξηγεί ο κ. Ραψανιώτης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην Κομισιόν, που διαπίστωσε ότι κυκλοφορεί στην Ελλάδα αλκοολούχο ποτό (τσίπουρο από αμβυκούχους) με μόλις 57 λεπτά το λίτρο φόρο και ανοίγοντας το φάκελο τσίπουρο διαπίστωσαν ότι δεν έχει εξαιρεθεί όπως το ούζο, άρα πιέζουν για διπλασιασμό του φόρου του εμφιλωμένου, ώστε να εναρμονιστεί με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά και έτσι πλήττονται και οι εμφιαλωτές.
«Μόνοι μας δηλαδή βγάλαμε τα μάτια μας» εξηγεί ο κ. Ραψανιώτης, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει ότι το θέμα της φορολογίας στο τσίπουρο δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά του υπουργείου Οικονομικών.

Και ευτυχώς η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, έχει καλή γνώση του θέματος και το χειρίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και για τους διήμερους, γνωρίζοντας τι θα σημάνει ένας δεκαπλασιασμός της φορολογίας για τους αμπελουργούς.
Αν ο φόρος στο τσίπουρο για τους διήμερους εκτοξευθεί από τα 57 λεπτά στα 5, 7 ευρώ, αυτό μόνο για τον Τύρναβο σημαίνει ότι θα εγκαταληφθούν πάνω από12.000 στρέμματα με αμπέλι (περίπου τα μισά από τα οινοποιήσιμα της περιοχής) και πάνω από 200.000 στρέμματα σ’ όλη τη χώρα, καταλήγει ο κ. Ραψανιώτης, υπογραμμίζοντας ότι το βράσιμο στο τσίπουρο κρατά στο επάγγελμα του αμπελουργού μικροκαλλιεργητές και στηρίζει πάνω από 250.000 οικογένειες. Τα οινοποιεία της χώρας δεν θα μπορούν αν απορροφήσουν αυτή την παραγωγή στφυλιού και η τιμή του θα κατρακυλήσει στα 12 λεπτά το κιλό, από τα σχεδόν διπλάσια που απολαμβάνουν σήμερα κατά μέσο όρο οι αμπελοκαλλιεργητές.

Η λύση είναι αφενός να υπάρξει ένας έλεγχος πιο αυστηρός για τους διήμερους, η διακίνηση του χύμα τσίπουρου να γίνεται με παραστατικά, αλλά να μην αφεθούν στην τύχη τους. Μία φορολογία της τάξης του ενός έως 1,5 ευρώ το λίτρο, με δεδομένο ότι προπληρώνουν το φόρο για να ανάψουν τα καζάνια, θα μπορούσαν ίσως να απορροφηθεί αλλά όχι ένας δεκαπλασιασμός του φόρου από τα 60 λεπτά στα 6 ευρώ, γιατί αυτό θα σημάνει μαζική εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας.

Οδυσσέας Ελύτης: «Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.»
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Ποιά είναι η αλήθεια για τη φορολογία στο τσίπουρο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: