ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ε.Ε.: Απαράδεκτοι οι δασμοί των ΗΠΑ στις ισπανικές ελιέςΣτην ημερήσια διάταξη της ΕΕ τέθηκε το ζήτημα της αύξησης των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις ισπανικές μαύρες ελιές κατά 34,75%, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι οι εξαγωγές προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Το εν λόγω μέτρο που επιβλήθηκε από την Ουάσινγκτον προκάλεσε έντονες ανησυχίες στην Ισπανία και τις Βρυξέλλες, για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει όχι μόνο στον τομέα του ελαιολάδου, αλλά και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Από την πλευρά της, η Ισπανία πρόκειται να πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει την υπόθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Η απόφαση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ να επιβάλλει αδικαιολόγητα υψηλούς δασμούς στις ισπανικές ελιές είναι απλά απαράδεκτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, αρμόδιος για την Αγροτική ανάπτυξη και το Εμπόριο, Ντανιέλ Ροζάριο.

Η Ισπανία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι «πιο ενεργή» στο συγκεκριμένο ζήτημα και «να δώσει την κατάλληλη απάντηση», πριν οριστικοποιηθεί η απόφαση.

«Πρόκειται για ένα προστατευτικό μέτρο εναντίον ενός επιτυχημένου, υψηλής ποιότητας και δημοφιλούς προϊόντος μεταξύ των Αμερικανών καταναλωτών», ανέφερε ο κ. Ροζάριο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των υψηλότερων δασμών, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το σύστημα των επιδοτήσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν τόνισε ότι «οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις πιθανές επιπτώσεις» μιας τέτοιας απόφασης.

Η πρόεδρος της Ανδαλουσίας, Susana Díaz, απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να προειδοποιήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι το μέτρο αυτό «θα επιφέρει συνέπειες», προβλέποντας ότι «και άλλα προϊόντα θα επηρεαστούν στο εγγύς μέλλον».
euractiv.gr
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Ε.Ε.: Απαράδεκτοι οι δασμοί των ΗΠΑ στις ισπανικές ελιές Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: