ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Ο αναπτυξιακός χάρτης στον αγροδιατροφικό τομέα


Σε περιφερειακό πόλο ανάπτυξης στοχεύει να αναδειχθεί η Θεσσαλία, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, μέσω των αναπτυξιακών παρεμβάσεων και έργων που περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα, μέσω παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, εκσυγχρονισμού και προσαρμογής στις απαιτήσεις της αγοράς, αύξησης της προστιθέμενης, της προώθησης της διαπεριφερειακής και διεθνούς συνεργασίας και του Σήματος πιστοποίησης (ThessAgro), και μίας σειράς άλλων στοχευμένων δράσεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2014-2020 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (RIS3).

Οπως είναι γνωστό οι περιφέρειες «τρέχουν» μία σειρά δράσεων στο πλαίσιο του επιχειρησιακού τους προγράμματος, και τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεμπλοκάρουν σημαντικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση διαδραματίζει το ΠΑΑ 2014-2020 και η αξιοποίησή του σε περιφερειακό επίπεδο.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας περιλαμβάνονται πόροι 4 εκατ. ευρώ για δράσεις συνεργασίας-μεταφοράς αποτελεσμάτων έρευνας σε επιχειρήσεις. Η πρώτη προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί πριν το φθινόπωρο με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ. δημόσια δαπάνη και θα αφορά σε «Πιλοτικά ερευνητικά προγράμματα στοχευμένα στις προτεραιότητες της RIS3 Θεσσαλίας», με την αγροδιατροφή να είναι βασικός πυλώνας της.

Ακόμη περιλαμβάνονται πόροι 50 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη περίπου, για την «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», εκτός πρωτογενούς τομέα που ως γνωστόν εμπίπτουν στο Π.Α.Α. Εδώ, έχει ήδη χρηματοδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, προκειμένου να αυξηθεί ο διατιθέμενος προϋπολογισμός για τη στήριξη των θεσσαλικών επιχειρήσεων. Η πρώτη προκήρυξη Επιχορήγησης Επιχειρήσεων αναμένεται να εκδοθεί έως τα τέλη του καλοκαιριού, με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη και θα αφορά σε «Ενίσχυση υφισταμένων επιχειρήσεων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους».

Οι αμέσως επόμενες προκηρύξεις, οι οποίες σχεδιάζονται ήδη, θα αφορούν σε νέες (υπό σύσταση) επιχειρήσεις και σε clusters. Επίσης, στο ΠΕΠ περιλαμβάνονται πόροι επιχειρηματικότητας που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη περίπου, και αφορούν στον τομέα προώθησης της βιώσιμης απασχόλησης υψηλής ποιότητας και υποστήριξης της κινητικότητας των εργαζομένων. LEADER

Στόχος της Περιφέρειας είναι στους αμέσως επόμενους μήνες να εκδοθεί η προκήρυξη, των Ιδιωτικών Επενδύσεων στα Leader, με 4 Προγράμματα – ένα ανά νομό- στη Θεσσαλία.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν ενταχθεί στο ΜΕΤΡΟ 123 Α «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» του ΠΑΑ 2007-2013, 36 επενδυτικά σχέδια. Μέχρι σήμερα 14 έχουν ολοκληρώσει τις επενδύσεις και 22 Επενδυτικά Σχέδια έχουν υλοποιήσει μέρος των εγκεκριμένων επενδύσεων. Η ολοκλήρωσή τους με απόφαση του Υπουργείου μεταφέρεται στη Δράση 4.2.1του ΠΑΑ 2014-2020.

Τέλος, η Περιφέρεια (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας) εντός του τρέχοντος έτους χορήγησε 35 «ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» για ισάριθμες επενδυτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο για την ένταξή τους στη Δράση 4.2.1. Οι επενδύσεις αφορούν σε γαλακτοκομικά, ελαιοκομικά προϊόντα, μανιτάρια, μεταποίηση και επεξεργασία κρέατος.

Γ. Ρούστας
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Ο αναπτυξιακός χάρτης στον αγροδιατροφικό τομέα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: