Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

rTMS: Αυτή είναι η πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα

 
Η νέα πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας της κατάθλιψης rTMS έχει έρθει και στην Ελλάδα και δίνει νέες ελπίδες στους εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς.

Το rTMS (repetιtive Transcranial Magnetic Stimulation ή επαναλαμβανόμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός), είναι μία νέα, πρωτοποριακή θεραπευτική μέθοδος, που απευθύνεται σε άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης. .

H θεραπεία rTMS μπορεί να προσφέρει ξανά ελπίδα και χαμόγελο σε χιλιάδες ασθενείς με κατάθλιψη που δεν έχουν ωφεληθεί από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Ως θεραπείες πρώτης γραμμής για τη μείζονα κατάθλιψη θεωρούνται τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και οι ψυχοθεραπείες, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς ένα σημαντικό ποσοστό 1/3 περίπου των ασθενών εμφανίζονται ως ανθεκτικοί στη θεραπεία με φάρμακα, δηλαδή δεν ανταποκρίνονται και δεν υποχωρούν τα συμπτώματα, παρά τις αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η μέθοδος rTMS μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική λύση για που δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή ή που δεν μπορούν να ανεχτούν τα φάρμακα
Η νέα μέθοδος είναι ασφαλής και ήδη από το 2008, έχει λάβει Έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Εκτελείται σε κορυφαία νοσοκομεία και κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής όπως Johns Hopkins, Mayo Clinic, University of British Columbia, Camh Καναδά, The London Psychiatry Centre, κ.α..

Το r-TMS, δεν παρουσιάζει σχεδόν καθόλου παρενέργειες και δεν επιτείνει καμία από αυτές που προκαλούν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Έχει γρήγορη έναρξη θεραπευτικού αποτελέσματος (συνήθως εντός των δύο πρώτων εβδομάδων), είναι μη επεμβατική μέθοδος και οι ασθενείς δε χρειάζεται να σταματήσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή. Μέχρι και το 75% περίπου των ασθενών, αναφέρουν αισθητή μείωση των συμπτωμάτων, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αυτών, αναφέρουν μέχρι και πλήρη αποδρομή της νόσου.
Πως γίνεται η θεραπεία με τη μέθοδο rTMS
Η θεραπεία, λειτουργεί στο πλαίσιο ενός ιατρείου με τη χρήση συσκευής που εφαρμόζει σύντομους παλμούς ενός μαγνητικού πεδίου στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της διάθεσης.

Η θεραπεία, στην κύρια φάση της διαρκεί για 30 καθημερινές (εκτός Σαββατοκύριακου) συνεδρίες των 45 περίπου λεπτών.
Κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών, ο ασθενής κάθεται άνετα και χαλαρώνει στην καρέκλα της θεραπείας. Ένα μαγνητικό πηνίο ακουμπά ελαφρά στο κεφάλι του και χορηγεί εστιασμένη μαγνητική διέγερση απευθείας σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι υπολειτουργούν ή υπερλειτουργούν σε ασθενείς με κατάθλιψη. Ο ασθενής ακούει έναν ήχο «κλικ» και αισθάνεται ένα ελαφρύ «χτύπημα» στο σημείο που ακουμπά το πηνίο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας ο ασθενής είναι ξύπνιος και σε εγρήγορση. Μετά το τέλος της συνεδρίας ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις συνήθεις δραστηριότητές του, καθώς δεν επηρεάζεται η εγρήγορση ή οι γνωστικές του λειτουργίες.

Η θεραπεία για κατάθλιψη r-TMS εφαρμόζεται στο κέντρο «ΝΟΟΣ ΕΥΔΙΑ», σε συνεργασία με τον όμιλο Ευρωκλινικής Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας (Τσόχα 18-20)

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού μπορείτε να δείτε εδώ: www.rtmstherapy.gr
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 
rTMS: Αυτή είναι η πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: