Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Περισσότερο αποτελεσματικές οι γεωργικές δαπάνες με ειδικούς όρους στον νέο προϋπολογισμό της ΚΑΠ

 
Ο νέος προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κινείται προς μια προσέγγιση με βάση επιστημονικές μεθόδους, με περισσότερους στόχους διεπιστημονικής φύσης, απαιτώντας από τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν συγκεκριμένες εθνικές προσεγγίσεις, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στη EURACTIV.

«Αυτή η επιστημονική προσέγγιση θα απαιτούσε την ύπαρξη συστημάτων συμβουλευτικής στα αγροκτήματα που λειτουργούν σε όλα τα κράτη μέλη όχι μόνο, για να παρέχουν στους αγρότες πληροφορίες, αλλά και για να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές», δήλωσε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης.

«Αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, τότε προφανώς θα είμαστε σε θέση να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στον τρόπο που ξοδεύουμε χρήματα από ό, τι κάνουμε σήμερα», εξήγησε ο κ. Χανιώτης.

Ανέφερε, ακόμη, ότι οι περισσότεροι από τους στόχους που έχουν τεθεί στις προτάσεις της Κομισιόν για την ΚΑΠ μετά το 2020 είναι πολυεπιστημονικής φύσεως.

«Δεν πρόκειται μόνο για τη γεωργία, αλλά για έναν συνδυασμό πραγμάτων που κυμαίνονται από την τροφική αλυσίδα μέχρι και την ασφάλεια στο περιβάλλον».

Μία προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Χανιώτη, αποτελούν τα στρατηγικά σχέδια των κρατών μελών. Αυτά πρέπει να βασίζονται στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις ανάγκες τους, ιδίως όσον αφορά το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

«Το γεγονός αυτό εγγυάται ότι το επίπεδο φιλοδοξίας όλων θα είναι υψηλότερο από αυτό που είναι σήμερα», δήλωσε ο Χανιώτης.

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο παράδοσης, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να παρουσιάσουν τις δικές τους εθνικές στρατηγικές στον τομέα της γεωργίας προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητές τους.

Επιπροσθέτως, μια δεύτερη προϋπόθεση είναι να δοθεί στα κράτη μέλη επαρκής ευελιξία, προκειμένου να προσαρμόσουν το σχέδιό τους στις εθνικές τους ιδιαιτερότητες, αλλά εστιάζοντας στην επίτευξη στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επέκρινε πρόσφατα τις προτάσεις της Επιτροπής για την ΚΑΠ, λέγοντας ότι δεν έχουν φιλοδοξίες για μια πιο οικολογική και πιο ισχυρή προσέγγιση βάσει επιδόσεων.

«Κατά την άποψή μας, η δημιουργία στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ αποτελεί ευκαιρία για καλύτερο συντονισμό των γεωργικών δαπανών […] αυτό υπερτερεί του θέματος σύνδεσης με άλλα ταμεία. Όπως επισημάναμε στο Briefing Paper μας τον Μάρτιο, οι παλιές συμφωνίες εταιρικής σχέσης είχαν ελάχιστες επιπτώσεις στην πράξη», δήλωσε στη EURACTIV ο João Figueiredo, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για τη γνωμοδότηση σχετικά με την ΚΑΠ.

Εντούτοις, πρόσθεσε, η βασική πρόκληση πλέον είναι η συμπληρωματικότητα της ΚΑΠ με πολιτικές μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.

Ο ανώτερος σύμβουλος της Farm Europe, Luc Vernet, δήλωσε στη EURACTIV ότι το επίπεδο των διοικητικών ελέγχων που προτείνει η Επιτροπή είναι υψηλότερο από ό, τι στο σημερινό πλαίσιο, δεδομένου ότι «προτείνεται να προστεθεί ένα νέο επίπεδο ελέγχων μέσω των ελέγχων απόδοσης, ο οποίος δεν αντικαθιστά τους τρέχοντες, αλλά έρχεται στην κορυφή όσων υπάρχουν ήδη».

«Παρ’ όλα αυτά, με το νέο μοντέλο παράδοσης, η Επιτροπή θα ελέγχει μόνο τη χρηστή διοίκηση, αλλά τελικά δεν θα έχει καμία δυνατότητα να εγγυηθεί ότι οι δαπάνες της ΕΕ έχουν πραγματικό αντίκτυπο για την επίτευξη κοινών στόχων της ΕΕ. Οι περισσότερες από τις παραμέτρους για την ενεργοποίηση των πληρωμών θα σχεδιαστούν από τα κράτη μέλη», δήλωσε ο κ. Vernet.

«Αν υιοθετηθεί το νέο μοντέλο παράδοσης, η ΚΑΠ θα εισχωρήσει σε μια γκρίζα ζώνη με 27 διαφορετικά επίπεδα φιλοδοξίας και διαφορετικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τους αγρότες ανάλογα με τη χώρα τους. Αυτό θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για ισότιμους όρους ανταγωνισμού», κατέληξε ο κ. Vernet.
 
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Περισσότερο αποτελεσματικές οι γεωργικές δαπάνες με ειδικούς όρους στον νέο προϋπολογισμό της ΚΑΠ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: