ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οκτώ μέτρα στήριξης των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ


Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής την Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά κατέθεσε στη Βουλή πρόταση Νόμου με δέσμη μέτρων οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ειδική αναφορά γίνεται στην πρόταση Νόμου σε 8 συγκεκριμένα μέτρα που θεωρούμε απαραίτητα για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και την αναζωογόνηση της υπαίθρου. 

Τα συγκεκριμένα μέτρα στοχεύουν στην μείωση του κόστους λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, άρα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών.

Στοχεύουν επίσης στην εξυγίανση της αγοράς με την παροχή φορολογικών κινήτρων για διακίνηση των αγροτικών προϊόντων μέσω ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών, στη δημιουργία ομάδων παραγωγών που θα υλοποιούν επιχειρησιακά σχέδια για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, στην οικονομική στήριξη των νέων αγροτών τα 5 πρώτα χρόνια άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, καθώς και στη διευκόλυνση της συνταξιοδότησης αγροτών που έχουν οφειλές στον ΟΓΑ.

Με το πρώτο μέτρο καθιερώνεται από 1-1-2019 το 13% ως ενιαίος συντελεστής φορολόγησης των κερδών από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Καθιερώνεται επίσης το αφορολόγητο των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και των πάσης φύσεως αγροτικών αποζημιώσεων με εξαίρεση το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης άνω των 20.000 ευρώ.

Τα ποσά που εισπράττονται από τη φορολόγηση των άνω των 20.000 ευρώ άμεσων ενισχύσεων αξιοποιούνται κατ’ αποκλειστικότητα για τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών καθώς και την χρηματοδότηση επενδύσεων και δράσεων που υλοποιούνται από συλλογικές οργανώσεις των αγροτών. 

Με το δεύτερο μέτρο θεσπίζεται ειδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός αγροτών προκειμένου να προστατευτούν οι αγρότες από τις κατασχέσεις και να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα.

Με το τρίτο μέτρο τροποποιείται ο νόμος Κατρούγκαλου και θεσπίζονται 8 υποχρεωτικές ασφαλιστικές κατηγορίες. Οι νέοι αγρότες για τα 3 πρώτα έτη από την έναρξη της δραστηριότητάς τους καταβάλουν μόνο τις εισφορές που αντιστοιχούν στην υγειονομική περίθαλψη και για τα επόμενα 2 έτη το 50% του συνόλου των εισφορών.

Με το τέταρτο μέτρο προβλέπονται συγκεκριμένα κίνητρα για την στήριξη των αγροτών που συμμετέχουν στους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών. Ειδικότερα, για τους αγρότες που διακινούν τα αγροτικά τους προϊόντα μέσω συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών των οποίων είναι μέλη, ορίζεται ότι τα έσοδά τους λογίζονται μειωμένα κατά 35% και για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. επιστρέφεται επιπλέον ποσοστό 5% του αναλογούντος φόρου.

Με το πέμπτο μέτρο προτείνεται η καθιέρωση από 1-1-2019 κάρτας αγροτικού πετρελαίου. Η προμήθεια του πετρελαίου θα γίνεται με την ειδική κάρτα που θα χορηγείται στους γεωργούς και στους κτηνοτρόφους με βάση την έκταση και το είδος της καλλιέργειας καθώς και τον αριθμό των ζώων που δηλώνονται κάθε χρόνο στο ΟΣΔΕ.

Με το έκτο μέτρο προτείνεται η αύξηση από 4.000 σε 10.000 του ποσού των οφειλών στον ΟΓΑ που μπορούν να ρυθμίσουν οι υπό συνταξιοδότηση αγρότες, για να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν.

Με το έβδομο μέτρο προβλέπεται η διατήρηση του δικαιώματος μικρής αγροτικής δραστηριότητας για συνταξιούχους όλων των Ταμείων, χωρίς περικοπή της σύνταξής τους, εφόσον η αγροτική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τα όρια που έχουν καθοριστεί για τους μικρούς παραγωγούς που εξαιρούνται από το κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.

Με το όγδοο μέτρο επαναφέρεται οριστικά και αμετάκλητα η εξαίρεση της αξίας των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ όπως ίσχυε εξαρχής και πριν αρχίσουν οι θεσμικές παλινωδίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής αναμφισβήτητα είναι μέτρα ανακούφισης των αγροτών και υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής.

thessaliatv.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Οκτώ μέτρα στήριξης των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: