Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εκατομμύρια στρέμματα δημόσιας αγροτικής περιουσίας αναξιοποίητα


Σε αταξία εκατομμύρια στρέμματα δημόσιας αγροτικής περιουσίας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος αγροτών-κτηνοτρόφων

Παραμένει το καθεστώς αταξίας στο χώρο της δημόσιας αγροτικής ακίνητης περιουσίας, αφού δεν έχει ακόμα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίησή της προς όφελος των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των συνεργατικών τους σχημάτων. Έτσι, η χώρα μας χάνει κατά πολλούς ένα επιχείρημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στη «μάχη» των κονδυλίων που διεξάγεται για τη νέα ΚΑΠ, μετά το 2020, σε επίπεδο ΕΕ, αφού μη έχοντας ενσωματώσει τις εκτάσεις αυτές στις γεωργικές, εμφανίζει ένα υψηλό ποσοστό επιδοτήσεων ανά δικαιούχο (αναλογία καλλιεργούμενων εκτάσεων – ύψος ενιαίας ενίσχυσης). Το γεγονός αυτό δημιουργεί, κατά πολλούς, κινδύνους για το μέλλον και το ύψος των επιδοτήσεων.

Απτό παράδειγμα, εξηγούν καλά γνωρίζοντες στον ΑγροΤύπο, είναι το ζήτημα των βοσκότοπων, για τους οποίους η χώρα μας θα μπορούσε να λάβει βοήθεια από την περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι, μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει στο ΥπΑΑΤ από το 2015 για την διαχείριση των χιλιάδων αυτών ακινήτων ανά την ελληνική επικράτεια δεν έχει τελεσφορήσει ακόμα. Η προσπάθεια αυτή είχε ως κεντρικό της άξονα τη δημιουργία, τη στελέχωση και τη λειτουργία ενός κρατικού οργανισμού, του ΟΔΙΑΓΕ, ο οποίος θα ήταν επί της ουσίας υπεύθυνος για τη διαχείριση των ακινήτων αυτών. Οι πληροφορίες επ' αυτού αναφέρουν ότι ο ΟΔΙΑΓΕ δεν έχει καν Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ κάποιες τροπολογίες που θα διευκόλυναν τη λειτουργία του δεν έφτασαν ποτέ στη Βουλή.

Σημειωτέον ότι πρώτος (θεωρητικός τουλάχιστον) στόχος του ΟΔΙΑΓΕ ήταν η αξιοποίηση δημόσιων εκτάσεων, όπως των περιοχών γύρω από τη λίμνη Κάρλα (13.000 στρέμματα), η λίμνη Αγουλινίτσας (20.000 στρέμματα), το έλος Κλειδίου (12.500 στρέμματα), εκτάσεις που διανέμονται –πολλές φορές χωρίς κανόνες- σε παραγωγούς, προκειμένου εκείνοι να τις καλλιεργούν, αλλα και να ενεργοποιούν δικαιώματα, έναντι χαμηλού τιμήματος. Δεύτερος στόχος του ΟΔΙΑΓΕ ήταν η αξιοποίηση της περιουσίας και των εγκαταστάσεων αγροτικών συνεταιρισμών που εκκαθαρίζονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι εκτάσεις ανήκουν στην δικαιοδοσία του ΥπΑΑΤ και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ πριν από λίγες ημέρες η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε επί της ουσίας τη συνέχιση του υπάρχοντος καθεστώτος, με βάση ένα νόμο (4061) του 2012.

Πάνω από 23.000 αγροτικά ακίνητα διαθέτει η ΕΤΑΔ

Στα παραπάνω ακίνητα, τα οποία σημειωτέον βαίνουν αυξανόμενα, καθώς συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, πρέπει να προστεθούν 23.928 επιπλέον ακίνητα που έχει στην διάθεσή της η Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων (ΕΤΑΔ). Σύμψωνα με σχετικούς υπολογισμούς τα ακίνητα αυτά αντιπροσωπεύουν εκτάσεις, που ξεπερνούν τα 1,2 εκατ. στρέμματα.

Ξεπερνούν το 1.000.000 οι «ιερές» εκτάσεις

Στις παραπάνω εκτάσεις πρέπει να προσθέσει κανείς και τις σχολάζουσες σε πολλές περιπτώσεις, εκτάσεις της Εκκλησίας, οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες. Μια παλιότερη καταγραφή και με βάση στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έδειξε, ότι η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές, ενώ περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» αφού γι΄ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Σε σχέση με την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, στην οποία προσέβλεπε λένε οι πληροφορίες και ο ΟΔΙΑΓΕ, με βάση τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης, προβλέπεται η επανεργοποίηση μιας εταιρείας, η οποία και θα αναλάβει να χειριστεί το θέμα της διαχείρισής της.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Εκατομμύρια στρέμματα δημόσιας αγροτικής περιουσίας αναξιοποίητα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: