ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Θες Γάλα – Εργασιακός Μεσαίωνας ;Το Θες Γάλα-Πιες ιδρύθηκε από τον συνεταιρισμό Θεσσαλίας-Μακεδονίας με έδρα την Λάρισα και νόμιμο εκπρόσωπο τον Βακάλη Αθανάσιο. Ο Βακάλης Αθανάσιος τελεί μέχρι και σήμερα τα καθήκοντα του προέδρου. 

Η δράση του Θες Γάλα ξεκίνησε από την πόλη της Λάρισας το 2013 δημιουργώντας δίκτυο καταστημάτων με Αυτόματους Πωλητές Γάλακτος. Ενώ στην διετία 2015-2016 δημιουργήθηκαν καταστήματα αυτόματων πωλητών γάλακτος στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος πως στην Αθήνα μέσα σε χρονικό διάστημα του ενός έτους δημιουργήθηκαν 30 καταστήματα Αυτόματων Πωλητών με μεγάλη αποδοχή από το αστικό κοινό της Αθήνας. Ενώ το 2017 ο συνεταιρισμός Θες Γάλα αποφάσισε να πουλήσει καταστήματα του σε ιδιώτες με την μορφή Franchise. 

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο ονειρικά και ρόδινα όπως θα σκέφτεται κανείς. Το Θες Γάλα για να ανοιχθεί στην εμπορία Γάλακτος καταπάτησε κάθε δικαίωμα των εργαζομένων του. Δημιούργησε συνθήκες Εργασιακού Μεσαίωνα. Από τον Μάιο του 2016 ξεκίνησε τις καθυστερήσεις πληρωμών. Ενώ σήμερα βρίσκεται στο σημείο να χρωστάει κατά μέσο όρο 4 μήνες δεδουλευμένα. Αξιοσημείωτο, υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν αποχωρήσει τουλάχιστον 6μήνες από τον συνεταιρισμό Θες Γάλα και δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους. Βέβαια δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τις οφειλές προς προμηθευτές και ιδιοκτήτες καταστημάτων. 

Όταν διαβάσει κανείς τον όρο Εργασιακό Μεσαίωνα θα αναρωτηθεί μήπως υπερβάλω. Για τον λόγο αυτόν θα σας αναλύσω μερικές καταστάσεις που επικρατούσαν και συνεχίζουν να επικρατούν ως σήμερα στο Θες Γάλα. 

• Οι εργαζόμενοι που αναλαμβάνουν βάρδια παραλαμβάνουν αυτοκίνητα με τα οποία μετακινούνται από κατάστημα σε κατάστημα για να γίνουν αλλαγές των δεξαμενών γάλακτος, η τροφοδοσία των Αυτόματων Πωλητών Προϊόντων και την επιδιόρθωση τεχνικών προβλημάτων. Τα αυτοκίνητα αυτά είναι ενοικιαζόμενα και τα περισσότερα σε πολύ κακή κατάσταση. Σε σημείο που πολλές φορές είχαν δημιουργηθεί προβλήματα στον δρόμο. Θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει κινητός κίνδυνος – θάνατος στον δρόμο. Όχι μόνο για τους εργαζόμενους και αλλά και για τους απλούς πολίτες που κυκλοφορούν σε αυτόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα με συνάδελφο που πήρε φωτιά η τουρμπίνα του αυτοκινήτου στην Θηβών. Δεν χρειάζεται να σας αναφέρω για λάστιχα και φρένα. Ευτύχημα που δεν έχει υπάρξει κάποιο πιο σοβαρό ατύχημα. 
• Τρία στα τέσσερα καταστήματα δεν διέθεταν τουαλέτα. 
• Δεν κάναμε διάλλειμα, παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Οι σπάνιες περιπτώσεις έγκειται στο φιλότιμο μερικών από τους συναδέλφους του κοντρόλ (συντονιστικό κέντρο) στην Λάρισα που καταλάβαιναν πως χρειαζόταν να κάνουμε κάποιο ολιγόλεπτο διάλλειμα ξεκούρασης και έβαζαν πλάτη στις αποφάσεις των ανωτέρων τους να μην κάνουμε διάλλειμα. 
• Η αλλαγή βαρδιών δεν γινόταν με 11ώρη ανάπαυση όπως προβλέπεται βάση της Ελληνικής Νομοθεσίας. Δηλαδή, κάποιος μπορεί να εργασθεί στην βάρδια 15:00 – 23:00 και η επόμενη βάρδιά του να είναι η αμέσως επόμενη πρωινή 07:00 -15:00. 
• Η ειδικότητα που αναγράφεται στην σύμβαση εργασίας που καταθέτεται στο ΣΕΠΕ & στο Υπουργείο Εργασίας από τον συνεταιρισμό δεν συνάδει με την ειδικότητα που έχει δηλωθεί στο ΙΚΑ, αλλά δεν συνάδει και με αυτήν της πραγματικότητας. Οι εργαζόμενοι είναι δηλωμένοι ως Υπάλληλοι Γραφείου στο ΣΕΠΕ και ως Υπάλληλοι Εξωτερικών Εργασιών στο ΙΚΑ. 
Στην πραγματικότητα; Οι εργαζόμενοι με τις μπλε μπλούζες με το τυπωμένο λογότυπο Θες Γάλα- Πιες (θα μας έχουν δει και οι περισσότεροι από τους καταναλωτές) εργάζονται ως τεχνικοί (σύνδεση και ρύθμιση δεξαμενών γάλακτος, επιδιόρθωση προβλημάτων σε ψυγεία, Αυτόματους Πωλητές, κερματοδέκτες κ.α), αποθηκάριοι (παραλαβή δεξαμενών γάλακτος και προϊόντων γαλακτοκομίας σε θερμοκρασίες κάτω των 4 βαθμών Κελσίου) και ως καθαριστές (Καθαρισμός ψυγείων και Αυτόματων Πωλητών, καθαρισμός καταστημάτων μέσα και έξω από αυτά). 
• Δεν μας κολλάνε βαρέα ένσημα όπως και θα έπρεπε. 
• Δεν μας αναγνωρίζουν τις τριετίες βάση της Ελληνική Νομοθεσίας στα εργασιακά για όσους έχουμε τριετίες πριν το 2012. 
• Δεν μας πληρώνουν τα επιδόματα γάμου, πτυχίου, ειδικότητας. 
• Δεν μας πληρώνουν υπερωρίες παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Στις οποίες τις πληρωνόμασταν ως υπερεργασία. Όταν πληρωνόμασταν βέβαια. 
• Από την πλευρά συμπεριφοράς υπήρχε και υπάρχει ένα καθεστώς κοροϊδίας. Μας λένε κάθε φορά λίγη υπομονή και από Δευτέρα σε Δευτέρα ότι θα πληρωθούμε. 

Αλλά ας αναφέρω μερικές από τις ανακοινώσεις του νόμιμου εκπροσώπου και προέδρου του συνεταιρισμού που ήρθε σε συνάντηση με το προσωπικό της Αθήνας. Μέχρι τον Αύγουστο του 2018 θα έχετε λάβει τα δεδουλευμένα σας. Επίσης, αν ακούσω κάποιον να μεταφέρει στον κόσμο ότι είναι απλήρωτος θα αποτελέσει παρελθόν από τον συνεταιρισμό. 

Βλέπετε ο πρόεδρος εκτός από τον ηθικό εκβιασμό που μας έκανε ότι θα χάσουμε την δουλειά μας, ήθελε να βάλουμε πλάτη στα έξοδα μας. Να πούμε στις οικονομικές υποχρεώσεις μας ότι δεν τις πληρώνουμε από καπρίτσιο και όχι ότι δεν μας πληρώνει ο συνεταιρισμός. Δεν σκέφτηκε ποτέ ότι δεν είναι μόνο τα ενοίκια ή το ρεύμα που μπορεί να χρωστάμε. Έχουμε οικογένεια και παιδιά. Στα οποία δεν μπορούμε να τους πούμε όχι για το γάλα που χρειάζεται να πιουν. Είναι κάπως οξύμωρο να μην δίνουμε στα παιδιά μας γάλα και εμείς να πουλάμε γάλα για να κερδοσκοπούν άλλοι. 

Σας έγραψα αυτό το άρθρο με σκοπό να γνωρίσει ο κόσμος τι σημαίνει το Θες Γάλα-Πιες και τι σημαίνει Εργασιακός Μεσαίωνας σε αυτόν. Να γνωρίσει πως οι περισσότεροι των εργαζομένων του και πρώην εργαζομένων του έχουν προσφύγει σε αίτηση καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στην οποία και δεν εμφανίστηκε κανένας νόμιμος εκπρόσωπος της με αποτέλεσμα να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον Συνεταιρισμό Θεσσαλίας- Μακεδονίας και επιβολή προστίμων. 

Τέλος, θα ήθελα να υπενθυμίσω σε κάποιον εκπρόσωπο του συνεταιρισμού που μας είχε πει ότι δεν κάνει κουμάντο στις τσέπες μας και αν θέλουμε να φύγουμε από τον συνεταιρισμό πως κατάφερε να κάνει κουμάντο στις τσέπες μας, αλλά σίγουρα δεν μπόρεσε να κάνει κουμάντο στις αποφάσεις μας. Να είναι σίγουρος πως θα βρει μπροστά του, νυν και πρώην εργαζομένους του Θες Γαλα. Η μάχη συνεχίζεται και ο κόσμος θα μαθαίνει ποιοι είστε.


ρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Θες Γάλα – Εργασιακός Μεσαίωνας ; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: