Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ημερίδα στο ΙΓΕ για την Xylella fastidiosa - Οι Ιταλοί μαθαίνουν να ζουν με αυτόΗ δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών πολλαπλασιαστικού υλικού της χώρας μας, ως αποτέλεσμα του γεγονότος, ότι κατορθώνει να παραμένει καθαρή από το επιβλαβές βακτήριο Xylella fastidiosa, που προκαλεί μεγάλες ζημιές στις ελιές της Ιταλίας και όχι μόνον, τονίστηκε στη διάρκεια ημερίδας που έγινε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών. Όπως αναφέρθηκε εξάλλου από Ιταλούς επιστήμονες, που είχαν προσκληθεί ως ομιλητές «το βακτήριο δεν εκριζώνεται ποτέ και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, στις περιοχές όπου εντοπίζεται».Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία της η Δρ. Tonia Carlucci, από το Πανεπιστήμιο της Foggia (Τμήμα Γεωπονικών Σπουδών, Τομέας Φυτοπαθολογίας) «η Xyllela fastidiosa ως βακτήριο έχει ξενιστές που ανήκουν σε 75 οικογένειες, 204 γένη και 359 είδη φυτών, κυρίως δενδρώδη, όπως η ελιά, τα εσπεριδοειδή, η αμυγδαλιά, το αμπέλι και τα δασικά, αλλά και θαμνώδη, όπως είναι κυρίως τα καλλωπιστικά».

Σύμφωνα με την ίδια «η μετάδοσή της γίνεται με τζιτζικάκια (Philaenus spumarius) σε μικρές αποστάσεις, δηλαδή σε μια περιοχή ή ένα νομό και σε μεγαλύτερες, από κράτος σε κράτος δηλαδή, με το πολλαπλασιαστικό υλικό. Θεραπεία έχει βρεθεί όσον αφορά στα συμπτώματα που εμφανίζει ένα προσβεβλημένο δέντρο, το οποίο όμως παραμένει φορέας. Όταν σε μια χώρα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα, τότε συνιστάται εκρίζωση. Παράλληλα, πρέπει να αναφέρω ότι γίνονται έρευνες στον αγρό για ανθεκτικές ποικιλίες στην Xylella fastidiosa. Από τις ποικιλίες ελιάς που έχουν ερευνηθεί φαίνεται ότι 2 εξ αυτών είναι ανθεκτικές στο βακτήριο και δεν εμφανίζουν συμπτώματα».

Σημειωτέον ότι στην Ιταλία η Xylella fastidiosa είχε προσβάλλει το 2017 ελαιώνες στο Λέτσε, ενώ το 2018 είχε επεκταθεί και στο Πρίντεζι. Όπως ανέφερε η κα Carlucci «φαίνεται ότι στην Ιταλία η Xylella δεν προσβάλλει τα εσπεριδοειδή, αντιθέτως με την Κόστα Ρίκα, όπου τα προσβάλλει».

Μετά την ομιλία της κας Carlucci ακολούθησε στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή του Fabio Ingrosso, επικεφαλής Έρευνας και Καινοτομίας του Κέντρου Σπουδών για την Ελιά, του Χρήστου Αραμπατζή, Προϊστάμενου του τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥπΑΑΤ, του Μανώλη Ροδιτάκη απο το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), του Λάμπρου Ντουλμπέρη, από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, της Δρ. Μαρίας Χολέβα από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Φυτωριούχων Ελλάδος, κ. Ανναστασόπουλο.

Στην δεύτερη στρογγυλή τράπεζα, με θέμα τη διάδοση του ελληνικού κήπου στην αρχιτεκτονική τοπίου και κηποτεχνία σε έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συμμετείχαν ο κ. Giuseppe Vergari, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας-πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαίων, ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος, πρόεδρος του ΕΣΕΕΦΥ, η Σταυρούλα Κατσογιάννη, πρόεδρος ΠΕΕΓΕΠ και ο Νίκος Θυμάκης, ιδρυτής της Hellenic Garden Team.

Στην ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών με την ευγενική συμμετοχή του Ελληνικού Συνδέσμου Εξαγωγέων και Εισαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΕΦΥ) και με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Περιφέρεια Αττικής), αλλά και συλλογικοί φορείς όπως η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου, Ελληνικός Σύνδεσμος Εξαγωγέων και Εισαγωγέων Φυτικού Υλικού, η Enterprise Greece κ.ά.).

Την εκδήλωση άνοιξαν με σύντομους χαιρετισμούς, ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ, κ. Νίκος Αντώνογλου, ο οποίος και αναφέρθηκε στο γενικότερο σχέδιο δράσης που εφαρμόζει η χώρα μας, η πρόεδρος του ΙΓΕ, κα Άννα Μαρία Γιάντση τονίζοντας την ανάγκη η χώρα μας και οι Αρχές να είναι σε εγρήγορση, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Νίκος Κατής και ο αντιπρόεδρος του ΙΓΕ, κ. Δημήτρης Πετροπουλάκης, σημειώνοντας αμφότεροι τις επιπτώσεις της Xyllela fastidiosa στην οικονομία και την γεωργία.Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Ημερίδα στο ΙΓΕ για την Xylella fastidiosa - Οι Ιταλοί μαθαίνουν να ζουν με αυτό Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.