Ένταξη του ΤΕΙ Ψαχνών στο ΕΚΠΑ

Για τη Δευτέρα το απόγευμα είναι προγραμματισμένο, να περάσει και να συζητηθεί από την πρώτη επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για...
Για τη Δευτέρα το απόγευμα είναι προγραμματισμένο, να περάσει και να συζητηθεί από την πρώτη επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ένταξη του ΤΕΙ Ψαχνών στο Ε.Κ.Π.Α. και τη δημιουργία νέων Τμημάτων σε αυτό καθώς και η ίδρυση της “Τεχνόπολης Ευρίπου”, ένα σύμπλεγμα Τεχνολογίας, Τέχνης και Πολιτισμού για την ερευνητική δραστηριότητα στις εκάστοτε δομές του ΕΚΠΑ.

Το άρθρο 15 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε προ ημερών αναφέρεται στην ίδρυση νέων τμημάτων με έδρα τα Ψαχνά, όπως επίσης με το άρθρο 18, σύμφωνα με το οποίο διευκρινίζεται συνολικά η λειτουργία και ολόκληρη η δραστηριότητα της Τεχνόπολης.

Ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Ακριώτης, μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, έκανε λόγο για μία δέσμευση της κυβέρνησης που γίνεται πράξη.

“Αυτό που στην Εύβοια κάποιοι οραματιστήκαμε, τον εξορθολογιμό και την αναβάθμιση του ΤΕΙ Ψαχνών πραγματοποιείται”, πρόσθεσε ο κ. Ακριώτης, ο οποίος μιλώντας περαιτέρω για το θέμα στο evia365, ξεκαθάρισε ότι με αυτή τη σύμπραξη, δεν θίγονται τα δικαιώματα των φοιτητών που ήδη παρακολουθούν τα τμήμτα του ΤΕΙ. “Δίνεται η δυνατότητα σε όλους να ολοκληρώσουν τα παλιά τμήματα του ΤΕΙ και να συνεχίσουν εάν επιθυμούν σε μεταπτυχιακές σπουδές του πανεπιστημίου, όπως επίσης και να επιλέξουν εάν θέλουν πρόσθετα μαθήματα για την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού τους τίτλου, κάτι το οποίο προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις, με την ίδρυση του Γενικού Τμήματος για την εκπόνηση μεταπτυχιακών σπουδών και διδακτορικής διατριβής”.

Όπως σημειώνει και ο βουλευτής της Εύβοιας, είναι ιδιαίτερα σημαντική μια τέτοια εξέλιξη, καθώς με την ίδρυση του τεχνολογικού πάρκου στη Χαλκίδα και την αναβάθμιση των ΤΕΙ στα Ψαχνά, γίνονται ισχυρότερα τα Ελληνικά πανεπιστήμια. Το παρόν σχέδιο νόμου όπως αναφέρει και η αιτιολογική έκθεση, στοχεύει στο να ξεπεραστούν παθογένειες και αγκυλώσεις που κρατούν ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθηλωμένα. Να ανασυγκροτηθούν ιδρύματα με την αναδιάρθρωση τμημάτων και προγραμμάτων σπουδών και τέλος, τα ελληνικά πανεπιστήμια να γίνουν ισχυρότερα, πιο δυναμικά και καινοτόμα ώστε να ανταποκριθούν τόσο στις ανάγκες των φοιτητών όσο και στις ανάγκες της χώρας.

Ειδικότερα για το νέο ακαδημαϊκό έτος, ιδρύονται τα εξής τμήματα:

Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου

Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων

Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας

Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας

Τμήμα Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού

Κατά συνέπεια, αναμένουμε τις νέες τοποθετήσεις επί του θέματος από την επόμενη εβδομάδα έως ότου πέρασει το ζήτημα στη Ολομέλεια της Βουλής και να γίνει νόμος του κράτους, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι μια τόσο θετική εξέλιξη, αλλάζει εξ ολοκλήρου την ποιότητα και το πολιτισμικό επίπεδο διαβίωσης της ευρύτερης περιοχής, αναδιαμορφώνοντας το χάρτη της ανάπτυξης.Α. Παντιώρα

Κ. Τσακιτζιάν


Aν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]