ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ερώτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή για τα ανταποδοτικά τέλη μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών


Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή για τα ανταποδοτικά τέλη μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ - Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: Ανταποδοτικά τέλη μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών

Στη χώρα μας η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπόσχεται πολλά οφέλη περιβαλλοντικά, ενεργειακά, οικονομικά, τεχνολογικά και κοινωνικά. Ωστόσο, επιφέρει συχνά και αρνητικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες.

Με τον ν. 3468/2006 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4585/2018 θεσπίστηκε ειδικό ανταποδοτικό τέλος (άρθρο 25) ύψους 3% για μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες (έως 15MW), το οποίο διανέμεται κατά μεγαλύτερο ποσοστό τους ΟΤΑ που είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί και κατά μικρότερο ποσοστό στους ΟΤΑ που διέρχονται οι γραμμές συνδέσεων. Από την απόδοση του ανωτέρω τέλους έχουν όμως εξαιρεθεί οι μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, οι οποίοι αφενός είναι πιο αποδοτικοί, αφετέρου έχουν μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και έχουν επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στις περιοχές όπου έχουν κατασκευαστεί.

Από το 1997 ως νέος βουλευτής είχα παρέμβει για τέτοια θέματα ειδικά για την περιοχή του Αχελώου, θεωρώντας ότι όταν μια πλουτοπαραγωγική πηγή μεταφέρεται σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να έχει και την αντίστοιχη αντιμετώπιση ως προς τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Θα υπάρξει τροποποίηση του άρθρου 25 του ν. 3468/2006 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4585/2018 ώστε να αποδοθούν ανταποδοτικά τέλη στις τοπικές κοινωνίες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου έχουν κατασκευαστεί μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα;

Ο ερωτών Βουλευτής
Παναγιώτης Κουρουμπλής
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Ερώτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή για τα ανταποδοτικά τέλη μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: