ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ερώτηση βουλευτών για τα μέτρα πρόληψης προστασίας φοινικοειδών από το έντομο Rhynchophorus Ferrugineu


Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με μέτρα πρόληψης προστασίας φοινικοειδών από το έντομο Rhynchophorus Ferrugineu
ΕΡΩΤΗΣΗ:Προς κ.κ. ΥπουργούςΑγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΠεριβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: «Μέτρα πρόληψης προστασίας φοινικοειδών από το έντομο Rhynchophorus Ferrugineus»


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το «Rhynchophorus Ferrugineus» κοινώς κόκκινο σκαθάρι, βρίσκεται σε έξαρση και θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τον φοίνικα του Θεόφραστου «Phoenix Theophrasti» ο οποίος δεν έχει πληγεί ακόμα. 

Το γεγονός ότι το σκαθάρι προσβάλλει τους Κανάριους Φοίνικες οι οποίοι βρίσκονται πλησίον του Φοινικόδασους στο Βάϊ και πολλαπλασιάζεται με ανεξέλεγκτο ρυθμό, δημιουργεί κίνδυνο για το μοναδικό φυσικού κάλους προστατευόμενο φοινικόδασος. 

Η ανησυχία είναι έντονη όχι μόνο στην περιοχή αλλά σε ολόκληρη την Κρήτη από την πιθανότητα που δημιουργείται, το κόκκινο σκαθάρι αφού καταστρέψει τους Κανάριους φοίνικες να προσβάλλει και τον φοίνικα του Θεόφραστου.

Με δεδομένη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2018/490 σύμφωνα με την οποία τα έκτακτα μέτρα που προβλέπονται στην Οδηγία 2007/365/ΕΚ, έπαψαν να ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2018,

Με δεδομένο ότι υπάρχει τρόπος καταπολέμησης του σκαθαριού με βάση της απόψεις ειδικών εντομολόγων καθώς και τα φυτοφάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι πολλά και εγκεκριμένα. 

Δεδομένου ότι η προστασία του μοναδικού φοινικόδασους της χώρας έχει όχι μόνο περιβαλλοντικά, πολιτιστικά αλλά και οικονομικά οφέλη για ολόκληρο το νησί αφού αποτελεί βασικό τουριστικό προορισμό.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Υπάρχει σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού με σκοπό την προστασία του Φοίνικα Θεόφραστου και του Φοινικόδασος του Βάϊ.


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Σωκράτης Βαρδάκης
Μανόλης Θραψανιώτης


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ερώτηση βουλευτών για τα μέτρα πρόληψης προστασίας φοινικοειδών από το έντομο Rhynchophorus Ferrugineu Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: