Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αύξηση ενδιαφέροντος για Γεωργία Ακριβείας


Εδώ και δύο χρόνια τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια του Σταμάτη Κουρούδη, στηρίζουν έναντι ενός μικρού τιμήματος, Αγρότες Βαμβακοκαλλιεργητές, που τόλμησαν να εφαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες στην καλλιέργειά τους και δη την Γεωργία Ακριβείας!


Η συνολική έκταση καλύπτει 5.000 στρέμματα συν το δεδομένο πως οι Αγρότες της δικής μας περιοχής, δεν διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις, οι οποίες είναι και διάσπαρτες, ήταν δύσκολο από μόνος του ένας βαμβακοκαλλιεργητής να αγοράσει και να τοποθετήσει όλα αυτά που χρειάζονται για την Γεωργία Ακριβείας, σε κάθε χωράφι ξεχωριστά.

Αυτό που χρειάζεται είναι εγκατάσταση Μετεωρολογικών Σταθμών, αισθητήρες εδάφους, οι οποίοι φτάνουν ακόμα μέχρι και τις ρίζες του φυτού, εδαφολογικές αναλύσεις.

Η Γεωργία Ακριβείας, βοηθάει στην μείωση του κόστους παραγωγής, σε ότι αφορά την άρδευση, την λίπανση, την χρήση φυτοφαρμάκων, την θρέψη του φυτού και τις ασθένειες. Όλα αυτά συνιστούν την μείωση και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της συγκεκριμένης καλλιέργειας, η οποία λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν πια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η αποτύπωση των αναγκών του φυτού γίνεται κάθε 5 μέρες και αυτό καταγράφεται σε ένα Ημερολόγιο.

Όλες αυτές οι πληροφορίες καταγράφονται και δημιουργείται μια βάση δεδομένων, για την ποσότητα του νερού που χρειάζεται η βαμβακοκαλλιέργεια για άρδευση, λίπανση, μέχρι και πότε είναι να εκδηλωθεί μια ασθένεια.

Για παράδειγμα, αντί να εφαρμοστεί η ίδια ποσότητα λιπασμάτων σε ολόκληρο τον αγροτικό τομέα ή να τροφοδοτηθεί ένας μεγάλος πληθυσμός ζώων με ίσες ποσότητες ζωοτροφών, η γεωργία ακριβείας μετρά τις διακυμάνσεις των συνθηκών εντός ενός πεδίου και θα προσαρμόσει ανάλογα τη στρατηγική συγκομιδής ή γονιμοποίησης. Ομοίως, θα αξιολογήσει τις ανάγκες και τις συνθήκες των μεμονωμένων ζώων σε μεγαλύτερους πληθυσμούς και θα βελτιστοποιήσει τη διατροφή ανά ζώο. Οι μέθοδοι της γεωργίας ακριβείας υπόσχονται να αυξήσουν την ποσότητα και την ποιότητα της γεωργικής παραγωγής ενώ χρησιμοποιούν λιγότερες εισροές, όπως νερό, ενέργεια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Στόχος της λοιπόν είναι η εξοικονόμηση κόστους, η μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου καθώς και η παραγωγή περισσότερων και καλύτερων τροφίμων.

Οι μέθοδοι της γεωργίας ακριβείας βασίζονται κυρίως στο συνδυασμό των αισθητήρων νέας γενιάς, της δορυφορικής πλοήγησης, της τεχνολογίας εντοπισμού θέσης και του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, Σταμάτη Κουρούδη στην ΕΡΤ Κομοτηνής, πρόκειται καθαρά για μια εσωτερική ακτινογραφία των αναγκών του φυτού, σε σχέση με όλες του τις ανάγκες, οι οποίες αν καλυφθούν έγκαιρα, το φυτό θα παραμείνει υγιές και δεν θα ασθενήσει. Άρα, δεν θα χρειασθεί εκ νέου αγορά φαρμάκων και περαιτέρω έξοδα για την διενέργεια ψεκασμών.

Αυτή η ακτινογραφία μπορεί να αφορά και τμήματα της ίδιας έκτασης που καλλιεργείται και να μην είναι απαραίτητο να γίνει λίπανση

Ο κ. Κουρούδης υπογράμμισε πως οι Βαμβακοκαλλιεργητές της περιοχής, έχουν νιώσει τα οφέλη της εφαρμογής της Γεωργίας Ακριβείας κυρίως στον οικονομικό τους προϋπολογισμό. Μάλιστα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν και άλλοι Βαμβακοκαλλιεργητές στο εγχείρημα της Γεωργίας Ακριβείας, οπότε αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ τα 5.000 στρέμματα, όπου γίνεται η εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας στη Ροδόπη.

ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Η τεχνολογία και τα μέσα που χρησιμοποιεί η γεωργία ακριβείας είναι τα παγκόσμια συστήματα καθορισμού θέσης (GPS), τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS), τα συστήματα μεταβλητών εφαρμογών (VRA ή VRT), τα συστήματα παρακολούθησης αποδόσεων, την τηλεπισκόπηση, τους αισθητήρες καλλιεργειών και εδάφους και τα αυτοματοποιημένα συστήματα πλοήγησης.

Τα παγκόσμια συστήματα καθορισμού θέσης καταγράφουν τις συνθήκες του αγροτεμαχίου χρησιμοποιώντας γεωγραφικές συντεταγμένες, όπως το γεωγραφικό μήκος και πλάτος, και εντοπίζουν και πλοηγούν τα γεωργικά οχήματα εντός του αγροτεμαχίου με ακρίβεια ελάχιστων εκατοστών.

Από την άλλη πλευρά, τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών συλλέγουν, διαχειρίζονται και επεξεργάζονται δεδομένα για συγκεκριμένες γεωγραφικές θέσεις με τη βοήθεια ενός λογισμικού. Έτσι, παρέχουν στον εκάστοτε παραγωγό την δυνατότητα παρακολούθησης της παραγωγής τους, μέσω των αναδρομικών στοιχείων για διάφορα στοιχεία της παραγωγής, όπως το υψόμετρο, η κλίση, η ετήσια ποσότητα βροχόπτωσης, η μέση θερμοκρασία και υγρασία, τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους κ.α. Τα συστήματα μεταβλητών εφαρμογών εφαρμόζονται στα αγροτικά μηχανήματα και έχουν την δυνατότητα μεταβολής της ποσότητας εφαρμογής των εισροών (νερό, σπόρο, φυτοφάρμακα) ή και αλλάζουν το είδος των εισροών (ποικιλία σπόρου, είδος λιπάσματος) την στιγμή εφαρμογής των εισροών, με γνώμονα τις ανάγκες του κάθε σημείου του χωραφιού στο οποίο βρίσκονται.


Aν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Αύξηση ενδιαφέροντος για Γεωργία Ακριβείας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: