ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι άγνωστοι κρητικοί αίγαγροι της Πάρνηθας


Μια σπάνια συνάντηση με ένα από τα πιο ντροπαλά ενδημικά είδη της Ελλάδας που ζει και αναπαράγεται στην Αττική . Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ο κρητικός αίγαγρος, κρι κρι επί το δημοφιλέστερο, Capra aegarus subsp. cretica επί το επιστημονικότερο, συναντάται αποκλειστικά στις κρητικές μαδαρες. Η αλήθεια είναι ότι το σπάνιο αυτό είδος έχει μεταφερθεί και εγκληματιστεί επιτυχώς από το 1961 και στην Πάρνηθα, όπου κανείς μπορεί να το συναντήσει, σπάνια όμως καθώς το ζώο αυτό αποφεύγει την ανθρώπινη παρουσία.

Παρότι μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν καταγράψει, επειδή ακριβως δεν μπορούν να τους εντοπίσουν, τον ακριβή πληθυσμό των αιγάγρων στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας ο φωτογραφικός φακός μας κατέγραψε σπάνια στιγμιότυπα από μια ομάδα περίπου 10 αρσενικών να βόσκουν στις απόκρυμνες πλαγιές του βουνού. Εκεί όπου ο αίγαγρος ζει και αναπαράγεται φυσιολογικά, χωρίς όπως λένε οι επιστήμονες να έχει δημιουργήσει προβλήματα στις υπόλοιπες ομάδες ζώων του Δρυμού .

Ο βιότοπός του είναι τα απόκρημνα ασβεστολιθικά βράχια του βουνού, όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει μικρές ομάδες αυτών των υπέροχων ζώων. Αν και όπως προαναφέραμε δεν έχει ακόμα γίνει καμία επισταμένη μελέτη για τον πληθυσμό τους το σίγουρο είναι ότι έχουν ενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον της Αττικής και περιμένουν τους φυσιολάτρες, αν είναι τυχεροί, να εντοπίσουν τους αιγάγρους και να τους απολαύσουν.Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Οι άγνωστοι κρητικοί αίγαγροι της Πάρνηθας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: