ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

''ΝΕΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ'': Οι ''καθηγητές των πρώην ΤΕΙ'' παραμένουν όμηροι & καθηλώνονται σε προσωποπαγείς θέσεις !!!


Αρρυθμίες στην εφαρμογή του νόμου “Γαβρόγλου” για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας των πρώην ΤΕΙ παραμένουν όμηροι και καθηλώνονται σε προσωποπαγείς θέσεις

Δύο μήνες μετά τη δημοσίευση στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του νόμου Γαβρόγλου (ν. 4589/19, ΦΕΚ Α 13/29-01-2019) για την απορρόφηση των πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας από το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα δύο Γενικά Τμήματα (σε Λαμία και Λάρισα) που δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν τα μέλη ΔΕΠ των δύο πρώην ΤΕΙ λειτουργούν χωρίς να έχει συγκροτηθεί η Συνέλευσή τους (το κατά νόμο κυρίαρχο όργανο διοίκησης Τμήματος σε ΑΕΙ).


Χωρίς τη συγκρότηση Συνέλευσης Τμήματος καμία γνώμη δεν μπορεί να εκφραστεί από τα μέλη ΔΕΠ των Γενικών Τμημάτων για θέματα των Τμημάτων τους και των καθηγητών που έχουν ενταχθεί σε αυτά. Καμία γνώμη δεν μπορεί να εκφραστεί για τα νέα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αποτελούν, κατά την πρόθεση, αναβάθμιση Τμημάτων των πρώην ΤΕΙ. Αν μη τι άλλο, η μη-συγκρότηση Συνέλευσης αποτελεί σοβαρό έλλειμμα στην υλοποίηση διαδικασιών δημοκρατικής διοίκησης.

Με αποφάσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που δημοσιεύτηκαν στα ΦΕΚ Β 589 έως και 595, στις 26 και 27-02-2019 τοποθετήθηκαν τα μέλη ΔΕΠ των δύο πρώην ΤΕΙ σε προσωποπαγείς θέσεις στο αντίστοιχο Γενικό Τμήμα, στη βαθμίδα που κατείχαν ως μέλη ΔΕΠ των πρώην ΤΕΙ, με αναδρομική ισχύ από τη δημοσίευση του νόμου 4589/19.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ 2 (ββ), οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας που τέθηκαν σε προσωποπαγή θέση με τις αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στα ανωτέρω ΦΕΚ στις 26 και 27-02-2019 υποβάλλουν αίτηση για μετατροπή της θέσης τους σε τακτική οργανική θέση καθηγητή πρώτης βαθμίδας η οποία και εξετάζεται το αργότερο μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της με πλήρη φάκελο. Η εξέταση του φακέλου γίνεται από προβλεπόμενες στο ίδιο άρθρο επιτροπές κρίσης (η εξέταση αιτήσεων καθηγητών σε βαθμίδα Επίκουρου ή Αναπληρωτή Καθηγητή προβλέπεται να γίνει από τη Σύγκλητο).

Για τη συγκρότηση όμως των επιτροπών κρίσης για τους πρωτοβάθμιους καθηγητές ανά ειδικότητα ή συγγενείς ειδικότητες, προβλέπεται στο ίδιο άρθρο διαδικασία υποβολής από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου προς τη Συνέλευση Τμήματος (των δύο Γενικών Τμημάτων, στην προκείμενη περίπτωση) καταλόγου είκοσι (20) εκλεκτόρων για έκφραση γνώμης, σε προθεσμία δέκα (10) ημερών. Δε συγκροτήθηκαν όμως οι Συνελεύσεις των Γενικών Τμημάτων (δύο μήνες μετά την ίδρυση των δύο Γενικών Τμημάτων) ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Τι νόημα έχει κύριε Υπουργέ και κύριε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η πρόβλεψη του νόμου 4589/2019 ότι οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων εξετάζονται το πολύ σε δύο μήνες από την υποβολή τους με πλήρη φάκελο; Ήδη παρήλθε ένας μήνας από την τοποθέτησή τους σε προσωποπαγή θέση. Συγκρότηση Συνέλευσης, υποβολή από τη Σύγκλητο πρότασης εκλεκτόρων για έκφραση γνώμης από τη Συνέλευση Τμήματος και οριστικοποίηση του σώματος των εκλεκτόρων από τη Σύγκλητο απαιτούν επιπλέον χρόνο!

Οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας των πρώην ΤΕΙ παραμένουν όμηροι μιας διαδικασίας που θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί και καθηλώνονται σε προσωποπαγείς θέσεις ανεξάρτητα του αν πληρούν τις προϋποθέσεις για μετατροπή της θέσης τους σε τακτική. Η υποβολή (ή η διαχείριση υποβληθείσας) αίτησης μετατροπής της προσωποπαγούς τους θέσης τέθηκε αναίτια σε αόριστη αναμονή. Το δικαίωμα όλων των καθηγητών, ανεξάρτητα βαθμίδας, των πρώην ΤΕΙ για συμμετοχή στη δημοκρατική διοίκηση του (Γενικού) Τμήματός τους τέθηκε, αδικαιολόγητα, επίσης σε αόριστη αναμονή.

Οι επιφυλάξεις ή η αμφιβολία για το όλο εγχείρημα απορρόφησης των ΤΕΙ μετατρέπονται σε δυσαρέσκεια που επιτείνεται.

essos.gr


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
''ΝΕΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ'': Οι ''καθηγητές των πρώην ΤΕΙ'' παραμένουν όμηροι & καθηλώνονται σε προσωποπαγείς θέσεις !!! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: