ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων βαμβακιού στο θεσσαλικό κάμπο


Φεύγει το καλαμπόκι και επιστρέφει το βαμβάκι στο θεσσαλικό κάμπο.- Μισό εκατομμύριο στρέμματα αναμένεται η φετινή καλλιέργεια μόνο στην Καρδίτσα

Σε πείσμα όσων τη θεωρούσαν τελειωμένη υπόθεση στη Θεσσαλία, λόγω της έλλειψης νερού και εξ αυτού λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, η βαμβακοκαλλιέργεια επιμένει. Οι εκτιμήσεις είναι ότι φέτος θα έχουμε μία αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων στο θεσσαλικό κάμπο, κατά 15%, παρά την απογοήτευση των παραγωγών, από τη μη σύνδεση της τιμής με την ποιότητα.

Ιδιαίτερα ο κάμπος της Καρδίτσας κρατά σταθερά τα σκήπτρα της πρωτιάς τα τελευταία χρόνια στη χώρα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. Για φέτος προβλέπεται μία αύξηση της καλλιέργειας του βαμβακιού στην Καρδίτσα που θα αγγίξει το 20% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που μεταφράζεται σε 500.000 περίπου στρέμματα , έναντι των 420.000 στρεμμάτων πέρυσι .

Παρόμοια αύξηση αναμένουμε και στη Λάρισα όπου αναμένεται από 240.000 στρέμματα πέρυσι, η βαμβακοκαλλιέργεια φέτος να φτάσει τα 280.000 στρέμματα.

Οι αιτίες πολλές για την επιστροφή στο βαμβάκι: Αφενός οι χαμηλές τιμές στην ανταγωνιστική εαρινή καλλιέργεια , το καλαμπόκι, που είναι και πιο υδροβόρο από το βαμβάκι (400 με 500 κυβικά το στρέμμα το βαμβάκι, 600 με 700 κυβικά ο στρέμμα το καλαμπόκι), άρα εκτοξεύουν και το κόστος παραγωγής καθώς πλέον το νερό για άρδευση στο θεσσαλικό κάμπο είναι και δυσεύρετο και ακριβό..
Αυτή τη στιγμή έρχονται φορτία με καλαμπόκι στη Β. Ελλάδα από Βαλκανικές χώρες, προς 155 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε κτηνοτροφικές μονάδες, γεγονός που σημαίνει ότι οι εγχώριες τιμές για το καλαμπόκι έχουν συμπιεστεί σε επίπεδα κάτω από τα 15 λεπτά το κιλό (άρα κάτω από το κόστος παραγωγής).

Επίσης το βαμβάκι κερδίζει έδαφος και έναντι της βιομηχανικής τομάτας, που έχει υποστεί για δεύτερη συνεχή χρονιά πλήγματα από τον καιρό, αλλά και από τα τεύτλα που φέτος λόγω των αρνητικών εξελίξεων στην ΕΒΖ, έχουν εξαφανιστεί από τον κάμπο….

Σύμφωνα με το διευθυντή πωλήσεων των σπόρων βάμβακος του Αγροτικού οίκου Σπύρου κ. Δημήτρη Τζέλο, οι αγρότες εμπιστεύονται τη βαμβακοκαλλιέργεια γιατί είναι η μόνη που αφήνει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, χωρίς να μείνει ούτε ένα κιλό απούλητο, ενώ στη Θεσσαλία έχουν αποκτήσει πλέον και την τεχνογνωσία και έχουν επενδύσει στην καλλιέργεια.

Βέβαια η αναμενόμενη αύξηση της καλλιέργειας φέτος θα οδηγήσει σε περεταίρω μείωση της συνδεδεμένης (φέτος αναμένεται να είναι στα 68,5 ευρώ το στρέμμα, έναντι 72,5πέρυσι, ενώ του χρόνου ίσως πέσει στα 66 ευρώ).

Σε ότι αφορά την πληρωμή της συνδεδεμένης, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πιστωθεί μεταξύ 26 και 29 Μαρτίου, στους δικαιούχους
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων βαμβακιού στο θεσσαλικό κάμπο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: