ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Brexit, Κίνα και κλιματική αλλαγή στο «μενού» της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου


Το Brexit, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, θέματα ανταγωνιστικότητας και εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς αλλά και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το Brexit αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις, με τους ηγέτες της Ε.Ε. να τοποθετούνται επί της πρότασης που κατέθεσε με επιστολή της η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με την οποία ζητεί να δοθεί τρίμηνη παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Το ζήτημα των σχέσεων της Ε.Ε. με την Κίνα θα συζητηθεί στο αποψινό δείπνο εργασίας και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να επισημάνει ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό πρέπει να γίνει σαφές μέσω της Κοινής Δήλωσης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Κίνας. Επίσης, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της διασυνδεσιμότητας και θα υπογραμμίσει τη σημασία ταχείας ολοκλήρωσης της Συνολικής Συμφωνίας για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις μεταξύ της Ε.Ε και της Κίνας, η οποία θα πρέπει να παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για όλες τις Ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις.

Τα θέματα της ανταγωνιστικότητας, της εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς και της κλιματικής αλλαγής θα συζητηθούν αύριο και - κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές - ο Πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη προώθησης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να εστιάζει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, σύμφωνα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της Συμφωνίας των Παρισίων.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες θα διαμορφωθεί ως εξής:

Πέμπτη 21 Μαρτίου
  • 12.30 (τοπική ώρα): Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)
  • 15.30: Έναρξη εργασιών της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • 19.30: Δείπνο εργασίας των ηγετών της Ε.Ε. με θέμα τις σχέσεις Ε.Ε. - Κίνας
Παρασκευή 22 Μαρτίου
10.45: Έναρξη εργασιών ολομέλειας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Brexit, Κίνα και κλιματική αλλαγή στο «μενού» της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:30 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: