Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δ. Μελάς: Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν μείωση επιδοτήσεων για την Ελλάδα, από τα 14 στα 7 δις ευρώ!Τι δηλώνει στο «Ν.Α.» ο πρώην αναπλ. υπουργός ΥΠΑΑΤ και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ
Δ. Μελάς: Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από άγνοια ψήφισαν τη μείωση των επιδοτήσεων γα την Ελλάδα, από τα 14 στα 7 δις ευρώ!

H προσυπογραφή από ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος, της τροπολογίας που προβλέπει την πλήρη εξωτερική σύγκλιση των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή, µια κοινή στρεµµατική ενίσχυση σε όλες τις χώρες - µέλη της Ε.Ε. έχει δηµιουργήσει τις τελευταίες ώρες τεράστια αναστάτωση στις αγροτικές περιοχές και θα µονοπωλήσει για µέρες τις συζητήσεις στα αγροτικά καφενεία.

Μιλώντας με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ και πρώην αναπλ. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης υπεύθυνο για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, Δημήτρη Μελά, μας ανέφερε ότι πιθανό οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μη γνώριζαν τι ψήφιζαν και να μπερδεύτηκαν με το θέμα της σύγκλισης των δικαιωμάτων των παραγωγών των νέων με εκείνων που έχουν τα λεγόμενα ιστορικά δικαιώματα. Ήταν ένα θέμα που είχε σηκώσει πριν από δύο χρόνια το αγροτικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ και το προσυπέγραφαν και Θεσσαλοί βουλευτές (η Παναγιώτα Βράντζα από την Καρδίτσα) ενώ άλλοι είχαν διαφορετική άποψη (ο αγρότης βουλευτής του ΣΥΡΙΖA Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος).Αυτό είναι όμως άλλο και αφορά τη λεγόμενη εσωτερική σύγκλιση και άλλο το να δέχεσαι ένα χρόνιο αίτημα των λεγόμενων «νέων χωρών» που προέρχονται από το πρώην Ανατολικό μπλοκ (Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία κλπ) οι οποίες ζητούν εδώ και χρόνια σθεναρά σε κάθε συμβούλιο των υπουργών γεωργίας την εξωτερική σύγκλιση των δικαιωμάτων, δηλαδή από τα 50 ευρώ το στρέμμα που λαμβάνουν σήμερα κατά μέσον όρο οι Έλληνες αγρότες να εξισωθούν όλοι πχ στα 25 ευρώ.
Αυτό βέβαια είναι μία πρόνοια της νέας ΚΑΠ, αλλά προβλέπεται να υλοποιηθεί σταδιακά μέχρι και το 2035 (στην μεθεπόμενη ΚΑΠ) και όχι φυσικά από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της επόμενης , όπως ίσως από άγνοια ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τασσόμενοι με την πρόταση της αριστερής ευρωομάδας. Ο κ. Μελάς σημειώνει ότι με βάση την τροπολογία αυτή αν υιοθετούνταν από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η Ελλάδα θα κινδύνευε αντί των 14 δις ευρώ που επρόκειτο να λάβει ως αγροτικές επιδοτήσεις για την επόμενη 7ετία της ΚΑΠ (από το 2021 μέχρι και το 2027) να «πέσει» στα μισά δηλαδή στα 7 δις ευρώ!

Τουτέστιν από τα 2 δις ευρώ περίπου ετησίως η χώρα κινδυνεύει να εισπράττει 1 δις ευρώ, πράγμα που συνεπάγεται δραματικές περικοπές στις επιδοτήσεις που θα λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες την επόμενη 7-ετία. 

Τέλος ο πρώην ΓΓ του υπουργείου Δημήτρης Μελάς , αναρωτιέται γιατί ενώ το θέμα το έχει «σηκώσει» εδώ και τρεις ημέρες η υπεύθυνη αγροτικού τομέα της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει μία απάντηση ή διάψευση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και υποθέτει ότι υπήρξε σύγχυση στους ευρωβουλευτές του μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής σύγκλισης των δικαιωμάτων, γεγονός όμως που ίσως να αποβεί μοιραίο για την ελληνική γεωργία. Σημειώνει μάλιστα ότι ο συνάδελφός του Γ.Γ. κ. Κασσίμης είχε πάντα στις διαβουλεύσεις την εθνική θέση (το ίδιο και οι υπουργοί Γεωργίας Αποστόλου και Αραχωβίτης) της άρνησης της εξωτερικής σύγκλισης με τις χώρες του Βίζεγκραντ…


Αρνείται τη συμμετοχή ο Δ. Παπαδημούλης

Ο επικεφαλής της ευρωοµάδας του ΣΥΡΙΖΑ ∆ήµητρης Παπαδηµούλης αρνείται οποιαδήποτε συµµετοχή επιµένοντας πως η εθνική αντιπροσωπεία ζητά ένα αντικειµενικό επαναϋπολογισµό των άµεσων ενισχύσεων ανά κράτος-µέλος και πως η εν λόγω τροπολογία δεν έχει καν συζητηθεί στην επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου. Βέβαια, όλα αυτά προκειµένου να «µαζευτεί» το θέµα καθώς µια τέτοια συναίνεση θα ανέτρεπε τις µέχρι τώρα διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για σθεναρή αντίδραση και «κτίσιµο συµµαχιών» ενάντια σε µία τέτοια καταστροφική για τους Έλληνες αγρότες προοπτική. Συγκεκριµένα, το σχετικό απόσπασµα της τροπολογίας (CA7) που κατέθεσαν οι Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συµµαχία και Ευρωπαϊκή Ανανεωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά (Greens - EFA, GUE-NGL) αναφέρει ότι «η κατανοµή των ενισχύσεων µεταξύ των κρατών µελών πρέπει να γίνει έτσι ώστε να επιτευχθεί πλήρης εξωτερική σύγκλιση των άµεσων ενισχύσεων µέχρι το τέλος της προγραµµατικής περιόδου». Μάλιστα, η σχετική προσθήκη (παράγραφος 2a (νέο)) γίνεται στο άρθρο 79 που αφορά στην κατανοµή κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταµείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταµείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΑΑ-ΕΓΤΕ), εγείροντας τις αντιδράσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας, που ζητά την απόσυρσή της.


Μια τέτοια προοπτική για σύγκλιση βασισµένη µόνο στις άµεσες ενισχύσεις ανά εκτάριο, καθιστά ένα πολύ µεγάλο αριθµό, κυρίως µικρών εκµεταλλεύσεων στην Ελλάδα, µη βιώσιµο, καθώς µέχρι τώρα η χώρα µας απολαµβάνει τη µεγαλύτερη στρεµµατική ενίσχυση σε σχέση µε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Αντίθετα, ευνοεί χώρες όπως η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Εσθονία, που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση όπου το γεωργικό εισόδηµα έχει συγκλίνει πάρα πολύ προς το αστικό εισόδηµα.

Για παράδειγµα στην Ελλάδα το γεωργικό εισόδηµα είναι το 54,9% του µέσου εισοδήµατος, ενώ στη Λιθουανία είναι το 61,5%, στη Βουλγαρία το 78,9%, στη Σλοβακία το 88% και στην Εσθονία το 138%. Συνεπώς είναι προφανές ότι σε πολλές από τις χώρες που πιέζουν για «εξωτερική σύγκλιση» µε βάση τις ενισχύσεις ανά εκτάριο, η αναλογία του γεωργικού σε σχέση µε το µέσο εισόδηµα είναι ευνοϊκότερη από αυτή της Ελλάδας. Επιπλέον, το 80,7% των άµεσων ενισχύσεων πηγαίνει σε εκµεταλλεύσεις µικρότερες των 50 εκταρίων, δηλαδή µικρότερες σε µέγεθος από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Δ. Μελάς: Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν μείωση επιδοτήσεων για την Ελλάδα, από τα 14 στα 7 δις ευρώ! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: