ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων:Ανεβαίνει το ελληνικό ακτινίδιο – Εντυπωσιακή η πορεία φράουλας & μήλου


Κερδίζει έδαφος εκτός ΕΕ το ελληνικό ακτινίδιο – Εντυπωσιακή η πορεία των εξαγωγών σε φράουλα και μήλο -Έρχονται νέες εμπορικές συμφωνίες με Ν.Κορέα, Ταιβάν και Βιετνάμ

Με ελαφρώς αυξημένο και ποιοτικά αναβαθμισμένο όγκο εξελίχθηκε η παραγωγή οπωροκηπευτικών της χώρας, με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT-HELLAS.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, το προσεχές διάστημα αναμένονται οι εμπειρογνώμονες της Κίνας για την επιθεώρηση συγκομιδής και τυποποίησης κερασιών και λοιπών πυρηνόκαρπων, που προορίζονται για την αγορά της χώρας. O INCOFRUIT-HELLAS, χαιρετίζει τη συμφωνία αυτή, που επετεύχθει μετά και το πρόσφατο ταξίδι της υφυπουργού ΑΑΤ Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Κίνα. Ενώ, όπως αναφέρει αναμένονται σύντομα αντίστοιχες ειδήσεις για εισαγωγές φρούτων και λαχανικών και από άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Ταιβάν και η Ν. Κορέα.

Ξεκίνησαν κεράσια και άλλα πυρηνόκαρπα

Με μία οψίμηση στην ωρίμανση, λόγω των καιρικών συνθηκών και σχετικά ικανοποιητικές τιμές στις καταναλωτικές αγορές, ξεκίνησαν οι εξαγωγές σε κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα αλλά και καρπούζια. Παράλληλα, με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς, συνεχίζονται οι εξαγωγές λεμονιών και αγγουριών, τα οποία ωστόσο καταγράφουν μείωση των εξαγόμενων ποσοτήτων κατά 14,04% και 11% αντίστοιχα, έναντι των περσινών.

Δεύτερη χρονιά με ρεκόρ εξαγωγών για το ακτινίδιο, κερδίζει έδαφος σε τρίτες χώρες

Προς δεύτερη χρονιά εξαγωγικού ρεκόρ οδεύει το ακτινίδιο, καθώς με εντεινόμενη ζήτηση και αυξητικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές, οι οποίες έως τις 24 Μαΐου ανέρχονται στους 134.253 τόνους, σημειώνοντας ωστόσο μείωση από πέρυσι κατά περίπου 14,52%. Οι αποστολές προς Ιταλία ανέρχονται στους 13.292 τόνους, έναντι των 45.566 περσυνών, όμως αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι η στροφή που σημειώνεται προς τρίτες χώρες, όπου το ποσοστό των εξαγωγών του προϊόντος ανέρχεται στο 31,7% του συνόλου, έναντι του περσινού 23,3%.

Πιέζει την τιμή πορτοκαλιού η προσφορά χωρών εκτός ΕΕ

Κοντά στα περσινά επίπεδα, από άποψη όγκου, κινούνται οι αποστολές πορτοκαλιών, με τις εξαγωγές να συνεχίζονται για τα Βαλέντσια καθώς και την ποικιλία μανταρινιών Ορτανίκ. Ωστόσο, η προσφορά προϊόντων από τρίτες χώρες δημιουργεί μία πίεση τιμών στις καταναλωτικές αγορές, επισημαίνει ο INCOFRUIT-HELLAS.

Αύξηση σχεδόν 52% στις εξαγωγές μήλων, ρεκόρ όλων των εποχών για τη φράουλα

Ρεκόρ όλων των εποχών σημείωσαν οι εξαγόμενες ποσότητες φράουλας, οι οποίες συνεχίζονται εντυπωσιακά αυξημένες, καταγράφοντας 40.702 τόνους, έναντι των 29.856 περσινών. Ενώ, αυξημένα συνολικά ποσοστά, της τάξεως του 51,8%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, καταγράφουν και οι εξαγωγές μήλων, με τις ποσότητες προς την αγορά της Αιγύπτου να ανέρχονται στους 45.566 τόνους, από τους 19.314 που ήταν πέρυσι.

Παραμένει αγκάθι η μαύρη διακίνηση

«Εκείνο που δυστυχώς παρατηρείται και φέτος, είναι το φαινόμενο της διακίνησης ατυποποίητων και απ’ ευθείας από το χωράφι προϊόντων, χωρίς να συνοδεύονται από τα απαραίτητα φορολογικά παραστατικά και πιστοποιητικά τυποποίησης καθώς και σωστή επισήμανση της συσκευασίας» επισημαίνει σε δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης.

«Θα πρέπει να επιδιωχθεί, οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές να επιτηρούν αυστηρώς την τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών και ποιότητας για τα εισαγόμενα και τα αποστελλόμενα οπωροκηπευτικά, από και προς τις γειτονικές μας χώρες» επεσήμανε. Αντίστοιχα, συνέστησε, ελέγχους και στις υπηρεσίες των άλλων χωρών ως προς την πιστοποίηση, την τυποποίηση, την προέλευση καθώς και τα φορολογικά παραστατικά, βάσει των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων.Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων:Ανεβαίνει το ελληνικό ακτινίδιο – Εντυπωσιακή η πορεία φράουλας & μήλου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:43 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: