ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μουσείο Μελισσοκομίας και ελληνικού μελιού στον Πύργο Συγγρού


Την αποδοχή από το ΥΠΑΑΤ της πρότασης της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για τη μετατροπή του Πύργου Συγγρού σε Μουσείο Μελισσοκομίας Ελληνικού Μελιού γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, την Πέμπτη 9 Μαΐου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα με θέμα «Ελληνική παραδοσιακή μελισσοκομία: Μέθοδοι και συμβολή στις διεθνείς εξελίξεις», η οποία διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, που είναι στις 20 Μαΐου, και σε αυτήν παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου, ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών Παναγιώτης Σκοτειδάκης, η πρέσβης της Σλοβενίας Ανίτα Πίπαν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΣΜΕ) Βασίλης Ντούρας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της APIVITA Νίκος Κουτσιανάς, ο αρχαιολόγος Γιώργος Μαυροφρύδης, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο αρμόδιος υπουργός κατά την επίσκεψή του στο κτήριο είδε από κοντά την πλούσια συλλογή από κοφίνια, πήλινες, ξύλινες και πέτρινες κυψέλες, πήλινα καπνιστήρια καθώς και διάφορα άλλα εργαλεία από την ιστορία της ελληνικής μελισσοκομίας.

Επίσης, στον χώρο εκτίθεται πληθώρα φωτογραφιών, τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή, από τον τέως δάσκαλο του ΙΓΕ, Θανάση Μπίκο.

«Υπάρχει μια πολύ καλή μουσειακή συλλογή εδώ, για την οποία συνέβαλαν πάρα πολλοί άνθρωποι, αλλά το πνεύμα και η ουσιαστική ψυχή ήταν ο Αθανάσιος Μπίκος» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Αραχωβίτης και υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα μετά από εισήγηση όλων των παραγόντων, του προέδρου του ινστιτούτου, της επιτροπής που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό, να φτιαχτεί επιτέλους ένα μουσείο μελισσοκομίας και ελληνικού μελιού που θα στεγάσει όλη την παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι και τι σύγχρονες τεχνικές».

Όπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, «εδώ υπάρχουν ευρήματα από κυψέλες και εργαλεία μέχρι και τις τελευταίες τεχνικές και αναζητούν ένα "σπίτι" αντάξιο της ιστορίας και της προσφοράς της μελισσοκομίας, στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή του τόπου αλλά και στη βιοποικιλότητα και στη διατήρηση του περιβάλλοντος».

Παράλληλα ο κ. Αραχωβίτης εξήρε το έργο που γίνεται «τα τελευταία αρκετά χρόνια» στο ινστιτούτο, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι με τη νέα διοίκηση «θα πάει καλύτερα» και επισημαίνοντας ότι θα έχει «τη βοήθεια και τη στήριξή μας σε ό,τι χρειαστεί, τόσο σε νομοθετικές παρεμβάσεις όσο και σε χρήματα, προκειμένου να πάει δύο βήματα παραπέρα».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΙΓΕ μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ σημείωσε ότι τον Πύργο Συγγρού, πέρα από τους σπουδαστές του Ινστιτούτου, τον επισκέπτονται και μαθητές από διάφορα σχολεία και μάλιστα εφέτος, όπως είπε, αναμένεται να είναι η χρονιά με τους περισσότερους επισκέπτες.

Σημείωσε ότι αυτό φτιάχτηκε όχι με χρήματα αλλά με «αγάπη και εθελοντισμό από ανθρώπους που αγαπούν τη μελισσοκομία».

Παράλληλα, επεσήμανε πως «αυτό μπορεί να είναι ένα επικοινωνιακό κέντρο με τους ανθρώπους, ώστε να ξεπεράσουν κάποιες φοβίες που έχουν με τις μέλισσες και να καταλάβουν τη σημασία τους», ενώ σχετικά με τους ομιλητές αλλά και τους παρευρισκομένους ο κ. Σκοτειδάκης ανέφερε «όλοι χάρηκαν γιατί όλα αυτά που έχουν προσφέρει δεν έχουν μείνει στατικά, αλλά επικοινωνούν με τους ανθρώπους, με τα μικρά παιδιά από τα σχολεία, τους εκπαιδευόμενους του Ινστιτούτου».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η πρέσβης της Σλοβενίας, κ. Πίπαν, εξέφρασε τη χαρά της που βρισκόταν στον Πύργο Συγγρού όταν και έγινε η ανακοίνωση από τον κ. Αραχωβίτη για μετατροπή του σε Μουσείο Μελισσοκομίας και Ελληνικού Μελιού.

Μιλώντας για τη χώρα της ανέφερε ότι στη Σλοβενία στη μελισσοκομία απασχολούνται περίπου 10.000 μελισσοκόμοι, νούμερο αρκετά υψηλό, εάν αναλογιστεί κάποιος τον πληθυσμό των δύο εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι μάλιστα έχουν καταφέρει και έχουν συνδέσει τη μελισσοκομία με τον αγροτουρισμό.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της μέλισσας στο οικοσύστημα και ζήτησε από όλους να συνεργαστούν για τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Από τη μεριά του, ο αρχαιολόγος Γιώργος Μαυροφρύδης μίλησε για την ελληνική παραδοσιακή μελισσοκομία και τη συμβολή της στις διεθνείς εξελίξεις στον κλάδο.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Μουσείο Μελισσοκομίας και ελληνικού μελιού στον Πύργο Συγγρού Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: