ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Επαγρύπνηση για αφρικανική πανώλη


Ανάμεικτα συναισθήματα κυριαρχούν στις τάξεις των χοιροτρόφων της χώρας, με αφορμή την επέκταση της πανώλης των χοίρων, καθώς η ζωονόσος απειλεί και τη χώρα μας. Από τη μία ανησυχία και τρόμος μήπως εισέλθει και στη χώρα μας και καταστρέψει μέρος της ζωικής παραγωγής, τονίζοντας την αναγκαιότητα για συνεχή επαγρύπνηση και τη λήψη αυστηρών και ουσιαστικών μέτρων πριν να είναι αργά και από την άλλη αισιοδοξία για την άνοδο της τιμής του χοιρινού, καθώς η παγκόσμια παραγωγή, ακριβώς λόγω της πανώλης, έχει μειωθεί ως και 50%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας Γιάννη Μπούρα «το ζητούμενο για να μην φτάσει και στη χώρα μας η αφρικανική πανώλη είναι να διεξαχθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι στα σύνορα και μάλιστα έγκαιρα, πριν το καλοκαίρι. Και αυτό γιατί σε λίγο καιρό θα φθάσουν στην Ελλάδα τουρίστες ή εργάτες γης από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χώρες όπου η ζωονόσος έχει κάνει την εμφάνισή της. 

Με τα τρόφιμα που μεταφέρουν και με τα απόβλητα που θα πετάξουν, κινδυνεύουν να προσβληθούν κυρίως τα οικόσιτα γουρούνια. Στη δικαιολογία του κράτους ότι δεν υπάρχει προσωπικό για αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα ή στα αεροδρόμια, να τους θυμίσω ότι στη γρίπη των πουλερικών επιστρατεύθηκε ακόμη και ο στρατός. 

Οι Γάλλοι διαθέτουν στα σύνορα στρατιωτικούς και αστυνομικούς για τον καλύτερο έλεγχο. Ας ορίσουν μία είσοδο στα σύνορα της χώρας (σήμερα υπάρχουν τρεις) για τη διακίνηση τροφίμων». 

Ο πρόεδρος των Χοιροτρόφων κ. Μπούρας καλεί τους κατοίκους της υπαίθρου να έχουν περιφραγμένα τα οικόσιτα ζώα τους κι αν διαπιστώσουν κάποιο πρόβλημα να το δηλώσουν αμέσως γιατί ο έγκαιρος εντοπισμός της νόσου είναι σημαντικός. Να σημειωθεί ότι η πανώλη δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Επαγρύπνηση για αφρικανική πανώλη Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: