ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

'Εχασαν το 3% επιδοτήσεων γιατί έκαψαν σιτοκαλαμιές...


150 παραγωγοί έχασαν το 3% επιδοτήσεων γιατί έκαψαν σιτοκαλαμιές  - «Θα εφαρμοστεί ο νόμος» τονίζει η Πυροσβεστική και για τη φετινή περίοδο

150 αγρότες έχασαν μέρος της επιδότησης για τις καλλιέργειες τους γιατί διαπιστώθηκε ότι είχε πραγματοποιηθεί την περσινή χρονιά καύση σιτοκαλαμιών και υπολειμμάτων στις καλλιέργειες τους, σύμφωνα με τα όσα τονίζει η Διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος στη Θεσσαλία.

Χαρακτηριστικά, ο διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πυροσβεστικού Σώματος Θεσσαλίας, Νίκος Σπαθούλας, αποκάλυψε με δηλώσεις του σήμερα ότι 150 αγρότες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας έχασαν το 3% περίπου των επιδοτήσεων εξαιτίας καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών. «Όλοι έκαναν ένσταση, ωστόσο απορρίφθηκαν. Σε περίπτωση επανάληψης τέτοιων περιστατικών, η μείωση των επιδοτήσεων πηγαίνει κλιμακωτά και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50%. Από την άλλη, αν συλληφθεί κάποιος επ αυτοφόρω η μείωση της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ φτάνει άμεσα το 20%» αναφέρει ο κ. Σπαθούλας.

Ο διοικητής του ΠΣ σημειώνει εξάλλου ότι και φέτος δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά, ενώ οι δυνάμεις του Σώματος παραμένουν σε επιφυλακή σε κάθε περίπτωση για την αντιμετώπιση όλων των συμβάντων. Από την άλλη δεν πρόκειται να δοθεί καμία άδεια για καύση από το Σώμα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, άδεια μπορεί να δοθεί μόνο από αυτή και μόνο με αιτιολόγηση και γνωμοδότηση από Κρατικό Ερευνητικό Ίδρυμα!

Άλλωστε η Διεύθυνση τονίζει ότι το κάψιμο σιτοκαλαμιών πρέπει να αποφεύγεται γιατί τα υπολείμματα εμπλουτίζουν το έδαφος με οργανικές ουσίες και προστατεύουν τα εδάφη από τη διάβρωση. Μάλιστα, κάθε παραγωγός που υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ αναλαμβάνει την υποχρέωση τήρησης των Κωδικών Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης, σύμφωνα με τους οποίους δεν συνιστάται το κάψιμο καλαμιών.

Χρυσόστομος Τρίμμης
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
'Εχασαν το 3% επιδοτήσεων γιατί έκαψαν σιτοκαλαμιές... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: