Στο φουλ ο θεριζοαλωνισμός σιτηρών

Στα αλώνια της Λάρισας και της Μαγνησίας χτυπάει αυτές τις μέρες η «καρδιά» του θερισμού, ανοίγοντας την αυλαία της καλλιεργητικής σεζόν...Στα αλώνια της Λάρισας και της Μαγνησίας χτυπάει αυτές τις μέρες η «καρδιά» του θερισμού, ανοίγοντας την αυλαία της καλλιεργητικής σεζόν στις αροτραίες καλλιέργειες.

Στον θεσσαλικό κάμπο οι μηχανές έχουν μπει στο φουλ και ο καιρός έχει φέτος συμμαχήσει για να μαζέψουν τις σοδειές τους οι παραγωγοί. 
 
Στο κριθάρι ήδη μιλούν για υψηλές αποδόσεις, που σε κάποια χωράφια μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 600 κιλά/στρέμμα. Στο σιτάρι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και όλοι επιθυμούν να μην εμφανιστούν αέρηδες και βροχές, ώστε τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά. 
 
Παράλληλα, εν αναμονή των πρώτων προπωλήσεων, που θα φανερώσουν τις πραγματικές διαθέσεις του ελεύθερου εμπορίου σε ό,τι αφορά στη νέα σοδειά σκληρού σιταριού, βρίσκεται πλέον η εγχώρια αγορά, με τους παραγωγούς να θεωρούν αδικαιολόγητη ως βάση εκκίνησης οποιαδήποτε τιμή δεν έχει ως πρώτο ψηφίο το «2». 
 
Το σημαντικό για τους παραγωγούς είναι ότι οι πρόσφατες βροχές τούς γλίτωσαν από ένα με δύο ποτίσματα, κάτι που σημαίνει ότι αφαιρούνται περίπου 20 ευρώ/στρ. από το κόστος παραγωγής. Στο σιτάρι παρατηρείται μια μείωση καλλιέργειας από 10-15%, ενώ η εκτιμώμενη παραγωγή σε ξηρικά χωράφια υπολογίζεται στα 250 κιλά. Το βαμβάκι παρουσιάζει αύξηση 15% στα καλλιεργούμενα στρέμματα που μάλλον κέρδισε έδαφος από το καλαμπόκι. 
 
Τέλος η ελαιοκράμβη έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στα χωράφια της Λάρισας και των Φαρσάλων, όπου οι σπορές λόγω βροχών ξεκίνησαν αργότερα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 30.000 στρ. στη Θεσσαλία, ενώ αντίθετα μεγάλες είναι οι απώλειες στη Β. Ελλάδα λόγω φθινοπωρινών βροχών.
 


Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]