ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Συστατικό του ροδιού έχει αντιγηραντικές επιδράσεις


Το ρόδι, ένα φρούτο που εκτιμάται από πολλούς πολιτισμούς για τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, περιέχει ελλαγιτανίνες. Όταν λαμβάνονται, αυτά τα μόρια μετατρέπονται σε μια ένωση που ονομάζεται ουρολιθίνη Α (UA) στο ανθρώπινο έντερο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η UA μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της μιτοχονδριακής γήρανσης.Περίπου 60 ηλικιωμένοι -όλοι έκαναν καθιστική ζωή αλλά είχαν καλή υγεία- πήραν μια εφάπαξ δόση μεταξύ 250 και 2.000 mg UA. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν παρενέργειες σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε εικονικό φάρμακο. Μετά οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, καθεμιά από τις οποίες έλαβε εικονικό φάρμακο ή 250, ή 500 ή 1,000 mg ημερήσια δόση UA για 28 ημέρες. Και πάλι, δεν διαπιστώθηκαν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, ακόμη και μετά από παρατεταμένη κατάποση.

Στη συνέχεια, η ομάδα αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της UA εξετάζοντας κυτταρικούς και μιτοχονδριακούς βιοδείκτες υγείας στο αίμα και στον μυϊκό ιστό των συμμετεχόντων.Τα αποτελέσματα ήταν ότι η UA διεγείρει τη μιτοχονδριακή βιογένεση - τη διαδικασία με την οποία τα κύτταρα αυξάνουν τη μιτοχονδριακή μάζα - με τον ίδιο τρόπο όπως η κανονική άσκηση.

Η UA είναι η μόνη γνωστή ένωση που αποκαθιστά την ικανότητα των κυττάρων να ανακυκλώνουν ελαττωματικά μιτοχόνδρια. Στους νέους, αυτή η διαδικασία συμβαίνει φυσικά. Αλλά καθώς γερνάμε, το σώμα μας αρχίζει να χάνει τη δύναμή του για να καθαρίζει τα δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια, προκαλώντας σαρκοπενία (απώλεια σκελετικής μυϊκής μάζας) και αποδυνάμωση άλλων ιστών. Η ομάδα εστίασε στην επιβράδυνση, ή ακόμα και στην αντιστροφή, αυτής της φυσικής επίδρασης της γήρανσης.

«Αυτά τα ευρήματα, τα οποία βασίζονται σε προηγούμενες προκλινικές δοκιμές, πραγματικά αποκρυσταλλώνουν ότι η UA θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για την ανθρώπινη υγεία», είπε ο καθηγητής Johan Auwerx που συμμετείχε στη μελέτη.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism.

Ζήσης Ψάλλας 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
 
Συστατικό του ροδιού έχει αντιγηραντικές επιδράσεις Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: