Σε επιφυλακή για τον δάκο η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σε ετοιμότητα παραμένει ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να αντιμετωπίσει –αν ...


Σε ετοιμότητα παραμένει ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να αντιμετωπίσει –αν χρειαστεί- εγκαίρως το πρόβλημα του δάκου στα ελαιόδεντρα, το οποίο πέρυσι προσέβαλε τον καρπό και μείωσε τις ποσότητες λαδιού.

Σε συνδυασμό μάλιστα και με άλλα αίτια, όπως η προσβολή από πυρηνοτρύτη και απότομα μεγάλα ποτίσματα λόγω ζέστης, οι απώλειες σε ποιότητα και ποσότητα ήταν σημαντικές. Φέτος η δέσμευση του ΥΠΑΑΤ ότι «θα ξεκινήσουν έγκαιρα οι σχετικές διαδικασίες για την έγκαιρη έναρξη της δακοκτονίας» τηρήθηκαν στο έπακρο κι όλα είναι έτοιμα. 

Μόνο που φέτος η καλλιέργεια είναι όψιμη κατά 15 μέρες, καθώς λόγω καιρικών συνθηκών την άνοιξη η ανθοφορία και η καρπόδεση πήγε πίσω, οπότε οι ψεκασμοί, αν χρειαστεί, θα γίνουν στο τέλος του μήνα. 

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΠΕ Λάρισας κ. Δημ. Σταυρίδη «η Υπηρεσία εγκαίρως έχει τοποθετήσει παγίδες σε όλο το δίκτυο της Περιφέρειας και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη και μη ανησυχητική. 

Ήδη τα προβλεπόμενα κονδύλια έχουν κατανεμηθεί στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας, έχουν ήδη προσληφθεί εποχικοί 3 γεωπόνοι που θα εποπτεύσουν τη διαδικασία, ενώ αναμένεται τις επόμενες μέρες το αποτέλεσμα του συμβατικού ελέγχου για τους εργολάβους που θα αναλάβουν το έργο». 

Η εκτίμηση των γεωπόνων είναι ότι φέτος το πρόβλημα του δάκου θα είναι περιορισμένο, αφού τον χειμώνα σημειώθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες (μέχρι και -12 βαθμοί σε ορισμένες περιοχές).


Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr


eleftheria.gr


 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]