ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Χαμόγελα για το σκόρδο στους παραγωγούς & συγκρατημένη αισιοδοξία για το ξερό φασόλι


Χαμόγελα για το σκόρδο στους παραγωγούς Πλατυκάμπου -Συγκρατημένη αισιοδοξία για το ξερό φασόλι. Στην τελική ευθεία για τη συλλογή του σκόρδου βρίσκονται οι παραγωγοί της χώρας και φυσικά και του θεσσαλικού κάμπου.

Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η ξήρανση του προϊόντος, που διαρκεί 15 με 20 μέρες για να ακολουθήσει η τυποποίηση και διάθεση του προϊόντος στον καταναλωτή. Οι παραγωγοί σκόρδου στον Πλατύκαμπο εμφανίζονται ικανοποιημένοι για τη φετινή παραγωγή, αφού οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν καλές (έφτασαν μέχρι και 1500 κιλά/στρ), ενώ εξίσου καλή ήταν και η ποιότητα. Σε σύγκριση με πέρυσι παρατηρείται μια αύξηση 30% στις αποδόσεις. 
 
Αναφορικά με τις τιμές, αυτές θα επηρεαστούν από το μέγεθος του καρπού. Για την πρώτη κατηγορία η τιμή θα ξεπεράσει τα 14 λεπτά, στη δεύτερη η τιμή θα κυμανθεί από 9 ως 10 λεπτά και για την Τρίτη από 5-6 λεπτά. Όσον αφορά στην πορεία του σκόρδου πανελλαδικά, στην κεντρική Εύβοια, οι καιρικές συνθήκες (βροχές) δεν βοήθησαν, αφού κόστισαν σε ποσότητα και ποιότητα, ανάλογη ζημιά σημειώθηκε (από το χιόνι του Μαΐου !) και στην Κοζάνη, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στον Έβρο, όπου οι στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται μέχρι και 800 κιλά/στρ.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις δείχνει να είναι η φετινή χρονιά στις παραδοσιακές περιοχές παραγωγής ξερού φασολιού. Το βλέμμα των περισσότερων παραγωγών είναι στραμμένο στις θερμοκρασίες του Ιουλίου, διότι θα επηρεάσουν σε μεγάλο ποσοστό την καρποφορία των λοβών. Οι πρώτες συλλογές αναμένονται να ξεκινήσουν τον Αύγουστο. 
 
Στη Θεσσαλία τα αποθέματα της περσινής παραγωγής και οι χαμηλές τιμές των φασολιών ανάγκασαν τους παραγωγούς να επιλέξουν φέτος άλλες καλλιέργειες. Οι ποικιλίες φασολιού «Πυργετός» και «Νόρτρον» καλύπτουν το σύνολο της παραγωγής και η ελπίδα των πιστών παραγωγών είναι να υπάρξουν καλές στρεμματικές αποδόσεις για να απολαύσουν μετά από χρόνια, καλές τιμές.


Γ.Ρ. 
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Χαμόγελα για το σκόρδο στους παραγωγούς & συγκρατημένη αισιοδοξία για το ξερό φασόλι Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: