Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η πρόταση Κ. Γαβρόγλου για ''ισοτιμία πτυχίων ΤΕΙ με των Πανεπιστημίων'' ...


Η πρόταση Κ. Γαβρόγλου για ισοτιμία πτυχίων ΤΕΙ με των Πανεπιστημίων - Ανακοινώθηκε σήμερα, δύο εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές

Την ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιστοίχιση και ισοτίμηση των πτυχίων των ήδη αποφοίτων των ΤΕΙ με αυτά που παρέχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα ανακοίνωσε σήμερα , δύο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Ειδικότερα η πρόταση έχει ως εξής:

Α. Το ΥΠΠΕΘ θα ορίσει επιτροπές εμπειρογνωμόνων, ήτοι επιτροπές καθηγητών ΑΕΙ της ημεδαπής, οι οποίες θα μελετήσουν τα προγράμματα σπουδών Τμημάτων ΤΕΙ ανά γνωστική περιοχή και θα τα συγκρίνουν με αντίστοιχα προγράμματα πανεπιστημιακών Τμημάτων. Η σύγκριση θα καταλήξει σε επιπλέον μαθήματα στα οποία θα πρέπει να εξεταστεί ένας απόφοιτος ΤΕ, ώστε να αντιστοιχίσει και να ισοτιμήσει το πτυχίο του με αυτό που παρέχεται από το πανεπιστημιακό αντίστοιχο Τμήμα. Θα υπάρξουν ενδεχομένως διαφοροποιήσεις ως προς το πλήθος των μαθημάτων για τους αποφοίτους προγραμμάτων σπουδών παλαιότερων ετών, σε συνάρτηση με τις διαχρονικές αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων των ΤΕΙ.

Β. Μετά την ανακοίνωση των επιπλέον μαθημάτων που απαιτούνται για κάθε πρόγραμμα σπουδών ΤΕ ώστε να αντιστοιχιστεί με παρόμοιο πρόγραμμα σπουδών ΠΕ, το ΥΠΠΕΘ θα ορίσει τρία ή και παραπάνω εξεταστικά κέντρα που θα φιλοξενούνται από δομές υπαρχόντων Πανεπιστημίων, ώστε να καλύπτεται γεωγραφικά με ικανοποιητικό τρόπο η επικράτεια.

Γ. Οι απόφοιτοι ΤΕ, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη διαδικασία της αντιστοίχισης, θα μπορούν άμεσα, χωρίς διαδικασία κατατακτηρίων εξετάσεων, να δηλώνουν δύο φορές τον χρόνο την επιθυμία τους να συμμετέχουν στις εξετάσεις των επιπλέον μαθημάτων σε ένα από τα ανακοινωθέντα εξεταστικά κέντρα και θα τους δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώνουν την αντιστοίχιση σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Δ. Τα θέματα στις εξετάσεις θα μπαίνουν από κεντρική επιτροπή εξετάσεων ανά πρόγραμμα σπουδών ή γνωστική περιοχή, η οποία θα απαρτίζεται από καθηγητές ελληνικών ΑΕΙ.

Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση

Η υλοποίηση της παραπάνω πρότασης απαιτεί ψήφιση σχετικού νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής.Ωστόσο επειδή η Βουλή είναι κλειστή λόγω των εθνικών εκλογών το ζήτημα παραπέμπεται στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές.

Υπουργός: Γιατί ανακοινώθηκε τώρα η πρόταση

Ο υπουργός Παιδείας στο ερώτημα γιατί η σχετική ρύθμιση δεν κατατέθηκε, προς ψήφιση, στη Βουλή το προηγούμενο χρονικό διάστημα απαντά με την ανακοίνωση του:

“Πλέον η μόνη εκκρεμότητα της Πολιτείας είναι αυτή απέναντι στους αποφοίτους ΤΕ. Αν και το αίτημά τους για αντιστοίχιση και ισοτίμηση των πτυχίων τους με αυτά που παρέχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα έχει κατατεθεί από την ημέρα ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσω των συλλόγων αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, η Πολιτεία δεν μπορούσε να προβεί σε καμία τέτοια ενέργεια όσο ακόμα υπήρχαν ιδρύματα ΤΕΙ που παρείχαν αντίστοιχα προγράμματα σπουδών σε ενεργά Τμήματα. Μετά τον ν. 4610/2019 ο δρόμος για την ουσιαστική ρύθμιση είναι ανοιχτός”.

Αδιάβλητη και αξιόπιστη διαδικασία

Ο Κ. Γαβρόγλου χαρακτηρίζει “ολοκληρωμένη” την πρόταση για την επίλυση , όπως τονίζει, αυτού του προβλήματος και είναι μία πρόταση που επιτρέπει την αντιστοίχιση και ισοτίμηση .

Η πρόταση , σημειώνει ο υπουργός Παιδείας, αποτελεί μία αδιάβλητη και αξιόπιστη διαδικασία που διασφαλίζει τους αποφοίτους ΤΕ και τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν πτυχίο ΠΕ χωρίς να εμπλακούν στις χρονοβόρες και αποκλειστικές διαδικασίες των κατατακτηρίων.

Ολα τα πτυχία ΠΕ- Μοναδική εξαίρεση της ΑΣΠΑΙΤΕ

Ο Κ. Γαβρόγλου υπογραμμίζει ότι “μετά από την ψήφιση του νόμου 4610/2019 , όλα τα πτυχία που θα παρέχουν τα ΑΕΙ της χώρας (με μοναδική εξαίρεση την ΑΣΠΑΙΤΕ) θα έχουν τον χαρακτηρισμό ΠΕ, αφού όλα τα ΑΕΙ θα είναι Πανεπιστήμια. Στον ίδιο νόμο τέθηκαν οι στέρεες βάσεις και για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους μηχανικούς ΤΕ ακολουθώντας πανομοιότυπη διαδικασία με αυτή του ν. 4439/2016 που κατέληξε με επιτυχία στο ΠΔ 99/2018 για τους διπλωματούχους μηχανικούς. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες συγκρότησης των αντίστοιχων επιτροπών”.
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Η πρόταση Κ. Γαβρόγλου για ''ισοτιμία πτυχίων ΤΕΙ με των Πανεπιστημίων'' ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:42 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: