ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Θετικές οι προοπτικές για τα αρωματικά φυτάΑισιοδοξία κυριαρχεί στις τάξεις των παραγωγών αρωματικών φυτών στη Θεσσαλία για τη φετινή σεζόν, καθώς η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή, η οποία τοποθετείται στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα. 
 
Στη ρίγανη η κοπή είναι μία φορά, ενώ στη μέντα και σε κάποια άλλα δύο με τρεις κοπές μέχρι το φθινόπωρο. Εν αντιθέση με τις ζημιές που σημειώθηκαν στα άλλα προϊόντα, στα αρωματικά φυτά αναμένουμε καλές στρεμματικές αποδόσεις και κυρίως υψηλή ποιότητα, που είναι το ζητούμενο για τις διεθνείς αγορές, αφού η πλειοψηφία της παραγωγής εξάγεται. 
 
Στα Φάρσαλα, όπου ο Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών ασχολείται κυρίως με τη ρίγανη και τη μέντα, οι παραγωγοί υποστηρίζουν πως «φέτος ελπίζουμε ότι θα ρεφάρουμε για τις δύο προηγούμενες μέτριες χρονιές, όταν χάσαμε μεγάλο μέρος της παραγωγής, ελέω καιρικών φαινομένων. 
 
Ευτυχώς δεν ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που είχαμε στα συμβόλαια με μεγάλες εταιρείες, γιατί θα είχαμε πρόβλημα. Επιπρόσθετα πρόπερσι η ζημιά ήταν μεγάλη στη ρίγανη, αλλά δεν αποζημιωθήκαμε γιατί ο ΕΛΓΑ δεν χαρακτηρίζει ζημιογόνο αίτιο τον μύκητα που προκλήθηκε από τις βροχές και χτύπησε τα φυτά». 
 
Ο Συνεταιρισμός φέτος έχει δρομολογήσει όλες εκείνες τις διαδικασίες για να χρηματοδοτηθεί για την καθετοποίηση της μονάδας, με τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία των προϊόντων ρίγανης και μέντας, κι εφόσον επαληθευθούν οι εκτιμήσεις για μια ποιοτική χρονιά, τα χαμόγελα θα επανέλθουν στις τάξεις των παραγωγών.
 


Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Θετικές οι προοπτικές για τα αρωματικά φυτά Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: