ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

''Ασπρισαν'' τα σιτάρια στον κάμπο από τις βροχές του Ιουνίου - Εμφανίστηκε πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι


Πέρα από την ολοκληρωτική ζημιά από τα χαλάζια στις περιοχές των Δυτικών Φαρσάλων (κυρίως σε βαμβάκια) , του Τυρνάβου (σε αμπέλια και δέντρα) και της Ελασσόνας, τα τελευταία καμώματα του καιρού, έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στις καλλιέργειες στον υπόλοιπο Θεσσαλικό κάμπο.

Στα στάρια τα οποία δεν έχουν ακόμη αλωνιστεί, άρχισαν να εμφανίζονται τα σημάδια καχεξίας από τις βροχές, καθώς χάνουν το χρώμα και το ειδικό βάρος, αλλά και την πρωτεΐνη τους και αυτό μπορεί να αποτέλέσει πλήγμα για τους παραγωγούς. Η αγορά εκτιμά ότι τα μεταβροχικά σιτάρια θα πληρωθούν πιθανόν δύο λεπτά πιο χαμηλά, στα 18 αντί στα 20 λεπτά το κιλό, λόγω της ποιοτικής τους υποβάθμισης σε πρωτεΐνη, υαλώδη και χρώμα, καθώς άρχισαν να ασπρίζουν...

Αυτή τη στιγμή ο αλωνισμός στο θεσσαλικό κάμπο, έχει φτάσει σε ποσοστό 70%, ενώ υπάρχουν περιοχές με ασυγκόμιστα σιτηρά όπως στον άξονα των Φαρσάλων που επλήγη από τις βροχές και σε περιοχές στο τρίγωνο Ορφανών- Σοφάδων- Σταυρού Φαρσάλων.

Προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται και στις βαμβακοφυτείες με εμφάνιση πράσινου σκουληκιού, καθώς υπάρχουν κηλίδες σε περιοχές που επλήγησαν κυρίως από βροχές, αλλά παρά τη σύλληψη πολλών εντόμων οι γεωπόνοι ωστόσο θεωρούν ότι το φαινόμενο πρέπει να παρακολουθείται στενά και ότι δεν θα πρέπει να βιαστούν για ψεκασμούς οι παραγωγοί και σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύονται την υπηρεσία Φυτοπροστασίας της περιφέρειας.

Οπωσδήποτε οι βροχές των τελευταίων εβδομάδων σε συνδυασμό με τα χαλάζια, έχουν επιφέρει πλήγμα στην αγροτική παράγωγη και κατ επέκταση στην τοπική οικονομία της Θεσσαλίας.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
''Ασπρισαν'' τα σιτάρια στον κάμπο από τις βροχές του Ιουνίου - Εμφανίστηκε πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: