Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πως η χώρα «έβγαλε μόνη της τα μάτια της» στην Ευρώπη με το φόρο στο τσίπουροτου Γιάννη Κολλάτου
Πρόκειται για μία ακόμη κλασσική περίπτωση πως η χώρα έβγαλε τα μάτια της μόνη της (εξαιτίας ενός κακώς νοούμενου ανταγωνισμού) αυτή που αφορά την υπόθεση της απόφασης-βόμβα των ευρωπαϊκών δικαστηρίων για το διπλασιασμό του φόρου στο τσίπουρο.

Το όλο θέμα που έφτασε στην καταδίκη της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, με μία απόφαση που υποχρεώνει τη χώρα να διπλασιάσει το φόρο στο τσίπουρο και τη ρακή (τσικουδιά) ξεκίνησε από καταγγελία του Συνδέσμου Ποτοποιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2010, εις βάρος των διήμερων που παρήγαγαν το χύμα τσίπουρο. Τότε ο πρόεδρος-εκείνη την περίοδο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Αγησίλαος Ραψανιώτης είχε διαφωνήσει (η απόφαση πέρασε οριακά με 9-8 ψήφους ) αντιλαμβανόμενος ότι «άνοιγε ο ασκός του Αιόλου» και για το εμφιαλωμένο τσίπουρο, πράγμα για το οποίο επιβεβαιώθηκε 9 χρόνια μετά με την απόφαση της 11ης Ιουλίου 2019 του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, που επιβάλλει το διπλασιασμό του φόρου σε τσίπουρο και ρακή.

Ασφαλώς αυτή η απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε αφανισμό την αμπελοκαλλιέργεια με την οποία απασχολούνται στη χώρα μας 250.000 αγρότες και κάνει τον παράλογο φόρο που επεβλήθη το φθινόπωρο του 2015 στο κρασί με το τρίτο μνημόνιο, να μοιάζει με παρωνυχίδα, μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει ο διπλασιασμός του φόρου στο τσίπουρο. Και αυτό γιατί η αμπελουργία στη χώρα διασώθηκε χάρη στη δυνατότητα που δινόταν στον παραγωγό να αποστάζει τα σταφύλια του στα καζάνια κι έτσι να έχει συμπληρωματικό εισόδημα. Μάλιστα οι διήμεροι μπορούσαν να αποθηκεύουν για 5-6 χρόνια το τσίπουρο και να το πουλούν όταν έβρισκαν συμφέρουσες τιμές στην αγορά (το μοναδικό αγροτικό προϊόν που έχει αυτή τη δυνατότητα).

Το παράλογο είναι πως η απόφαση εξισώνει το τσίπουρο που είναι προϊόν καθαρά γεωργικό αφού παράγεται από τα στέμφυλα των σταφυλιών, με το φόρο των σκληρών αλκοολούχων ποτών, όπως το ουίσκι και η βότκα, ενώ το ούζο που παράγεται κυρίως από χημική αλκοόλη παραμένει με το 50% του φόρου…!

Η Ελλάδα εφάρμοζε μειωμένο κατά 50% ΕΦΚ τόσο για αυτά τα δύο ποτά (τσίπουρο και ρακή) όσο και για το ούζο, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για εθνικά προϊόντα, κι ως εκ τούτου υπόκεινται στις εξαιρέσεις του κανόνα, όπως συμβαίνει και με την Ιταλική γκράπα. Παρότι όμως το ούζο κατατάσσεται επίσημα στην κατηγορία των εθνικών προϊόντων, για τα οποία υπάρχει ειδική μέριμνα από την Κομισιόν, για άγνωστο και ανεξήγητο λόγο δε συμβαίνει το ίδιο με το τσίπουρο και τη ρακή, αφού η χώρα δεν κατέθεσε ποτέ επίσημο φάκελο στην Κομισιόν.

Εξαιτίας αυτού του κενού η χώρα μας καλείται να διπλασιάσει τον ΕΦΚ στο τσίπουρο από €12,75 ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης σε €25,5, στα επίπεδα δηλαδή που είναι και για τα άλλα ποτά (ουίσκι, βότκα, τζιν κτλ). Αυτό συνεπάγεται μια αύξηση €3,57 στην τιμή του μπουκαλιού του 0,7 lt. Μαζί με το ΦΠΑ 24% η συνολική επιβάρυνση για τον καταναλωτή ανέρχεται σε €4,42, άρα στο ράφι το εμφιαλωμένο τσίπουρο πλέον θα πρέπει να πωλείται κατά 5 ευρώ ακριβότερα το μπουκάλι των 700 ml!.

Θυμίζουμε πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί τη δεκαετία του 90 με μία προσφυγή περί αθέμιτου ανταγωνισμού που είχε κάνει τότε η ΑΓΝΟ (στη συνέχεια έκλεισε) εις βάρος των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών, διότι επιδοτήθηκαν από τις κυβερνήσεις στα επιτόκια δανεισμού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα 15 χρόνια μετά να έρθει καταλογισμός προστίμων από την ΕΕ εις βάρος συνεταιρισμών, αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του συνεταιριστικού κινήματος, ή του υγιούς τμήματος που απέμεινε στη χώρα...

Υ.Γ. Ας ελπίσουμε η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου να μη συνοδεύεται αναδρομικά από καταλογισμούς ποινών και προστίμων...


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Πως η χώρα «έβγαλε μόνη της τα μάτια της» στην Ευρώπη με το φόρο στο τσίπουρο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: