ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πληγή η ανεξέλεγκτη ρίψη άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκωνΧαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα απόβλητα κι όμως στο δήμο Ιάσμου πετιούνται ανεξέλεγκτα και δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα δήμου που επικρατεί αυτή η απογοητευτική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Οι κανόνες διαχείρισης των κενών συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι κενό γράμμα σε πολλές περιπτώσεις.

Στον κόμβο του Παλαδίου

Η συλλογή και η διαχείριση των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες χωλαίνει. Ακόμη και το να συλλέγονται με την βοήθεια ειδικών κάδων οι οποίοι βρίσκονται τοποθετημένοι στα σημεία εκείνα όπου οι αγρότες γεμίζουν τα ραντιστικά τους είναι μια διαδικασία που δεν τηρείται πάντοτε σωστά, καθώς πολλές συσκευασίες αντί να βρίσκονται μέσα σ’ αυτούς είναι εκτός.

Κάδοι που ξεχειλίζουν, συσκευασίες που πετιούνται χωρίς πριν να έχουν ξεπλυθεί, υπολείμματα φυτοφαρμάκων που με την πρώτη βροχή καταλήγουν στα παρακείμενα ποτάμια. 

«Είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό όντως. Οι αγρότες πηγαίνουν στα σημεία που γεμίζουν τα ραντιστικά τους. Εκεί υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων για τις συσκευασίες. Και αφού αδειάσουν τις συσκευασίες μέσα στα ραντιστικά, κανονικά μετά τις πετάνε στον κάδο.» δηλώνει ο κος Λάζαρος Κουροκεχαγιάς, γεωπόνος . 

Τί γίνεται όμως μέτα; 

Στο δήμο Ιάσμου για παράδειγμα ποιος έρχεται και τον αδειάζει αυτόν τον κάδο; Πού τον πάει; Και τι γίνονται όλα αυτά τα επικίνδυνα απορρίμματα; Δεν είναι ξεκάθαρο. « Υπάρχει Νόμος ο οποίος λέει ότι τα άδεια μπουκάλια πρέπει να πηγαίνουν σε ειδικούς χώρους , ώστε να υπάρχει ασφάλεια για να μην υπάρχουν υπολείμματα ούτε στον υδροφόρο ορίζοντα, ούτε πουθενά» σημειώνει ο κος Κουροκεχαγιάς και προσθέτει προβληματισμένος «Εμείς όταν έχουμε ληγμένα φυτοφάρμακα τα επιστρέφουμε πίσω στις εταιρείες. Εδώ, με τις άδειες συσκευασίες επικρατεί μια συγκεχυμένη κατάσταση, δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Θα πρέπει να βγει κάποιος και να δώσει κατευθύνσεις».Υπολείμματα με δηλητήριο καταλήγουν σε παρακείμενο ρέμα

Υπάρχει κενό παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια συσκευασία με δηλητηριώδη υπολείμματα που ρέουν χύμα μέσα σε ένα κάδο, ή πεταμένα αριστερά δεξιά, καταστάσεις τριτοκοσμικές. «Απουσιάζει η παιδεία για να σκεφτεί ο ίδιος ο παραγωγός πρώτα ότι κάνει μια ζημιά. 

Ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί όλο αυτό δυστυχώς, χωρίς οργάνωση, καθοδήγηση, έλεγχο» δηλώνουν οι γνώστες ξέροντας καλά, όμως, πως με θέληση όλα γίνονται: 

Βήμα πρώτον: οι συσκευασίες ξεπλένονται τρεις φορές με νερό. 

Βήμα δεύτερον: τοποθετούνται σε κάδο ανακύκλωσης. 

Βήμα τρίτον: Οι κάδοι αδειάζουν από ειδικά απορριμματοφόρα και οδηγούνται σε ειδικούς χώρους…σενάριο επιστημονικής φαντασίας αν κάνει κανείς μια μικρή βόλτα στις αγροτικές περιοχές ή κοιτάξει προσεχτικά τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο: άδειες συσκευασίες φυτοφαρμάκων πεταμένες δίπλα σε ποτάμι πολύ κοντά σε ποιμνιοστάσιο…μια ανάσα από κατοικήσιμες περιοχές.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Πληγή η ανεξέλεγκτη ρίψη άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: