ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κτηματολόγιο: Δόθηκε παράταση - Ποιες περιοχές αφορά


Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου της υποβολής δηλώσεων σε συγκεκριμένες περιοχές

Κτηματολόγιο 2019 και στις προθεσμίες για τις δηλώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές δόθηκε παράταση. Συγκεκριμένα δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου της υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο για τις περιοχές της Χώρας που η προθεσμία λήγει εντός Ιουλίου.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2019 δημοσιεύτηκε απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Δημαρά (ΦΕΚ 2708/Β/2019). Με αυτή ορίζεται παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο έως και την 30η Σεπτεμβρίου για τις περιοχές της Χώρας που η σχετική προθεσμία λήγει εντός Ιουλίου.

Κτηματολόγιο: Παράταση για την Αθήνα... σιωπηρά

Με αφορμή την εν λόγω Υπουργική Απόφαση προέκυψε και η σχετική ενημέρωση. Επίσης, σε συνέχεια ανακριβών δημοσιευμάτων και πληροφοριών που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ. Δημοσιεύματα περί γενικής παράτασης των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε όλη τη Χώρα κατά έξι μήνες κάτι που δεν ισχύει.

Παράταση έξι μηνών για το Κτηματολόγιο

Το ΥΠΕΝ ξεκαθάρισε ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο ισχύουν. Ότι ισχύει δηλαδή σύμφωνα με τους πίνακες που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου.
Η τροπολογία για το εξάμηνο

Τον περασμένο Μάιο ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία αναφορικά με τη δυνατότητα παροχής παρατάσεων έως και έξι (6) μήνες. Αυτό δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την αυτόματη παροχή γενικής παράτασης έξι μηνών για όλη τη Χώρα.

Αντίθετα, η παράταση που προβλέπει η τροπολογία θα δοθεί με την έκδοση σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων. Θα είναι όμοιες της προαναφερθείσας και θα αφορά πολύ συγκεκριμένες περιοχές, περιορισμένες σε αριθμό. Αυτές για τις οποίες θα αξιολογηθεί η ύπαρξη ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων. Θα καθιστούν την παροχή παράτασης επιβεβλημένη.

Σε κάθε περίπτωση η βούληση και η πολιτική του Υπουργείου είναι η πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που ισχύουν και έχουν ανακοινωθεί. Άλλωστε οι συμβάσεις με τα Γραφεία Κτηματογράφησης λήγουν σε συγκεκριμένο χρόνο και οι παρατάσεις συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση για τη Χώρα.

Συνεπώς, υπενθυμίζεται για ακόμα μία φορά ότι είναι επιβεβλημένο οι πολίτες να κάνουν τις δηλώσεις των ιδιοκτησιών τους εγκαίρως. Μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, όχι τις τελευταίες ημέρες. Σε αντίθετη περίπτωση οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα επιφέρουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία. Οι περιουσίες που δεν θα δηλωθούν καθόλου θα χαθούν. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι πολίτες πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους εγκαίρως, ακόμα και αν δεν έχουν καταρχήν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Έτσι θα λάβουν τη προθεσμία που προβλέπεται για να τα συγκεντρώσουν και να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση.

Επισημαίνεται τέλος, ότι το Κτηματολόγιο αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό έργο της Χώρας τα τελευταία έτη. Συνδέεται άμεσα με την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Χώρας. Δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να τακτοποιήσουν οριστικά τις περιουσίες τους, προς όφελος δικό τους αλλά κυρίως των παιδιών τους.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Κτηματολόγιο: Δόθηκε παράταση - Ποιες περιοχές αφορά Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:10 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: