ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τραμπ: Oι ΗΠΑ θα φορολογήσουν το γαλλικό κρασί σε αντίποινα για το ψηφιακό φόρο

  


Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump απείλησε να φορολογήσει τα γαλλικά κρασιά την Παρασκευή (27 Ιουλίου) σε αντίποινα για την πρόσφατη πρόταση της Γαλλίας να επιβάλει φόρο σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.

Ο Trump είχε πει την περασμένη εβδομάδα στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ότι ανησυχεί για τον προτεινόμενο φόρο ψηφιακών υπηρεσιών.

«Αν κάποιος τους φορολογεί, θα πρέπει να είναι η χώρα καταγωγής τους, οι ΗΠΑ. Θα ανακοινώσουμε σύντομα μια ουσιαστική δράση ως ανταπόδοση στην ανοησία του Macron», δήλωσε ο Trump στο Twitter την Παρασκευή. «Πάντα έλεγα ότι το αμερικανικό κρασί είναι καλύτερο από το γαλλικό κρασί!».

Αργότερα στο Οβάλ Γραφείο, ο Trump δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση για τη φορολόγηση ήταν λανθασμένη και απείλησε τις βασικές γαλλικές εξαγωγές.

«Δεν έπρεπε να το έχουν κάνει», είπε ο Trump. «Τους το είχα πει, είπα, ‘Μην το κάνετε, γιατί αν το κάνετε, θα φορολογήσω το κρασί σας».

Λίγα λεπτά αργότερα σημείωσε ότι η αντίδραση των ΗΠΑ θα ανακοινωθεί σύντομα, λέγοντας ότι «μπορεί να είναι για το κρασί, μπορεί να είναι κάτι άλλο».

Ο Trump και ο Macron μίλησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή και συζήτησαν για την φορολογία και την επόμενη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γαλλία, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Το γραφείο του Macron δήλωσε ότι ο γάλλος ηγέτης «υπογράμμισε ότι η σύνοδος κορυφής της G7 θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία προκειμένου να προχωρήσουμε προς μια παγκόσμια φορολόγηση των ψηφιακών δραστηριοτήτων, η οποία είναι προς το κοινό μας συμφέρον και για την οποία πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να αποκτήσουμε μια ευρεία διεθνή συμφωνία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν η μεγαλύτερη ενιαία αγορά εξαγωγών γαλλικού οίνου και οινοπνευματωδών ποτών, τα οποία αποτελούν και το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό τομέα της Γαλλίας μετά την αεροδιαστημική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2018 αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγωγών γαλλικών οίνων ή 3,2 δισ. ςυρώ (3,6 δισ. δολάρια).
  
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. δήλωσε την Τρίτη (23 Ιουλίου) ότι θα ξεκινήσει μια ευρεία έρευνα στις μεγάλες εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας σχετικά με το αν εμπλέκονται σε αντιανταγωνιστικές πρακτικές, το ισχυρότερο σημάδι ότι η διοίκηση του Trump ενισχύει τον έλεγχο των Big Tech.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Bruno Le Maire, ανέφερε σε δήλωσή του μετά το tweet του Trump ότι «η παγκόσμια φορολόγηση των ψηφιακών δραστηριοτήτων αποτελεί πρόκληση που αφορά όλους μας. Θέλουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία σχετικά με αυτό στο πλαίσιο της G7 και του ΟΟΣΑ. Εν τω μεταξύ, η Γαλλία θα προχωρήσει με εθνικές αποφάσεις».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Judd Deere, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι εξαιρετικά απογοητευμένες από την απόφαση της Γαλλίας να υιοθετήσει φόρο ψηφιακών υπηρεσιών σε βάρος των εταιρειών και των εργαζομένων στις Η.Π.Α. Το μονομερές μέτρο της Γαλλίας φαίνεται να στοχεύει καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ που παρέχουν υπηρεσίες σε διάφορους τομείς της οικονομίας».

Πρόσθεσε ότι «η διοίκηση εξετάζει προσεκτικά όλα τα άλλα εργαλεία πολιτικής».

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Τραμπ: Oι ΗΠΑ θα φορολογήσουν το γαλλικό κρασί σε αντίποινα για το ψηφιακό φόρο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: