Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πρόβλεψη για επίπεδα τιμών κάτω από τα 50 λεπτά το κιλό στο Βαμβάκι λόγω δολαρίου...


Το υψηλό δολάριο κρατά τις τιμές στο βαμβάκι αλλά σε επίπεδα κάτω από τα 50 λεπτά το κιλό - Ικανοποιητικά εξελίσσεται η καλλιέργεια στον κάμπο

Είναι νωρίς ακόµα για ασφαλείς εκτιµήσεις, παρά το κλίµα που πάνε να φτιάξουν οι έµποροι. Οι εξελίξεις στον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας ανατρέπουν κάθε δύο εβδοµάδες την αγορά.

Οι πρώτες πληροφορίες στο θεσσαλικό κάμπο, 3 εβδομάδες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή κάνουν λόγο για μεσίτες οι οποίοι βγαίνουν στ χωριά και μιλούν για τιμές κάτω από τα 50 λεπτά το κιλό.Οι τιμές που ακούγονται με την εναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου, βρίσκονται στα 45 με 46 λεπτά το κιλό, αφού οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν επιτρέπουν υψηλότερα επίπεδα. 

Μάλιστα άνθρωπος της αγοράς βάμβακος μας έλεγε πως θα ήταν πολύ πιο κάτω οι προσφερόμενες τιμές (στα 42 με 43 λεπτά το κιλό) αλλά η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ, ευνοεί αυτά τα επίπεδα τιμών. Το γεγονός αυτό έχει σκορπίσει απογοήτευση στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγων στη Θεσσαλία, καθώς είχαν συνηθίσει επίπεδα τιμών την τελευταία τριετία πάνω από τα 50 λεπτά και με αυτό τον υπολογισμό έστησαν την παραγωγή τους, σε ένα προϊόν που έχει υψηλό κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το νερό για το ανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας.

Μόνη παρηγοριά το γεγονός ότι η παραγωγή εξελίσσεται ικανοποιητικά, χωρις ιδιαίτερα προβλήματα ή προσβολές και ασθένειες, οι καιρικές συνθήκες τις τελευταίες 40 ημέρες ευνόησαν την ανάπτυξη των βαμβακόφυτων και αν δεν υπάρξει κάποια δραματική μεταβολή στον καιρό, οι σοδειές αναμένονται εξαιρετικές με στρεμματικές αποδόσεις που θα σημειώσουν ρεκόρ φέτος... Και επειδή το τελικό ποσό που μπαίνει στην τσέηη του παραγωγού είναι κιλά επί τιμή, ίσως από την καλή σοδειά να μπορέσουν να ρεφαρουν οι παραγωγοί και να ξεπεράσουν το πρόβλημα με τις χαμηλές τιμές.

Άνοδος του δολαρίου ισοφρίζει την πτώση στους χρηματιστηριακούς δείκτες

Μπορεί χρηµατιστηριακά η τιµή για το βαµβάκι πράγµατι να µην αφήνει πολλά περιθώρια για τα επίπεδα πάνω από τα 70 σεντς ανά λίµπρα που διαµορφώθηκαν πέρυσι, ωστόσο είναι ακόµα νωρίς για εκτιµήσεις γύρω από την τιµή, τη στιγµή µάλιστα που τα χρηµατιστήρια ακούνε κυρίως τις εξελίξεις από το µέτωπο του εµπορικού πολέµου ΗΠΑ και Κίνας. Εξελίξεις οι οποίες αλλάζουν κατεύθυνση κάθε δεύτερη εβδοµάδα απ’ ότι φαίνεται.

Πάντως από το Πάσχα και µετά, το βαµβάκι δείχνει σηµάδια υποχώρησης, σηµάδια τα οποία µαζί µε την πρόσφατη έκθεση του USDA η οποία µεταξύ άλλων κάνει λόγο για αύξηση της παραγωγής κατά 2% στις ΗΠΑ, γίνονται σηµαία της βιοµηχανίας και των αγορών, προκειµένου να πιέσουν τις τιµές παραγωγού σε παγκόσµιο επίπεδο. Όλα αυτά τείνουν να διαµορφώνουν µια κακή ψυχολογία στις τάξεις των παραγωγών, και της χώρας µας, όµως θα έπρεπε να λάβει κανείς υπ όψιν του από τη µια την άνοδο του δολαρίου και από την άλλη πως υπάρχει πολύς δρόµος ακόµη ως τον Οκτώβριο.

Βέβαια, η πρόβλεψη για τη µέση τιµή του βαµβακιού, όσον αφορά τη σεζόν 2019-2020, στην έκθεση Αυγούστου του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), κατέβηκε στα 60 σεντς, 3 σεντς κάτω από την πρόβλεψη του προηγούµενου µήνα. Επιπλέον η έκθεση προβλέπει υψηλότερα αρχικά αποθέµατα, υψηλή παραγωγή, παραπάνω εξαγωγές και µεγαλύτερα τελικά αποθέµατα. Η παραγωγή φέτος αναµένεται να είναι κατά 2% αυξηµένη, φτάνοντας τα 22,5 εκατ. δεµάτια. Η έρευνα υποδεικνύει ελαφρώς µεγαλύτερη έκταση καλλιέργειας, και απόδοση, σε σύγκριση µε την πρόβλεψη του προηγούµενου µήνα, µε αποτέλεσµα να γίνεται λόγος για ρεκόρ µεγαλύτερης παραγωγής δεκατετραετίας.

Εν τω µεταξύ, η αναµενόµενη µικρότερη κατανάλωση ευθύνεται κατά πολύ για την αύξηση στα προβλεπόµενα παγκόσµια τελικά αποθέµατα που έφτασαν τα 2 εκατ. δεµάτια. Τα αρχικά αποθέµατα είναι υψηλότερα, κυρίως λόγω µιας µείωσης 500 χιλιάδων δεµατίων από την κατανάλωση της προηγούµενης περιόδου, 2018-2019. Η κατανάλωση είναι χαµηλότερη στην Κίνα, την Ινδία, την Κίνα και το Ουζµπεκιστάν. Πάντως ας αναφερθεί πως αυτόν το µήνα η παραγωγή για το 2019-2020 αποτιµήθηκε κατά 200 χιλιάδες δεµάτια µικρότερη από ό,τι στην έκθεση του προηγούµενου µήνα.

Βιαστικά η Τυνησία ανακοινώνει µεγάλη παραγωγή ελαιολάδου

Αν και η ελαιοκοµική περίοδος στην Τυνησία ξεκινά Νοέµβριο, το υπουργείο Γεωργίας της χώρας έσπευσε εν µέσω θέρους να ανακοινώσει µια παραγωγή που µπορεί να υπερβεί τους 350.000 τόνους. Μάλιστα αν οι εκτιµήσεις επιβεβαιωθούν, η χώρα της Βόρειας Αφρικής αναµένει τη δεύτερη µεγαλύτερη, µετά της Ισπανίας, παραγωγή διεθνώς. Υπενθυµίζεται ότι φέτος η παραγωγή της Τυνησίας δεν ξεπέρασε τους 140.000 τόνους, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας και τους 120.000 τόνους σύµφωνα µε τον IOC, εκ των οποίων εξήχθησαν 117.000 τόνοι αποδίδοντας έσοδα

550 εκατ. δολάρια για τη βιοµηχανία ελαιολάδου της χώρας. Πάντως, το 2014 η παραγωγή της Τυνησίας άγγιξε τους 340.000 τόνους, µια αύξηση της τάξης του 485% από το 2013, ενώ το 2017 τους 280.000 τόνους.

Με πληροφορίες από agronews.gr


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Πρόβλεψη για επίπεδα τιμών κάτω από τα 50 λεπτά το κιλό στο Βαμβάκι λόγω δολαρίου... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: