ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τουρκία και Ελλάδα οι κυριότεροι εξαγωγείς ντομάτας & αγγουριών στη Βουλγαρία


Η Τουρκία και η Ελλάδα ήταν οι κυριότεροι εξαγωγείς ντομάτας και αγγουριών στη Βουλγαρία κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2019, όπως προκύπτει από όσα δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων BTA η Νταφίνκα Γκροζντάνοβα, εμπειρογνώμονας στο Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών. Και τα δύο λαχανικά εισάγονται επίσης από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Με τη σειρά τους, οι βουλγαρικές τομάτες εξάγονται στη Ρουμανία και την Ουγγαρία και τα βουλγαρικά αγγούρια στη Γερμανία και στην Τσεχική Δημοκρατία.

Οι Βούλγαροι τρώνε επίσης αρκετές γαλλικές και γερμανικές πατάτες, ενώ μέρος της βουλγαρικής παραγωγής πατάτας πηγαίνει στη Ρουμανία και στην Ελλάδα. Λάχανα εισάγονται από τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ τα βουλγαρικά λάχανα διακινούνται στη Ρουμανία και τη Σερβία, ανέφερε η ίδια.

Συνολικά, οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών υπερέβησαν τις εξαγωγές κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019. Ο όγκος των εισαγωγών ντομάτας και πιπεριάς ήταν οκταπλάσιος από τις ποσότητες των εξαγωγών, οι εισαγωγές αγγουριών ήταν τριπλάσιες (σε όγκο), οι εισαγωγές τεύτλων τετραπλάσιες, των λάχανων σχεδόν πενταπλάσιες, των πατατών δεκαπλάσιες και των καρπουζιών τριπλάσιες, δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας. Οι εξαγωγές ήταν περισσότερες από τις εισαγωγές μόνο στην περίπτωση των σμέουρων.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του Απριλίου, τα εισαγόμενα μήλα ανήλθαν στο 56%, οι εισαγόμενες φράουλες στο 59%, οι εισαγόμενες τομάτες στο 66% και οι εισαγόμενες πατάτες στο 53%.

Το 2019, οι Βούλγαροι καταναλώνουν κυρίως μήλα από Πολωνία και Βόρεια Μακεδονία, ελληνικά και τουρκικά κεράσια, ελληνικές και αλβανικές φράουλες. Τα βουλγαρικά μήλα πωλούνται στην Ελλάδα, τα κεράσια στη Γερμανία και οι φράουλες στη Λευκορωσία.

Τα φρούτα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στη Βουλγαρία είναι τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τα μήλα, τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, δήλωσε η Γκροζντάνοβα.

Οι στατιστικές Ιανουαρίου-Ιουνίου δείχνουν ότι η τιμή χονδρικής των μήλων μειώθηκε κατά 26% σε σύγκριση με το 2018, η τιμή των κερασιών κατά 8% και η τιμή των αγγουριών θερμοκηπίου κατά 6%. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην τιμή της πατάτας, κατά 100%, με συναλλαγές σε 1,30 ευρώ ανά κιλό χονδρικής, σε σύγκριση με 0,65 ευρώ ανά κιλό πέρυσι.
 
  
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Τουρκία και Ελλάδα οι κυριότεροι εξαγωγείς ντομάτας & αγγουριών στη Βουλγαρία Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: