ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Νερό για όλους τους αγρότες στον κάμπο


Την αισιοδοξία του πως δεν θα προκύψει το παραμικρό πρόβλημα με την άρδευση των χωραφιών στον νομό Λάρισας για κανέναν αγρότη σε καμία καλλιέργεια, παρά τον συνεχόμενο καύσωνα, εκφράζει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Δημήτρης Τσιούρης, μιλώντας στην «Ε».

Η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται σε δύο παράγοντες σύμφωνα με τον ίδιο. Ο ένας είναι ο σωστός σχεδιασμός των ανθρώπων του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων με βάση την πρόβλεψη για τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και ο άλλος είναι η καίρια και άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για να έρθει πολύτιμο νερό από τη λίμνη Πλαστήρα. Ένας εκ των συντονιστών της παρέμβασης ήταν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο οποίος από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η περιφερειακή συνείδηση αποδίδει καρπούς τοποθετώντας ως συντονιστή όλων των ενεργειών τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό.

Οι προβλέψεις των ανθρώπων του ΤΟΕΒ κάνουν λόγο πως μέχρι τις 25 Αυγούστου υπάρχει σιγουριά για το νερό. Για τις ημερομηνίες που θα ακολουθήσουν θα υπάρχει εκτίμηση από την επόμενη εβδομάδα αλλά και πάλι επικρατεί αισιοδοξία για ανάλογη συνέχεια.

«Μέχρι στιγμής είμαστε στο σημείο που ποτίζουν όλοι σε βαθμό 100%. Έχουμε βάλει τα προγράμματα εβδομάδα προς εβδομάδα να λειτουργούν όλα κανονικά» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιούρης και συμπληρώνει ότι η πρόβλεψη αφορά μέχρι τις 25 Αυγούστου χωρίς όμως να απουσιάζει και για τη συνέχεια η αισιοδοξία «Με τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει η χρονιά θα πάει αρκετά καλά και θα ποτίσουν όλοι μέχρι το τέλος πιστεύουμε».

Για τις καιρικές συνθήκες υπογραμμίζει πως είναι πολύ άσχημες αφού «από 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου έχουμε παρατεταμένο καύσωνα. Τα καιρικά φαινόμενα αυτά είναι τα πιο έντονα των τελευταίων δέκα ετών σίγουρα. Παρ’ όλα αυτά είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα και σχεδιάσαμε τις ενέργειές μας με αυτόν τον τρόπο για να είμαστε αρκετά καλά».

Εκτός όμως από τον σχεδιασμό στον ΤΟΕΒ, καταλυτικό ρόλο σύμφωνα με τον κ. Τσιούρη, έπαιξε και η άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για να βρεθεί νερό από τη Λίμνη Πλαστήρα χωρίς χρονοτριβές.

«Υπάρχει πλέον μια περιφερειακή συνείδηση η οποία αποδίδει καρπούς μέσα από μια συνεργασία όλων των φορέων. ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και υπηρεσίες στην προκειμένη περίπτωση. Γίνεται μια επισταμένη προσπάθεια παρακολουθώντας και προλαμβάνοντας τα καιρικά φαινόμενα. Με απλά λόγια, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» υποστηρίζει από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος.

«Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας με την εμπειρία μας, εκτιμώντας τις κλιματολογικές συνθήκες και τις απαιτήσεις των καλλιεργειών σε συνάρτηση με το μέγεθος των χωραφιών, εξασφαλίσαμε αυτές τις ποσότητες από τη λίμνη Πλαστήρα».

Ο κ. Λαδόπουλος που διετέλεσε και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού στο παρελθόν, αναφέρει ότι «οι παρεμβάσεις μας δεν είναι απλά βοηθητικές αλλά ουσιαστικές. Πρόκειται για παρεμβάσεις με πολλαπλά κριτήρια και έχουν μεγάλη σημασία.

Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε η δομημένη αλληλεγγύη και συναδελφικότητα. Όμως από τη στιγμή που υπάρχει αιρετός περιφερειάρχης, υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των νομών και συναδελφικότητα μεταξύ των αγροτών. Αυτό το έχει πετύχει ο κ. Αγοραστός που είναι καθοδηγητής για το θέμα της συνεργασίας», ρόλο που αναγνώρισε και ο τωρινός πρόεδρος κ. Τσιούρης.

Του Κώστα Γκιάστα
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Νερό για όλους τους αγρότες στον κάμπο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: