ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οδηγίες φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια

 
 Χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες, για την αποτελεσματική φυτοπροστασία της βαμβακοκαλλιέργειας, περιλαμβάνει το ενημερωτικό δελτίο που κατάρτισαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Ηλείας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.

Οι βαμβακοκαλλιέργειες βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο της άνθησης και της καρπόδεσης. Καταγράφονται συλλήψεις των πεταλούδων του πράσινου σκουληκιού, της γενεάς του Ιουλίου, στις φερομονικές παγίδες, όμως από τις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν δεν διαπιστώθηκαν ζωντανές προνύμφες πάνω από το όριο επέμβασης. Οι συλλήψεις των πεταλούδων του ρόδινου σκουληκιού, στις φερομονικές παγίδες, είναι χαμηλές και από τις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν δεν διαπιστώθηκαν προσβολές των ανθέων.

Συστάσεις και καλλιεργητικές πρακτικές

Συστήνεται η τακτική παρακολούθηση και δειγματοληψία των βαμβακοκαλλιεργειών για τον έλεγχο της προσβολής. Οι βαμβακοκαλλιεργητές δεν πρέπει να εφησυχάζουν και να επιθεωρούν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα την καλλιέργειά τους.

Στο στάδιο ανθοφορίας – καρποφορίας (γενεά Ιουλίου), τα κατώτατα όρια επέμβασης είναι:

Για το πράσινο σκουλήκι: συνιστάται ψεκασμός μόνο όταν διαπιστωθούν 6 έως 8 νεαρές προνύμφες ανά 100 φυτά τυχαία επιλεγμένα ή 1 νεαρή προνύμφη στα φυτά ενός μέτρου επί της γραμμής. Οι προνύμφες να είναι μέχρι ένα (1) εκατοστό (1ου και 2ου σταδίου).

Για το ρόδινο σκουλήκι: συνιστάται ψεκασμός μόνο όταν διαπιστωθούν πάνω από 20 προσβεβλημένα άνθη (μορφής ροζέτας), σε τυχαίο δείγμα 100 ανθέων από πέντε τουλάχιστον αντιπροσωπευτικά σημεία της καλλιέργειας.

Συστήνεται ισορροπημένη βλαστική ανάπτυξη. Να αποφεύγονται καλλιεργητικές πρακτικές που προωθούν την βλαστική ανάπτυξη και την οψίμιση της καλλιέργειας, ιδιαίτερα φέτος που η βαμβακοκαλλιέργεια χαρακτηρίζεται από οψιμότητα. Σε καλλιέργειες με πλούσια βλάστηση, συνιστάται εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης βλάστησης (mepiquat chloride 5 SL).
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Οδηγίες φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: