ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας:Αποκλειστική χρήση της ονομασίας αρτοποιεία –φούρνοι, μόνο από καταστήματα που ζυμώνουν, ψήνουν & διαθέτουν το ψωμί


«Θερμός» Σεπτέμβρης στα αρτοποιεία...
Το ζήτημα της αποκλειστικής χρήσης της ονομασίας αρτοποιεία –φούρνοι, μόνο από καταστήματα που ζυμώνουν, ψήνουν και διαθέτουν το ψωμί, επαναφέρει η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας.

Ο Λαρισαίος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Μιχάλης Μούσιος, δηλώνει στην «Ε» ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τα μέλη της προτίθενται να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τον υπουργό και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου το αίτημά τους για τον περιορισμό της χρήσης του ονόματος «αρτοποιεία» μόνο από καταστήματα που διαθέτουν όλη την αλυσίδα της παρασκευής ψωμιού και συγκεκριμένα που δημιουργούν τη ζύμη με αγνά υλικά και δεν κάνουν χρήση κατεψυγμένης ζύμης ή προπαρασκευασμένου ψωμιού.

Ως γνωστόν, τα πρατήρια άρτου, που έχουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για ψήσιμο ψωμιού από έτοιμα προϊόντα ζύμης, επιτρέπεται να κάνουν χρήση της ονομασίας «αρτοποιείο», γεγονός που εδώ και χρόνια βρίσκει αντίθετους τους αρτοποιούς.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν σήμερα ότι ο κλάδος τους έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα εξαιτίας αυτής της ρύθμισης, που ισχύει από το 2015 και εξαφάνισε τους μικρούς παραδοσιακούς φούρνους.

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά από αυτό άλλαξε άρδην την εικόνα των κλασικών αρτοποιείων, με τη μορφή που τα γνώριζε χρόνια μέχρι τότε ο Έλληνας.

Ο μεγάλος ανταγωνισμός που προέκυψε, με τη ραγδαία αύξηση καταστημάτων –πρατηρίων άρτου, ακόμα και μέσα σε σούπερ- μάρκετ, ανάγκασε πολλούς αρτοποιούς να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές στις επιχειρήσεις τους, εντάσσοντας στην καθημερινή παραγωγής τους πλούσια ποικιλία εδεσμάτων αλμυρών και γλυκών, ακολουθώντας τις νέες καταναλωτικές ανάγκες που αναπτύσσονταν στις κοινωνίες.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην υπάρχει σήμερα αρτοποιείο που να μην διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων και ψωμιών, για να ικανοποιήσει τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού, ώστε να καταφέρει να διατηρηθεί στην αγορά.

Μάλιστα, το νέο μοντέλο αρτοποιείου τείνει να έχει μια συνεχώς αναπτυσσόμενη πορεία, αφού πολλά γνωστά αρτοποιεία προχωρούν στη δημιουργία αλυσίδων καταστημάτων, με επέκτασή τους σε όλο και περισσότερες περιοχές της πόλης.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, στη Λάρισα έχουν απομείνει σήμερα δέκα αρτοποιεία και φυσικά αναφέρεται σε αυτά που παρασκευάζουν το ψωμί βήμα- βήμα, από τη δημιουργία της ζύμης μέχρι και το ψήσιμο στον φούρνο.

Ο ίδιος δηλώνει: «Εχουν προσαρμοστεί και αναπτύχθηκαν βάσει των νέων εξελίξεων, που διαμόρφωσαν πλέον τον κλάδο.

Για να γίνουν ανταγωνιστικοί, οι αρτοποιοί αύξησαν την ποικιλία των προϊόντων τους, σε ποικιλία ψωμιού αλλά και σε νέα εδέσματα (δεκάδες επιλογές από κουλούρια, βουτήματα, παξιμάδια, κριτσίνια, γλυκά, σάντουιτς, πίτες... κ.ά.), ενώ σε πολλά από αυτά προσφέρεται και καφές.

Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι άλλαξαν και οι καταναλωτικές συνήθειες. Συγκεκριμένα, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών αγοράζει απ΄ έξω το πρωινό του και τον καφέ του…».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας:Αποκλειστική χρήση της ονομασίας αρτοποιεία –φούρνοι, μόνο από καταστήματα που ζυμώνουν, ψήνουν & διαθέτουν το ψωμί Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: