Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Σημαντική πτώση καταγράφουν οι τιμές στα όσπρια


Σημαντική πτώση καταγράφουν οι τιμές στα όσπρια - Ενώ υπάρχει το παράδοξο, να μειώνονται τα στρέμματα και ταυτόχρονα και οι τιμές παραγωγού

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου
Σημαντική πτώση συγκριτικά με πέρυσι καταγράφουν οι τιμές των οσπρίων, γεγονός που έχει προβληματίσει εντόνως τους καλλιεργητές. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το βασικότερό πρόβλημά τους. Αυτό ακούει στο όνομα παράνομες ελληνοποιήσεις, οι οποίες πλήττουν καίρια τόσο την εγχώρια παραγωγή όσο και την υγεία του Έλληνα καταναλωτή, καθώς αρκετές από τις εισαγωγές είναι αμφιβόλου ποιότητας και άγνωστης προελεύσεως. Στο πλαίσιο αυτό, παραγωγοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι “αν θέλουμε να υπάρχει αύριο για τα τρόφιμα που δίνει η Ελληνική γη, πρέπει να μπει φραγμός στις ελληνοποιήσεις, που λυμαίνονται την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων”

Φυσική απόρροια της κατακόρυφης μείωσης των τιμών των εγχωρίως παραγόμενων οσπρίων, την περυσινή περίοδο, αποτελεί ο σημαντικός περιορισμός και των στρεμμάτων για την καλλιέργειά τους μας λέει παραγωγός από την Λάρισα που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο διάστημα η μείωση των στρεμμάτων στην φακή είναι 30%, στα ρεβίθια μεταξύ 60%-70%, ενώ στα φασόλια (μικρόσπερμα), ο περιορισμός ξεπερνά το 70%.

Γιατί όμως ισχύει αυτό; διότι όπως λέει ο ίδιος αν και η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει προοπτική λόγω της ελλειμματικής θέσης της Ελλάδας, οι τιμές τους είναι ασύμφορες για τον αγρότη, μην καλύπτοντας ούτε τα βασικά καλλιεργητικά έξοδα. Χαρακτηριστικά στο φασόλι , η μέση τιμή του το 2017 ήταν από 1,20 ευρώ το κιλό μέχρι και 1,35 ευρώ το κιλό, ενώ το 2018 έπεσε στο 1,10 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή στο ρεβίθι από 1,10 μέχρι 1,40 ευρώ το κιλό που ήταν η μέση τιμή το 2017, το 2018 έπεσε στα 0,90 λεπτά έως και 1 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά στη φακή από μία μέση τιμή που είχε το 2017 μεταξύ 0,80 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό, τον επόμενο χρόνο περιορίστηκε στο 0,60 με 0,80 λεπτά το κιλό.

Τα προηγούμενα χρόνια, όπως λέει και συγκεκριμένα την περίοδο 2012-2013 δόθηκε από μέρους της Κυβέρνησης ένα πριμ ως αντιστάθμισμα στο σκέλος των συνδεδεμένων ωθώντας έτσι και τους καλλιεργητές να ασχοληθούν με την παραγωγή οσπρίων. Αυτό οδήγησε στην σημαντική αύξηση της παραγωγής, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι και απορροφήθηκε από τους εμπόρους οι οποίοι συνέχισαν τις εισαγωγές τους λόγω φθηνότερης τιμής. Εισαγωγές που στη συνέχεια βαφτίζονταν ελληνικές και μοσχοπουλιόταν στην αγορά

«Δεν είμαστε εναντίον των εισαγωγών, υπογραμμίζει ο ίδιος αγρότης, αλλά θα πρέπει να γίνει ταχύτατη επέμβαση προκειμένου να λυθεί το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων που κάνουν πολλαπλό κακό, στον αγρότη, στα έσοδα του ελληνικού κράτους, στην τσέπη και στην υγεία του Έλληνα καταναλωτή».

Λιγότερα στρέμματα αλλά και χαμηλότερες τιμές αποτυπώνουν την σημερινή εικόνα της εγχώριας καλλιέργειας οσπρίων, μας λέει ο κ. Γιώργος Αποστολίδης, ταμίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγ. Κωνσταντίνου Φαρσάλων. Σύμφωνα με τον ίδιο τον τελευταίο χρόνο τα στρέμματα τόσο στην φακή όσο και στα ρεβίθια μειώθηκαν κατά 30% περίπου, ενώ οριακή μείωση εμφάνισαν και τα στρέμματα που σπάρθηκαν με φασόλια. Γεγονός, που όπως λέει ειδικότερα στην φακή οφείλεται στην μηδενική ζήτηση που υπάρχει για το ελληνικό προϊόν. Γενικά κατά τον ίδιο, η καλλιέργεια οσπρίων είναι ασύμφορη, καθώς όπως αναφέρει τα κόστη είναι ψηλά ενώ οι τιμές που πληρώνεται ο παραγωγός εξαιρετικά χαμηλές.

Συγκεκριμένα φέτος η τιμή για την ελληνική φακή είναι στα 50 λεπτά, με κάποιες ελάχιστες μετρημένες στα δάκτυλα εξαιρέσεις να φθάνουν τα 60 λεπτά. Όπως λέει η εισαγόμενη φακή κυρίως από Καναδά είναι στα 50 λεπτά παραδοτέα. Στα ρεβίθια, από την άλλη, οι τιμές για φέτος στα χονδρά είναι στα 80-85 λεπτά και στα μέτρια στα 40 με 50 λεπτά. Όσον αφορά στα φασόλια δεν υπάρχει καμία εκτίμηση για φέτος, καθώς αυτή την περίοδο ξεκινά το αλώνισμά τους.

Το σίγουρο είναι υπογραμμίζει ο ταμίας του Συνεταιρισμού ότι με αυτές τις τιμές δεν μένει τίποτα στην τσέπη του παραγωγού και συνεχίζει με 50 λεπτά πληρωτέα στη φακή, αν το στρέμμα αποδώσει περί τα 200 κιλά. απομένουν στον αγρότη μόνο 20 ευρώ.

Το θετικό είναι ότι η ποσότητα της παραγωγής συγκριτικά με πέρυσι είναι σε καλύτερα επίπεδα φθάνοντας για τη φακή στα 200 κιλά από 110 πέρυσι, στα ρεβίθια κυμάνθηκε στα 230-240 κιλά, ενώ στα φασόλια παρέμεινε στα ίδια στα 200 κιλά περίπου.

Ενημερωτικά αξίζει να αναφερθεί ότι η σπορά στα φασόλια στην περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου πραγματοποιείται τον Απρίλιο και το αλώνισμα ξεκινά τέλη Ιουλίου, στη φακή η σπορά γίνεται το Νοέμβριο και η συγκομιδή ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, ενώ στα ρεβίθια το χωράφι σπέρνεται Μάρτιο και αλωνίζεται μέσα/τέλος Ιουνίου.

Απογοητευμένος με την καλλιέργεια του ρεβιθιού δηλώνει ο κ. Αχιλλέας Τάτσιος παραγωγός από την Λάρισα δηλώνοντας ότι ο κόπος και το κόστος δεν βγαίνουν με τα χρήματα που πληρώνονται. Στο πλαίσιο αυτό, ενώ πέρυσι καλλιέργησε 100 στρέμματα και πήρε 125 κιλά το στρέμμα (μεσαίο ρεβίθι) φέτος χρησιμοποίησε μόνο 27 και πήρε 200 κιλά (μεγαλόσπερμο) προϊόν το στρέμμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, μολονότι την περυσινή περίοδο σε σύμβαση που είχε κάνει για να πληρωθεί με 0,70 λεπτά το κιλό, τελικά έλαβε 0,50 λεπτά το κιλό. Μια από τα ίδια συνέβησαν και φέτος. Συγκεκριμένα, ενώ είχε συμφωνήσει για 0,80 λεπτά το κιλό, τελικά ενημερώθηκε ότι το 40% της παραγωγής θα πληρωθεί με 0,50 λεπτά το κιλό και το 60% με 0,90 λεπτά το κιλό με αποτέλεσμα έτσι η μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 0,70 λεπτά το κιλό.

Μολονότι φέτος υπήρχαν οι καλύτερες προοπτικές η παραγωγή της Εγκλούβης (Λευκάδα) σε φακή να φθάσει τους 100 τόνους, όσο δηλαδή ήταν το 2014, η μεγάλη ζέστη προ διμήνου την έκαψε, μας λέει ο παραγωγός από την περιοχή κ. Θεοδόσιος Ι. Στεριώτης. Παρόλα ταύτα μας ανέφερε ο ίδιος και πάλι είναι μεγαλύτερη από την περυσινή. Οι εκτιμήσεις είναι ότι φέτος συνολικά η παραγωγή από την Εγκλούβη θα φθάσει τους 50 με 60 τόνους από περίπου 900 στρέμματα έναντι 30 τόνων που ήταν το 2018. Σε επίπεδο τιμής, σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει καμία διαφορά από τα περυσινά επίπεδα δηλαδή είναι στα 10-12 ευρώ το κιλό. Το θέμα όπως λέει είναι τι θα γίνει με τις παράνομες ελληνοποιήσεις που ζουν και βασιλεύουν. Όπως λέει οι παραγωγοί μολονότι δεν έχουν πουλήσει την σοδειά τους, η συγκομιδή της οποίας ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου παρόλα ταύτα στην αγορά διακινείται φακή Εγκλούβης.

Είναι γεγονός ότι τα στρέμματα που χρησιμοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο στην καλλιέργεια οσπρίων είναι λιγότερα συμβάλλοντας σε αυτό οι χαμηλότερες τιμές των ελληνικών προϊόντων, σημειώνει ο έμπορος κ. Μανώλης Βαλόγλου. Ωστόσο, όπως λέει δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι άλλο, καθώς οι τιμές των οσπρίων του εξωτερικού έχουν πέσει κατακόρυφα, ευνοώντας τις εισαγωγές, οι οποίες σήμερα καλύπτουν το 70% της εγχώριας κατανάλωσης.

Χαρακτηριστικά, όπως λέει πέρυσι τον Ιανουάριο το ρεβίθι παραδοτέο στην Ελλάδα έφθανε με τιμή 1,80 ευρώ το κιλό, ενώ σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 90 λεπτά. Οσον αφορά την φακή, πέρυσι το εισαγόμενο προϊόν έφθανε στην Ελλάδα από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος η τιμή του έχει πέσει στα 48 λεπτά το κιλό. Χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις στην τιμή πωλείται από την άλλη το φασόλι με το κόστος να κυμαίνεται από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό.

Πιστεύω του είναι ότι στα φασόλια και στη φακή δεν θα καταφέρει ποτέ η Ελλάδα να πετύχει την ποιότητα των αντίστοιχων προϊόντων που εισάγονται από την Αμερική και τον Καναδά, ενώ στην περίπτωση του ρεβιθιού που η χώρα έδειχνε μια προοπτική και με καλή ποιότητα τελικώς δεν ευνοήθηκε από το γεγονός ότι αγορές που παραδοσιακά έχουν ένα προβάδισμα στην καλλιέργειά του όπως η Ινδία, η Τουρκία κ.λπ. εμφάνισαν υπερπαραγωγή.

Σχετικά δε με τις κατά καιρούς καταγγελίες που γίνονται για παράνομες ελληνοποιήσεις, ο κ. Μ. Βαλόγλου τις διαψεύδει τονίζοντας ότι η αθέμιτη αυτή πρακτική χρησιμοποιείται σε προϊόντα που έχουν να αφήσουν ένα κέρδος και όχι στην περίπτωση των οσπρίων, όπου η τιμή των εισαγόμενων και των ελληνικών προϊόντων είναι ίδια.

Ο ίδιος θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πλήγμα στην καλλιέργεια το κάνουν οι ίδιοι οι αγρότες που δεν έχουν κανένα προγραμματισμό και επιπλέον επιδίδονται σε διακινήσεις χωρίς συνεργασίες με πιστοποιημένες εταιρείες , με αποτέλεσμα να απαξιώνουν οι ίδιοι το προϊόν τους.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Σημαντική πτώση καταγράφουν οι τιμές στα όσπρια Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: