ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εξαιρετική φέτος η ποιότητα της σταφίδας

 
 
«Ελπίζουμε σε καλές τιμές για να ανασάνουμε…» δηλώνουν οι Ηλείοι παραγωγοί
Φέτος σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η σταφίδα που καλλιεργείται στην Ηλεία είναι εξαιρετικής ποιότητας, κάτι που μπορεί να φέρει αρκετά έσοδα στους σταφιδοπαραγωγούς και να τους κάνει να χαμογελάσουν και πάλι, ξεχνώντας τις άσχημες χρονιές που είχαν.Βέβαια, όπως μας δήλωσαν οι σταφιδοπαραγωγοί, με τους οποίους μιλήσαμε, η ποσότητα της σταφίδας θα είναι μέτρια φέτος, αλλά η εξαιρετική ποιότητα όπως αναφέραμε, μπορεί να φέρει μια καλή τιμή και να βγουν τα… σπασμένα των περασμένων ετών.

Ο τρύγος αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 20 Αυγούστου και όλοι ελπίζουν να μην χαλάσει ο καιρός, να μην βρέξει, αφού η σταφίδα δεν θέλει υγρασία για να αναπτυχθεί.Και ευτυχώς έως τώρα ο καιρός είναι σύμμαχος των σταφιδοπαραγωγών.Ας δούμε όμως τι μας τόνισαν οι σταφιδοπαραγωγοί με τους οποίους μιλήσαμε.

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος παραγωγός σταφίδας Σώπι«Η παραγωγή είναι μέτρια φέτος, αλλά η ποιότητα είναι πολύ καλή. Στις 20 Αυγούστου θα αρχίσει ο τρύγος για όσους έχουν να πληρώσουν εργάτες, οι υπόλοιποι μπορεί να αρχίσουν στις 17. Όχι νωρίτερα αφού η σταφίδα είναι ακόμη άγουρη. Μέχρι την στιγμή αυτή όπως είπα η ποιότητα είναι άριστη, αλλά από δω και πέρα αν βρέξει δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί. Αυτή την στιγμή η παραγωγή είναι πολύ καλή. Η παραγωγή είναι μέτρια φέτος, ίσως επειδή τα κτήματα είχαν υποστεί ζημιές πέρσι λόγω του καύσωνα και όχι μόνο. Όμως αυτό δεν μας κάνει να είμαστε δυσαρεστημένοι. Εγώ επειδή δεν έχω τρακτέρ, πληρώνω από την αρχή έως το τέλος. Βγάνω 8 τόνους σταφίδα, ενώ πέρυσι έβγαλα 4 τόνους. Ήταν καταστροφική η χρονιά αφού μπήκα μέσα. Φέτος αν η παραγωγή είναι καλή, μπορεί να βγάλω 8-9-10 χιλιάδες, ενώ έχω χαλάσει 5 χιλιάδες. Πάντως αυτό που έχει σημασία είναι ότι φέτος τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με πέρσι».

Χρήστος Σταυρόπουλος παραγωγός σταφίδας Σώπι«Οι τιμές ελπίζω να είναι καλές, αφού έχουμε κάνει τεράστια έξοδα φέτος. Ο τρύγος θα αρχίσει μετά τις 20 Αυγούστου, ενώ η ποιότητα της σταφίδας είναι πολύ καλή φέτος. Η σταφίδα θέλει ήλιο, δεν έχει βρέξει για να έχουμε σαπίσματα και αυτό μας βοήθησε να έχουμε καλή ποιότητα. Έχουμε κάνει πολλά ραντίσματα φέτος, κάτι που σημαίνει πολλά έξοδα. Ευελπιστούμε με την ποιότητα που έχουμε φέτος να έχουμε μια καλή τιμή για να τα βγάλουμε πέρα. Ο κόσμος είναι χρεωμένος σε λιπάσματα, φάρμακα, ραντίσματα και τώρα έχουμε τον τρύγο. Παλιά έλεγαν, θέρος, τρύγος, πόλεμος, δεν μπορούμε μόνοι μας, αναγκαστικά θα βάλουμε εργάτες, οπότε θέλουμε μια καλή τιμή για να βγάλουμε τα έξοδα μας. Για να έχουμε καλή ποιότητα, οι καιρικές συνθήκες είναι το άλφα και το ωμέγα. Αν βρέχει θα σαπίσει το σταφύλι, και θα έχουμε λιγότερη παραγωγή και όχι καλής ποιότητας. Φέτος η παραγωγή είναι μέτρια έχουμε όμως πολύ καλή ποιότητα. Ελπίζουμε να μην βρέξει και όλα να πάνε καλά. Έχουμε φτιάξει τα αλώνια μας, τα ετοιμάζουμε τώρα μήπως και χαλάσει ο καιρός για να είναι σκεπασμένα για να μην βραχεί η σταφίδα. Η σταφίδα δεν θέλει υγρασία. Για να είναι καλή η ποιότητα και να φύγει για το εξωτερικό και την υπόλοιπη Ελλάδα».

Δημήτρης Σταυρόπουλος παραγωγός σταφίδας Σωπι«Φέτος έχουμε καλή ποιότητα λόγω της ξέρας, αφού η σταφίδα δεν έχει πολλά υγρά, οπότε πρέπει να βγει καλή ποιότητα. Όμως δεν έχουμε την παραγωγή που έπρεπε να έχουμε γιατί έχει λίγα σταφύλια. Υπήρχαν προβλήματα με το κουνουπάκι όπως λέμε, μείναμε πίσω τα χτήματα, αδυνατήσανε και δεν έβγαλαν τον κατάλληλο καρπό. Αυτό το κουνουπάκι έβλαψε το μάτι που βγάζει τα σταφύλια. Για μένα καλό θα ήταν να πάει στα 2,20 ευρώ το κιλό η σταφίδα. Αν είναι λιγότερο θα έχουμε ζημιά. Είναι πολλά τα έξοδα. Όποιος δεν έχει εργαστεί στην σταφίδα δεν μπορεί να καταλάβει τι έξοδα έχει. Όλο το χρόνο έχει έξοδα. Από τον Δεκέμβριο – Ιανουάριο όλο πληρώνουμε. Δεν νομίζω άλλο προϊόν να έχει τόσα έξοδα όσα έχει η σταφίδα».Ελευθέριος Σταυρόπουλος πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σωπίου«Μετά από κάποιες χρονιές που είχαμε ζημιά με τις βροχές, η παραγωγή μας φέτος είναι καλή και η σταφίδα είναι πολύ ποιοτική. Μπορεί να μην έχουμε πολύ παραγωγή, αλλά η ποιότητα θα μας βοηθήσει. Ο τρύγος θα αργήσει λίγο, μια εβδομάδα, δέκα μέρες, λόγω των καιρικών συνθηκών που έχουμε, αλλά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Μακάρι να μην βρέξει. Μακάρι ο καιρός να είναι σύμμαχός μας για να βγάλουμε τα έξοδα μας, διότι τις τελευταίες χρονιές μπαίνουμε μέσα. Φέτος η ποιότητα είναι σουπερ και μακάρι να μας βοηθήσει ο καιρός για να ανασάνουμε και εμείς. Όπως ξέρεται ο αγρότης είναι μια ζωή στην γωνία και τον χτυπάνε όλοι».

Κώστας Παρασκευόπουλος – παραγωγός σταφίδας Λάνθι


«Η φετινή χρόνια είναι από τις ποιο παραγωγικές των τελευταίων ετών για την κορινθιακή σταφίδα, τον «μαύρο χρυσό» όπως ονομάζεται … Εγώ ασχολούμαι επαγγελματικά με την καλλιέργειά της εδώ και αρκετά χρόνια και είμαι ικανοποιημένος από την ποιότητά της. Οι καιρικές συνθήκες στην αρχή της εμφάνισης του βλαστού δεν ήταν οι πλέον ιδανικές, αφού είχαμε μια ζέστη και μια κρύο, κάτι που «μπέρδευε» τα βλαστάρια, με συνέπεια κάποια τα αναπτυχτούν ποιο γρήγορα και κάποια άλλα αργότερα. Τα καιρικά φαινόμενα που είχαμε φέτος μας απειλούσαν με δυο σημαντικές και επικίνδυνες συνάμα παθήσεις, τον περονόσπορο και την λόβα με αποτέλεσμα να ξοδέψουμε πολλά χρήματα σε γεωργικά φάρμακα. Επειδή όπως προανέφερα άργησαν να αναπτυχτούν τα βλαστάρια, άργησαν να εμφανιστούν και τα σταφύλια. Άργησαν να ωριμάσουν, κάτι που μας πάει αρκετά πίσω στην συγκομιδή της…
Η σταφίδα όμως είναι πολύ καλής ποιότητας και αυτό μας δίνει την ελπίδα, ότι η φετινή χρονιά θα είναι ικανοποιητική απ’ όλε στις απόψεις. Η τιμή της αναμένεται να είναι πάρα πολύ καλή και αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει τους παραγωγούς, όχι μόνο να μην κόψουν την καλλιέργειά της σταφίδας, αλλά όποιος έχει όρεξη να φυτέψει και άλλες».

Κορινθιακή σταφίδα, η γλυκιά, πολύτιμη υπερτροφή
Το γνωστό σε όλους μας αποξηραμένο σταφύλι κάθε άλλο παρά ταπεινός καρπός είναι.

Τι είναι η κορινθιακή σταφίδα;

Γλυκιά, νόστιμη ελληνική και φημισμένη, η κορινθιακή σταφίδα είναι η πιο γνωστή ποικιλία μαύρης σταφίδας. Καλλιεργείται σε περιοχές της Βόρειας και της Δυτικής Πελοποννήσου, καθώς και στη Ζάκυνθο. Με μορφή ρυτιδώδη, είναι το δροσερό σταφύλι στην αποξηραμένη του μορφή.

Iστορία

Η Ελλάδα, στηρίζοντας την οικονομία της για πολλά χρόνια στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, παρέμεινε αγροτική καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα με βασικά προϊόντα τα δημητριακά και τη σταφίδα. Το 1871, νέοι μικροϊδιοκτήτες γης στράφηκαν προς την καλλιέργεια σταφίδας ενώ η παραγωγή της κορινθιακής ποικιλίας εκτινάχθηκε στα ύψη με εξαγωγές γύρω στα 1877. Είναι η περίοδος που τα γαλλικά αμπέλια έπαθαν την ασθένεια της φυλλοξήρας, γεγονός που καθυστέρησε τη λεγόμενη ‘σταφιδική κρίση’ που ακολούθησε το 1893. Κατά το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα, το ‘σταφιδικό ζήτημα’ άρχισε να χάνει την οξύτητά του για πολλούς λόγους. Ήταν όμως ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός στην Ελλάδα μετά από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Σήμερα,η κορινθιακή ή μαύρη σταφίδα θεωρείται παγκοσμίως μοναδικό προϊόν και στην Ελλάδα παράγεται σε ποσοστό άνω του 80%.

Διατροφικές ιδιότητες

Διάσημη από την αρχαιότητα, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Έχει αντικαρκινική δράση ενώ ακόμα και τα κουκούτσια, όταν αυτά υπάρχουν, συνεισφέρουν στο αντιοξειδωτικό της περιεχόμενο. Σαφώς λοιπόν αποτελεί και ένα εξαιρετικό σνακ ακόμα και για όσους γυμνάζονται αφού είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας. Δίκαια την αποκαλούν και “ελληνικό μαύρο χρυσό”, εφόσον διαπιστωμένα περιέχει συστατικά που βρίσκουμε στις λεγόμενες “υπερτροφές”. Επίσης, αποδεδειγμένα χορταίνει, οπότε βοηθά στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Οι επιστήμονες προτείνουν να βάλουμε τη σταφίδα στην καθημερινή μας διατροφή, καταναλώνοντάς τη ως μία από τις τρεις μερίδες φρούτων που πρέπει να έχουμε στο ημερήσιο διαιτολόγιο μας.

Πού τη χρησιμοποιούμε;

Σε γλυκά ή φαγητά θα τη χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε μια διακριτική γλυκιά πινελιά στις συνταγές μας. Σε κέικ, πίτες, τάρτες αλλά και σε ψητά καθώς και γεμίσεις κρεατικών ή πουλερικών. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις τροφίμων που η αντιοξειδωτική τους συμπεριφορά κατά το μαγείρεμα-ψήσιμο παραμένει σταθερή ή σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνεται κιόλας.
 
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Εξαιρετική φέτος η ποιότητα της σταφίδας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: