ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μέτρα για την προστασία από την νόσο της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων


Σε επαγρύπνηση για τη νόσο της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων εξακολουθούν να είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης. Όπως τονίζουν στις δηλώσεις τους η συγκεκριμένη ασθένεια δεν είναι ανθρωπονόσος αλλά ζωονόσος, δηλαδή δεν απειλεί τους ανθρώπους αλλά μόνο το ζωικό κεφάλαιο, και εν προκειμένω τους χοίρους.

Μέχρι τώρα εντοπίστηκαν δυο κρούσματα τα οποία είναι κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας με την Βουλγαρία. Το ένα 17 χιλιόμετρα από τη μεθόριο, το άλλο στην Φιλιππούπολη. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αύξηση των ελέγχων ώστε να μην έρθει η νόσος στην Ελλάδα και να προστατευτούν οι καταναλωτές, αλλά και το χοιροτροφικό κεφάλαιο της χώρας Από τα 42.000 της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τα 30.000 βρίσκονται στη Δράμα και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες υπάρχουν τρεις – τέσσερις χοιροτροφικές μονάδες.


Αχιλλέας Σαχπατζίδης, προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Σαχπατζίδη, προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στη γειτονική Βουλγαρία, είναι πολύ δύσκολη γιατί τα κρούσματα συνεχώς πολλαπλασιάζονται, ενώ πρόσφατα δήλωσε κρούσμα και η Σερβία, επίσης υπήρξε και μια υποψία στα Σκόπια. «Τα δύο τελευταία κρούσματα της Βουλγαρίας είναι πολύ κοντά στα σύνορά μας με τη Δράμα» δηλώνει ο κος Σαχπατζίδης και εξηγεί ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας κάνουν μια σημαντική προσπάθεια να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της περιφέρειας από την είσοδο του νοσήματος.

«Έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι φορείς, πρόσφατα μάλιστα είχαμε μια συνάντηση πάλι των κτηνιατρικών υπηρεσιών με ένα μικρό απολογισμό για το πώς προχωρά η υλοποίηση των μέτρων και εν συνεχεία σύσκεψη για καλύτερο συντονισμό. Αντίστοιχες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις ΠΕ με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στην καταπολέμηση του νοσήματος.»


Όπως τονίζει ο κος Σαχπατζίδης είναι ένα νόσημα πάρα πολύ σοβαρό δεν μπορεί κανείς να το υποτιμά, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμη καμία θεραπεία και κανένα εμβόλιο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ενημέρωση των επισκεπτών που πηγαίνουν στην γειτονική χώρα, όπου θα εντοπίζονται χοιρινά κρέατα, θα κατάσχονται και θα οδηγούνται στην αποτέφρωση. Οι τάφροι απολύμανσης λειτουργούν ήδη στην Εσοχή της Δράμας, στο Ορμένιο και στους Κήπους, ενώ δεν έχουν κατασκευαστεί στη Νυμφαία και στην Ξάνθη λόγω έλλειψης χώρου για την δημιουργία τους, νερού και ηλεκτροδότησης. Ήδη υπάρχει συνεργασία με την Εγνατία Οδό για την εξεύρεση τεχνικών λύσεων.

Οι χοιροτρόφοι πρέπει να συνεχίσουν τα μέτρα βιο-ασφάλειας, οι κυνηγοί να συνεργάζονται με τις αρχές και το καταναλωτικό κοινό να αποφεύγει να αγοράζει χοιρινό κρέας από τη γειτονική χώρα προτρέπουν οι αρμόδιοι σημειώνοντας πως ο καθείς πρέπει να παίρνει εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την υγιεινή και την ασφάλεια. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή των οικόσιτων χοίρων από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οικόσιτα που παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Μέτρα για την προστασία από την νόσο της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:26 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: