Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Καλοί οι οιωνοί των τιμών σε σύκο και σταφίδα


Με θετικό πρόσημο στη διαμόρφωση των τιμών εξελίσσεται μέχρι στιγμής η χρονιά για το σύκο και τη σταφίδα στη Μεσσηνία, κάτι που έχει αναπτερώσει το ηθικό των παραγωγών.

Ειδικότερα, ιδιαίτερα θετικό είναι το ξεκίνημα της σταφίδας στη Μεσσηνία, όπου κατά παράδοση προηγείται του Νομού Κορινθίας, αφού ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Τόσο από πλευράς τιμής όσο και από πλευράς ποιότητας και ποσότητας όλοι συμφωνούν ότι είναι μία καλή χρονιά.

«Ξεκινάμε πλέον την παραλαβή της σταφίδας έχοντας διανύσει έναν πολύ καλό Αύγουστο που δε δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα. Οι ενδείξεις είναι πολύ καλές και μένει να δούμε τελικά ποια είναι η παραγόμενη ποσότητα» τονίζει στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» ο αναπληρωτής διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, όπως σημειώνει, «πέρσι είχαμε ξεκινήσει με 1,30-1,40 ευρώ, φέτος με 1,50. Όλα δείχνουν ότι το προϊόν έχει αφήσει πίσω του τις μαύρες μέρες, που η τιμή του κυμαινόταν μόλις μεταξύ 0,70 και 0,80 ευρώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα χρόνο η σταφίδα εντάχθηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Από την πλευρά της, η Ένωση Μεσσηνίας συνεργάζεται με την Παναιγιάλειο Ένωση και η συνολική εκτίμηση είναι ότι από εδώ και πέρα, με την εμφάνιση των υπερτροφών, ανοίγονται νέοι ορίζοντες, αφού η διατροφική της αξία είναι δεδομένη.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Πάζιος, αν και υπάρχει ζήτηση, «εμείς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε ποσοτικά. Ακυρώνουμε συμβόλαια και ενώ υπάρχει αγορά, δεν τολμάμε να ανοιχθούμε. Αν πάμε σε αναδιάρθρωση, τότε σίγουρα οι ξένες αγορές θα υποδεχθούν με θετικό τρόπο το προϊόν».

Σύκα

Προβληματισμένος εμφανίζεται από την πλευρά του, στο ίδιο ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, για τη φετινή πορεία της παραγωγής σύκου. «Υπάρχει πρόβλημα το οποίο επιδεινώνουν ο καύσωνας και η ξηρασία. Σε κάποιες περιοχές, μάλιστα, έχει πέσει το φύλλο» τονίζει. Και συμπληρώνει ότι «ακόμα δεν έχουμε συνολική εκτίμηση για την παραγωγή αλλά είναι θέμα χρόνου να διαμορφωθεί η τελική εικόνα αφού οι γεωπόνοι καταγράφουν το πρόβλημα».

Σε μία προβληματική παραγωγική χρονιά, το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση των τιμών. Όπως τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου: «Με αυτά τα δεδομένα στην παραγωγή, πιέσαμε τις αγορές έξω να ανεβάσουμε τις τιμές και τα καταφέραμε. Έχουμε λοιπόν δεδομένο ότι για το σύκο ποιότητας Α η τιμή είναι στα 2,15 ευρώ, ενώ το 2018 ήταν 1,87 και η δεύτερη ποιότητα στα 1,90 ευρώ, έναντι 1,67 πέρυσι. Η τρίτη ποιότητα πήγε στα 1,40 ευρώ από 1,27 το 2018 και η τέταρτη κατηγορία από 1 ευρώ πήγε στο 1,15. Τέλος, στα βιολογικά η τιμή κυμάνθηκε από 2,15 στην τέταρτη κατηγορία και έφτασε στα 3 ευρώ στην πρώτη. Η συνολική αύξηση είναι 60 λεπτά το κιλό».

Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι της ΣΥΚΙΚΗΣ βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τους πελάτες στο εξωτερικό, ώστε να πάνε σε συμβόλαια ανάλογα της παραγωγής, ενώ υπάρχει και συγκρατημένη αισιοδοξία για αύξηση των καλλιεργητών βιολογικών σύκων μετά τη νέα αύξηση της τιμής τους.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την τελευταία τετραετία το σύκο βρίσκεται από νωρίς αντιμέτωπο με διάφορα προβλήματα που δημιουργούν οι δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες.

Κλείνοντας ο κ. Παπαγεωργίου υπενθύμισε ότι η άρση του αδιεξόδου και των προβλημάτων στις εξαγωγές μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από την αναδιάρθρωση των συκεώνων, που αποτελεί πάγιο αίτημα τα τελευταία χρόνια.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Καλοί οι οιωνοί των τιμών σε σύκο και σταφίδα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: