Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αγροτικές Κινητοποιήσεις - Μετωπική κυβέρνησης αγροτών το χειμώνα για το βαμβάκι;


Βαμβάκι και πετρέλαιο στήνουν μπλόκα το χειμώνα στη Θεσσαλία αν δεν ληφθούν μέτρα
Αναμένουν πολιτική παρέμβαση οι βαμβακοπαραγωγοί για να πληρωθούν με βάση την ποιότητα

Του Γιάννη Κολλάτου

Τις εποχές της λειτουργίας του Οργανισμού Βάμβακος και των κραταιών ενώσεων που λειτουργούσαν συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια αναπολούν οι βαμβακοπαραγωγοί του θεσσαλικού κάμπου φέτος.. Και αυτό γιατί βλέπουν ότι η χρονιά από πλευράς τιμών λόγω των διεθνών συγκυριών, αλλά και της «σφιχτής» έως άδικης –κατά τους ίδιους- τιμολογιακής πολιτικής των ιδιωτών εκκοκιστών τους έχει φέρει στα πρόθυρα της απόγνωσης. Προσπάθησαν με τις κινητοποιήσεις τους τη Δευτέρα να «ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά», ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μεσολαβήσει ώστε να πληρώνονται με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την απόδοση σε ίνα, αλλά στο τέλος της ημέρας τους παρέπεμψαν στη διεπαγγελματική.

Οι αγρότες πάντως αυτή τη φορά πήγαν «διαβασμένοι» στο υπουργείο, εξήγησαν στον υφυπουργό Κώστα Σκρέκα ότι με την τιμολόγηση που κάνουν τα εκκοκκιστήρια χάνουν περί τα 10 λεπτά το κιλό, κάνοντας την αναγωγή σε τιμές Νέας Υόρκης και όχι Λίβερπουλ, αλλά η αλήθεια, είναι πως στο τέλος κουμάντο κάνουν οι εκκοκιστές αφού οι εποχές που παρέμβαση έκαναν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις παρήλθαν και αυτό τους εξοργίζει. 

Πάντως και φέτος δεν λέει να περιοριστεί το φαινόμενο των προκαταβολών και των ανοιχτών τιμών, παρότι υποτίθεται ότι ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν εκχωρήσει τη σύναψη συμβάσεων στους μεσίτες, οι οποίοι έχουν φροντίσει να τους έχουν σε ομηρία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εκμεταλλευόμενοι την δραματική έλλειψη ρευστότητας δίνοντάς τους μικροδάνεια…

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έδειξε να θορυβείται προχθές καθώς έχοντας πληροφόρηση πως πολλοί από τους αγρότες που κατέβηκαν σε Παλαμά και Πλατύκαμπο με τρακτέρ ανήκουν στις τάξεις της ΝΔ, κατανόησαν πως μόλις δύο μήνες μετά, έχει τελειώσει η περίοδος χάριτος και οι παραγωγοί αναμένουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους. Και αν στο φουλ της συγκομιδής μπορούν και κινητοποιούνται μερικές δεκάδες τρακτέρ το χειμώνα που δεν θα υπάρχουν δουλειές, αυτά μπορεί να μετατραπούν σε εκατοντάδες..

Αυτό που ζητούν οι αγρότες μοιάζει λογικό και δεν απέχει από τις εξαγγελίες της τωρινής κυβέρνησης: να εφαρμοστούν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, να μην υπάρχουν ολιγοπωλιακές πρακτικές αν όχι εναρμονισμένες των εκκοκιστών και να πληρώνονται με βάση την πραγματική απόδοση σε ίνα που υπερβαίνει κατά μέσον όριο όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν- προσκόμισαν και τα απαραίτητα στοιχεία στον κ. Σκρέκα- το 36 με 37% και όχι το 32 με 33% με βάση το οποίο γίνεται η τιμολόγηση. 

Για να συμβεί αυτό βέβαια ζητούν παρέμβαση γεωπόνων του υπουργείου (εδώ φαίνεται η έλλειψη του Οργανισμού Βάμβακος) που θα είναι οι εγγυητές στη σύναψη των συμβάσεων, όπως παλαιότερες εποχές. 

Τότε βeβαiα , μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, πριν καταργηθεί ο Οργανισμός Βάμβακος υπήρχαν και δειγματοληψίες στα εκκοκκιστήρια με “μακινέτα” και οι παραγωγοί πληρώνονταν όχι με βάση μόνο την υγρασία, όπως φέτος, αλλά και τη λευκότητα, την απόδοση σε ίνα, το μήκος της ίνας και την αντοχή … ,Μία πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στην Τουρκία αλλά στη χώρα μας δεν υφίσταται πλέον εδώ και μία εικοσαετία.

Εκείνο που επίσης βασανίζει τους αγρότες που βλέπουν φέτος το εισόδημά τους να μειώνεται τουλάχιστο κατά 20% στο βαμβάκι (από τα 50 πέσαμε στα 40 λεπτά το κιλό, ενώ λόγω της αύξησης κατά 15% των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα έχουμε και μείωση της συνδεδεμένης κατά 10 ευρώ το στρέμμα) είναι πως και το κόστος παραγωγής, αντί να μειώνεται, αυξάνεται…. 

Με το πετρέλαιο στα ύψη τις τελευταίες ημέρες και από κοντά και το αγροτικό ρεύμα (αυξήθηκε κατά 10% από το Σεπτέμβρη), η οικονομική ανέχεια είναι πλέον ορατή. 

Έτσι λοιπόν περιμένουν πως και πως μία εξαγγελία από τα χείλη του πρωθυπουργού , ο οποίος πιθανότατα θα επισκεφθεί τη Λάρισα στα τέλη Οκτωβρίου για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, αλλά ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του το Σάββατο το ξεκαθάρισε πως για φέτος δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος…

Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό στον κάμπο, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα και η κατάσταση αν δεν εκτονωθεί με δραστικές κινήσεις, μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη και σίγουρα μία κυβέρνηση που στηρίχτηκε στην ψήφο της υπαίθρου στις προ διμήνου εκλογές δεν θα ήθελε με το.. «καλημέρα» να ξεκινήσει με κινητοποιήσεις και μπλόκα…


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Αγροτικές Κινητοποιήσεις - Μετωπική κυβέρνησης αγροτών το χειμώνα για το βαμβάκι; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: