ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Νέο νόμο ζητούν οι Κτηνοτρόφοι για την νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων


Ένα νέο νόμο ξεκάθαρα, χωρίς παραπομπές και δυσκίνητα και δύσκολα σημεία, ζητούν οι Κτηνοτρόφοι, για να μπορέσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να νομιμοποιήσουν τις σταβλικές εγκαταστάσεις τους(σ.σ. υφιστάμενες).

Οι Έλληνες Κτηνοτρόφοι επιθυμούν να ασκήσουν τις δραστηριότητες τους όπως ένας Κτηνοτρόφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει την νόμιμη και πιστοποιημένη μονάδα κοντά στον αστικό ιστό, να έχει το εργαστήριό του και να μπορεί να πουλά τα προϊόντα του στο αγοραστικό κοινό το οποίο θα μπορεί να προσεγγίζει εύκολα.

Ας δούμε λίγο το ιστορικό και από πότε κρατάει αυτή η ιστορία…

Το 2012 ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή ο νόμος 4056 για τους όρους και προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας λειτουργίας σταβλικής εγκατάστασης και περιελάμβανε και την μεταβατική περίοδο για την προσαρμογή των υπαρχόντων στάβλων στο νέο πλαίσιο. Με διαδοχικούς νόμους η υπάρχουσα μεταβατική περίοδος έληξε τον Ιούνιο 2019, χωρίς να φροντίσει κάποιος το πρόβλημα, ίσως λόγω άλλων προτεραιοτήτων πχ εκλογές ….
Μέχρι σήμερα έχει αδειοδοτηθεί ΜΟΝΟ το 15-20% των υπαρχόντων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων πανελλήνια. Ενδεικτικά στην Ανατ. Αττική, από 178 υποβληθέντες φακέλους αδειοδότησης από μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος», στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, έχουν εκδοθεί μόνο 28 Άδειες (Προσωρινές ή οποιοδήποτε τύπου) από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνοτροφίας.

Από το 2012 μέχρι σήμερα (2019) δηλαδή σε 7 χρόνια εκδόθηκαν 28 άδειες…
Για όσες ακόμα εκκρεμούν (δηλαδή άλλες 150 αιτήσεις), με τον καταγεγραμμένο ρυθμό των δημοσίων υπηρεσιών θα χρειασθούν άλλα 40 (σαράντα) χρόνια για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, για κάθε ευνομούμενο κράτος.


 
Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Γνώστης και Σύμβουλος Αγροτικών Θεμάτων Δημοσιογράφος-Συγγραφέας, Δημήτρης Μιχαηλίδης, αλλά και όσα είπα στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο υπεύθυνος της ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκεών Κώστας Μαντζουράνης, «είτε ο νόμος ήταν λάθος, είτε ο νόμος ήταν τέλειος, αλλά για άλλο κράτος σε άλλην περιοχή του κόσμου με άλλους κτηνοτρόφους. Είτε ο νόμος δεν έλαβε υπ’ όψη τις υφιστάμενες συνθήκες, είτε δεν ενημερώθηκαν επαρκώς όλοι οι εμπλεκόμενοι, είτε κάποιοι μπορούν (και θέλουν) να βάλουν εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου για ίδια συμφέροντα (διότι τα συμφέροντα της κοινότητας μας εκφράζονται πληρέστερα με τους νόμους), είτε δεν συμμετείχαν οι κατ’ εξοχήν πρωταγωνιστές (οι αγρότες) στην διαμόρφωση του νόμου, είτε μέσω του νόμου ίσως κάποιοι προσπαθούν να ωφεληθούν ως συντεχνία, είτε …, είτε … η πραγματικότητα είναι ότι, η Δημόσια Διοίκηση που παρήγαγε τον νόμο 4056 και ψήφισε η Ελληνική Βουλή, αδυνατεί, είναι ανίκανη να εφαρμόσει αποτελεσματικά, και για το συμφέρον του συνόλου των πολιτών.

Και το ‘κερασάκι’ της όλης υπόθεσης είναι ότι διαμορφώθηκε ένα νομοσχέδιο ήδη από τον Νοε 2018 για να καλύψει τις αστοχίες του νόμου 4056, από το επιτελείο του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αλλά η κυβερνητική αλλαγή δεν επέτρεψε την προώθησή του. Ο νέος Υπουργός από ότι ειπώθηκε το ξαναετοίμασε αλλά λόγω άλλων προτεραιοτήτων και εκλογών δεν το κατέθεσε μέχρι τον Ιούνιο 2019. Και έτσι σήμερα (από τον Ιούνιο 2019) το 85% των παλαιών στάβλων είναι χωρίς νομική κάλυψη αδειοδότησης, και οι κτηνοτρόφοι λειτουργούν σε «κενό», υποκείμενα πιθανών εκβιασμών από τους αγοραστές.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι ΔΕΝ μπορούν να παραδώσουν γάλα νόμιμα. Και ακόμα χειρότερα ΔΕΝ μπορεί να παραχθεί Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, όπως το τυρί Φέτα. Και βέβαια όλες οι συμφωνίες που έγιναν μπορούν να αθετηθούν μονομερώς και να καταστήσουν τους κτηνοτρόφους ομήρους των μεταποιητών γάλακτος και παραγωγών τυριού. Τόσο απλά. Και ενώ συμφώνησαν 0,90€ ή 0,95€ το κιλό το πρόβειο γάλα (σημειωτέον ότι ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων παίρνει το πρόβειο με 1,07€/κιλό), να αρνηθούν την παραλαβή, αν δεν το πάρουν «παράτυπα» … με 0,70€. Ειδάλλως θα πρέπει να πετάξει το γάλα ο κτηνοτρόφος στην ειδική εταιρεία αποκομιδής πληρώνοντας 60€/τόνο …»
Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Με ενδιαφέρον διαβάσαμε στις ειδήσεις της 11/9/2019 ότι οι ξενοδόχοι και το ισχυρό τους λόμπυ διαμαρτυρήθηκαν διότι με μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΠΕ 38/2019) κάποιοι δρόμοι τους δεν θεωρούνται κοινόχρηστοι και έχουν πρόβλημα με τις ανανεώσεις ή την έκδοση των ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων). Η Κυβέρνηση (Υπουργείο Τουρισμού) έσπευσε αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ (ακόμα δεν την βρίσκουμε στο internet …) και έδωσε παράταση κατά ένα έτος στην αδειοδότηση κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων με νόμο (Ν4625, ΦΕΚ 139 Α’, 31-08-19, «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άλλες επείγουσες διατάξεις»).

Ποιος είναι ο λόγος που ΔΕΝ θεωρείται επείγουσα ανάγκη η παράταση κατά κάποιο χρόνο, ανάλογο της ανικανότητας των Δημοσίων Υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις αιτήσεις (δηλαδή κατά 40 επί πλέον έτη, αν η περίπτωση της Ανατολικής Αττικής είναι χαρακτηριστική της κατάστασης) για αδειοδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων;

Πρόσφατα παρακολουθούμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Βουλής των Ελλήνων και διαβάζουμε ότι προτείνεται να θεωρείται «πειθαρχικό παράπτωμα η καθυστέρηση επενδύσεων». Μπράβο. Πολύ σωστό. Αλλά επενδύσεις είναι και οι στάβλοι των κτηνοτρόφων. Δεν είναι μόνο οι Τεχνολογίες Πληροφορικής, οι τουριστικές μονάδες, οι υπεραγορές και τα ποικιλώνυμα «καζίνο».
Διαδικασίες ισοδύναμες με απαγόρευση (αποκλεισμό) αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Και καταλήγει …

«Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το καλοκαίρι του 2019 διαβάζαμε για τις φωτιές στα δάση της Σιβηρίας, της Κεντρικής Αφρικής, του Αμαζονίου, της Αυστραλίας και τις πάνω από 2.000 φωτιές στην Ελλάδα και οι περισσότεροι «φίλοι» γράφανε: «Αν τα δάση ήταν τράπεζες θα τα σώζαμε …», για τις διαδικασίες.
Προφανώς, αν οι στάβλοι των κτηνοτρόφων ήταν «τράπεζες» θα τους είχαν τακτοποιήσει όλους τους στάβλους αμέσως, και ακόμα καλύτερα αν καταλάβαιναν τους στάβλους ως επενδύσεις παραγωγικές (που σημειωτέον, ΕΙΝΑΙ …), πάλι θα τους είχαν τακτοποιήσει.

Το χωράφι ΔΕΝ είναι εργοστάσιο. Οι κατά τόπους αγροτικές κοινωνίες δεν είναι συνεύρεση ατόμων, αλλά ζωντανές κοινωνίες ανθρώπων απόλυτα προσαρμοσμένες στην βιωσιμότητα του περιβάλλοντός τους (Φυσικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, τεχνολογικό κλπ), ΑΠΟΛΥΤΑ συμβιωτικές με τον πλανήτη ΓΗ», αναφέρει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης.

ΑΚούστε το ηχητικό της συνέντευξης του κ. Κώστα Μαντζουράνη στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στη Βασιλική Μαχαίρα.

https://drive.google.com/open?id=1tUdFUBRq7I6Z5qrbs7PH6gjMimHJbbU8
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Νέο νόμο ζητούν οι Κτηνοτρόφοι για την νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: