ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Όλα «ανοιχτά» για τις τιμές το βαμβάκιΟι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον κάμπο τις τελευταίες ώρες έχουν βοηθήσει στη συγκομιδή του βαμβακιού (α΄ χέρι) και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα ολοκληρωθεί και το β΄ χέρι μέχρι τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζεται πως οι Θεσσαλοί αγρότες που συμμετέχουν σε πρόγραμμα σποροπαραγωγής (πανελλαδικά υπολογίζονται σε 40.00 στρέμματα), με υβρίδιους σπόρους ξεκίνησαν τη συγκομιδή από τα στρέμματα που συμμετέχουν σε αυτό, αφήνοντας για τις επόμενες μέρες τη συμβατική παραγωγή, καθώς τα συγκεκριμένα βαμβάκια δεν πρέπει να βραχούν. 

Σύμφωνα με κάποιους αγρότες «κακώς η υγρασία αναδείχθηκε τόσο έντονα στις διαπραγματεύσεις των παραγωγών με τους εκκοκκιστές στη Διεπαγγελματική, καθώς ο βροχερός καιρός έδωσε ένα ακόμα όπλο στους δεύτερους να κρατήσουν την τιμή χαμηλά, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν υπήρχε στεγνό βαμβάκι…».

Αναφορικά με τις τιμές που επικρατούν στα εκκοκκιστήρια του κάμπου, αυτές παίζουν από 38 ως 42,5 λεπτά/κιλό. Κάποια εκκοκκιστήρια αγοράζουν με 38-39 λεπτά, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει εκκαθάριση τέλος του έτους, άλλα προσφέρουν τιμή ημέρας (με συμβόλαιο) 42-42,5 λ. με παράδοση στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου. 

Βέβαια κάποια εκκοκκιστήρια, στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας που έχουν με τους βαμβακάδες, προσφέρουν δωρεάν (εφόσον οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες) τις καρότσες τους (με τις δαγκάνες) για τη συγκομιδή, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο παραγωγός τα 2,5 λεπτά έξοδα μεταφοράς.Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Όλα «ανοιχτά» για τις τιμές το βαμβάκι Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:16 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: