ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κτηματολόγιο: Τι θα συμβεί αν έχει κάνει λάθος στην αίτηση


Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν ιδιοκτήτες – κυρίως οικοπέδων – σε εκατοντάδες περιοχές σε όλη την Ελλάδα όπου έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα κτηματογράφησης. Γιατί; Επειδή πρέπει να πληρώσουν για τα λάθη του Κτηματολογίου (!).

Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης. «Συνήθως επειδή ήταν τα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης (ξεκίνησαν το 1996 αλλά και η 2η γενιά που ξεκίνησε το 2008) παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα ακρίβειας στην περιγραφή των ακινήτων (όριο, σχήμα, διαστάσεις)» εξηγεί. «Αν τα λάθη είναι σημαντικά, απαιτείται η αλλαγή στο Κτηματολόγιο των ορίων, για να μεταβιβαστεί ή να οικοδομηθεί το ακίνητο. Και αυτό κοστίζει σε χρήμα και χρόνο».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Καλογιαννάκη, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαιτούνται κατά μέσο όρο έξι μήνες, εφόσον συμφωνούν οι γείτονες, ειδάλλως ενάμιση χρόνο αν χρειαστεί δικαστική απόφαση. «Το πρόβλημα δεν είναι καθόλου απλό. Ακόμη και μισό μέτρο διαφορά να υπάρχει στο οικοδομικό τετράγωνο σημαίνει πως το οικόπεδο ακουμπά στον δρόμο. Το θέμα πρέπει άμεσα να διορθωθεί και δυστυχώς δεν προβλέπεται καμία γρήγορη συμβατική διαδικασία επίλυσης, ενώ η δικαστική συνδρομή έχει γίνει συνήθεια σε πολλές περιπτώσεις» συμπληρώνει.

Κάθε μήνα κατατίθενται στο Κτηματολόγιο 300 αιτήσεις για χωρικές μεταβολές – που δεν απαιτείται δικαστική απόφαση – και άλλες τόσες (δηλαδή 300) με δικαστική απόφαση. Ολες οι περιπτώσεις περνάνε από τα χέρια μόνο τριών αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών που στελεχώνουν το αντίστοιχο τμήμα. Το κόστος για τη χωρική μεταβολή – ανάλογα την περίπτωση – κυμαίνεται από 1.000 έως 5.000 ευρώ.

Και η λίστα με τα προβλήματα δεν σταματάει εδώ: εκτός από τις περιπτώσεις που πρέπει να διορθωθεί η χωρική βάση του Κτηματολογίου, συμπεριλαμβάνονται οι περιπτώσεις όπου ένας ιδιοκτήτης θέλει απλώς να κατατμήσει το ακίνητό του και να προκύψουν νέα ή να κάνει σύσταση κάθετων ιδιοκτησιών. Γι’ αυτές τις διαδικασίες απαιτούνται κατά μέσο όρο γύρω στους τρεις μήνες ενώ για τις περιπτώσεις κατάτμησης του οικοπέδου ή σύσταση κάθετης / οριζόντιας ιδιοκτησίας το κόστος είναι 1.000 ευρώ (αν δεν χρειαστεί δικαστήριο) και πάνω από 3.000 ευρώ αν χρειαστεί δικαστική απόφαση.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Κτηματολόγιο: Τι θα συμβεί αν έχει κάνει λάθος στην αίτηση Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: