ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εκτός από τη χαμηλή τιμή χάνουν & τη σοδειά τους από τις καταιγίδες οι βαμβακοπαραγωγοί


Σε απόγνωση οι βαμβακοπαραγωγοί στη Λάρισα από το τελειωτικό χτύπημα του καιρού. Εκτός από τη χαμηλή τιμή χάνουν και τη σοδειά τους από τις καταιγίδες

Σε απόγνωση βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί στο Νομό Λάρισας, καθώς η χθεσινοβραδινή καταιγίδα (ξεκίνησε τα ξημερώματα στις 1.30 με 2.00 περίπου) αποτέλεσε την απαρχή των δεινών για τα ασυγκόμιστα βαμβάκια, καθώς συνοδεύτηκε και από σφοδρή ανεμοθύελλα, ενώ το κακό ολοκληρώθηκε με τη νέα μπόρα που ξέσπασε γύρω στις 10.00 το πρωί.


Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών Φώτης Παπαδόπουλος, πάνω από το 50% των βαμβακιών δεν είχαν προλάβει να το συγκομίσουν οι αγρότες στο Νομό Λάρισας (στην Καρδίτσα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή στο 70% των χωραφιών) με αποτέλεσμα αυτά που έμειναν να έχουν υποβαθμιστεί και ποιοτικά και ποσοτικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έπεσαν στο χώμα από τον αέρα, οπότε μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή και πλέον καλείται ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους παραγωγούς.


Με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένουμε νέο σφοδρότερο κύμα βροχοπτώσεων και καταιγίδων από Δευτέρα, οπότε ακόμη και αυτά που έμειναν πάνω στο στέλεχος και δεν τα έριξε ο αέρας, θα αργήσουν πολύ να στεγνώσουν για να λάβουν μία «αξιοπρεπή» τιμή οι παραγωγοί, με δεδομένο ότι φέτος ισχύει και ο.. «κόφτης» της υγρασίας, με βάση τα όσα αποφασίστηκαν στη Διεπαγγελματική Βάμβακος.
Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως στ περισσότερα ασυγκόμιστα χωράφια τα βαμβάκια έγιναν «καραμέλα» όπως λένε στη δική τους αργκό οι βαμβακοπαραγωγοί, δηλαδή έχουν χάσει πολύ από το βάρος και την ποιότητά τους και είναι λογικό πλέον να ζητούν εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις.

Η κάμερα της «Θεσσαλίας τηλεόρασης» και ο φακός του «thessaliatv.gr» βρέθηκαν σήμερα στη Φαλάνη, όπου η εικόνα από τα βαμβακοχώραφα είναι αποκαρδιωτική, με τις βαμβακιές να έχουν λυγίσει και να κείτονται στο χώμα, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα σε χιλιάδες στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών κ. Παπαδόπουλος, καταστράφηκαν τα περισσότερα σπορόκεντρα από τα οποία οι παραγωγοί ανέμεναν να πάρουν επιπλέον κάποια 9 λεπτά το κιλό στην τιμή, τα οποία πλέον τα χάνουν και για αυτό συγκάλεσε το πρωί έκτακτη σύσκεψη του ΔΣ του συνεταιρισμού προκειμένου να γίνουν τα σχετικά διαβήματα προς τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις,.

Και κατέληξε αναφέροντας τη χαρακτηριστική παροιμία «ήταν κουτσό το γαϊδούρι το έφαγε και ο λύκος», εξηγώντας ότι δεν φτάνει που φέτος η τιμή είναι 20% κάτω σε σχέση με πέρυσι, τώρα οι παραγωγοί έπαθαν και ολοκληρωτική καταστροφή χάνοντας τη σοδειά τους…

Ζημιές και στη Φαρκαδόνα και στην Καρδίτσα

Μεγάλες ζημιές όμως έπαθαν και οι βαμβακοκκαλιέργειες στη Φαρκαδόνα όπου για δεύερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα χτυπήθηκαν από χαλάζι και καταιγίδα, ενώ έχουν πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσεις. Παρόμοια εικόνα και στην Καρδίτσα, όπου πέρα από τα βαμβάκια, είχαμε μεγάλες ζημιές και σε δέντρα που ξεριζώθηκαν από τους σφοδρούς ανέμους.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Εκτός από τη χαμηλή τιμή χάνουν & τη σοδειά τους από τις καταιγίδες οι βαμβακοπαραγωγοί Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: