Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τόνοι νερού «βούλιαξαν» τον Κάμπο της Ηλείας & κατέστρεψαν καλλιέργειες


Τόνοι νερού «βούλιαξαν» τον Κάμπο – Βαρθολομιό και Αγ. Μαύρα οι πλέον πληγείσες περιοχές
-Υπερχείλισαν ρέματα και κατέστρεψαν θερμοκηπιακές καλλιέργειες -Επίσκεψη αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηλείας στο Νεοχώρι και τη Μυρσίνη – Διαμαρτυρίες για πλημμελή καθαρισμό από τους ΤΟΕΒ

Όσο καλά προετοιμασμένος και «οχυρωμένος» να ήταν ο Κάμπος δεν θα μπορούσε να αντισταθεί χωρίς απώλειες απέναντι στην επέλαση της ισχυρής καταιγίδας.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης οι δήμοι Πηνειού και Ανδραβίδας Κυλλήνης έγιναν στόχος έντονης βροχόπτωσης.

Για να γίνει κατανοητό «πόσο νερό έριξε» αξίζει να σημειωθεί ότι: στην βορειοδυτική Ηλεία που εκδηλώθηκαν τα ισχυρότερα φαινόμενα κατά την διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Βαρθολομιό κατεγράφησαν 85 χιλιοστά και στον μετεωρολογικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών στην Κυλλήνη 62 χιλιοστά ύψος βροχής. Δηλαδή 85 τόνοι και 62 τόνοι νερού ανά στρέμμα!

Και η αλήθεια είναι ότι ως ένα βαθμό ο Κάμπος αν και δοκιμάστηκε σκληρά άντεξε. Βέβαια υπήρχαν καταστροφές σε καλλιέργειες όπως στη Μυρσίνη όπου περίπου 70 στρέμματα θερμοκηπίων με κηπευτικά καταστράφηκαν, υπήρχαν υπερχειλίσεις ρεμάτων και πλημμύρες σε αγροτικούς δρόμους και χωράφια. Αγρότες και κάτοικοι στις περιοχές Βαρθολομιού και Αγίας Μαύρας επιρρίπτουν ευθύνες στους ΤΟΕΒ για πλημμελή καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων στους τομείς ευθύνης των.

Καταστροφή στις καλλιέργειες

Στην περιοχή Ράχη στη Μυρσίνη η καταιγίδα προκάλεσε ζημιές στα θερμοκήπια της περιοχής και όπως υποστηρίζουν οι αγρότες (Σπύρος Πεντότης) η ζημιά είναι ολοκληρωτική. Στα θερμοκήπια καλλιεργούσαν κολοκύθια και άλλα κηπευτικά και χθες θα ξεκινούσε η συγκομιδή. Περίπου 70 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργιών καταστράφηκαν. Την περιοχή επισκέφθηκε το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος. Στην περιοχή βρισκόταν από το πρωί ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρήστος Παλαιολόγος με τους αντιδημάρχους Πέτρο Ανυφαντή και Διονύση Κεκάτο. Τα ρέματα Γιαννίτσης και Ανισάτος υπερχείλισαν και τα νερά κάλυψαν τις γύρω εκτάσεις. Τα ρέματα σε μεγάλο βαθμό έχουν καθαρισθεί αλλά ήταν αδύνατον να συγκρατήσουν τόσο ύψος βροχής.

«Λίμνη» η Μυρσίνη

Προβλήματα υπήρχαν και στο χωριό. Στη διασταύρωση του υδατόπυργου στη Μυρσίνη είχε πλημμυρίσει ο δρόμος και πολύ χαμηλά οχήματα και δίκυκλα περνούσαν με δυσκολία το σημείο αυτό , μέχρι που αποσύρθηκαν τα νερά .Ο πρόεδρος της ΤΚ κ. Ανδρέας Αποστολόπουλος δήλωσε: “Προσπαθήσαμε να καθαρίσουμε τα φρεάτια που υπάρχουν στη διασταύρωση αυτή , αλλά δεν ήταν φραγμένα . Απλά ο αγωγός ομβρίων υδάτων δεν απορροφούσε άλλο νερό.Πάντως το στραγγιστικό κανάλι πίσω από τον υδατόπυργο πρέπει να καθαριστεί γιατί η στάθμη του είναι στο ίδιο ύψος με τα νερά του δρόμου.Επίσης και ο Ανισάτος έχει ξεχειλίσει.

Είχα από ημέρες ενημερώσει τους αρμόδιους αντιδημάρχους ότι χρειαζόμαστε ένα μηχάνημα , όπως JCB , αλλά η απάντηση ήταν ότι δεν έχουμε οδηγούς και εργάτες και μόλις επιλυθεί το πρόβλημα , άμεσα θα ικανοποιηθεί το αίτημά μου”.

Πρόβλημα δημιουργήθηκε και στο κέντρο των Λεχαινών στην παλαιά αγορά.

Διαμαρτυρία στην Αγ. Μαύρα

Αγρότες και κάτοικοι της Αγ. Μαύρας του Δήμου Πηνειού διαμαρτύρονται γιατί ο ΤΟΕΒ Σαβαλίων δεν έχει καθαρίσει σε κάποια σημεία τα κανάλια με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια και ένας σταύλος όπου καταστράφηκε ο σανός. «Αν η έντονη καταιγίδα συνεχιζόταν θα είχαμε πρόβλημα και μέσα στο χωριό» υποστηρίζουν οι κάτοικοι.


Σοβαρά προβλήματα κυρίως στην αγροτική οδοποιία, προκάλεσε η παρατεταμένη βροχόπτωση στον δήμο Ήλιδας, ενώ κάποιες κατοικίες στην περιοχή των Σαβαλίων κινδύνευσαν να πλημμυρίσουν, αφού τα νερά έφτασαν στις πόρτες των σπιτιών.

Το αγροτικό οδικό δίκτυο της Πηνείας θυμίζει «βομβαρδισμένο τοπίο. Οι μεγάλες ποσότητες νερού, «κατέβασαν» χώματα, με αποτέλεσμα κάποια σημεία να είναι απροσπέλαστα.


Στην περιοχή των Σαβαλίων τα χωράφια, κυρίως πίσω από το εργοστάσιο «Κύκνος» θύμιζαν μια απέραντη λίμνη, με τα κανάλια να έχουν υπερχειλίσει. Οι κάτοικοι μιλούν για ακαθάριστο αρδευτικό δίκτυο, που είχε ως συνέπεια από την παρατεταμένη βροχόπτωση να μην μπορεί να γίνει η απορροή και η μεγάλη ποσότητα νερού να καταλήξει στις παρακείμενες καλλιέργειες.

Μάλιστα, το νερό έφτασε μέχρι και τις κατοικίες στην πλευρά του χωριού προς τον Αμπελόκαμπο, με τους περιοίκους να μιλούν για βουλωμένα, αλλά και για κλεισμένα φρεάτια.

Από την έντονη βροχόπτωση κινδύνεψε το σπίτι στο οποίοι διαμένει ο κ. Φίλιππος Σπυρόπουλος με την γυναίκα και τα τρία ανήλικα παιδιά τους: «Το νερό έφτασε στο ένα μέτρο έξω από το σπίτι. Έβρεχε όλο το βράδυ. Το νερό έφτασε έξω από το σπίτι, έξω από την πόρτα. Έχουν κλειστεί τα φρεάτια, κάποιοι έχουν χτίσει πάνω σε αυτά. Μπροστά από το σπίτι, το φρεάτιο ήταν γεμάτο μπάζα. Και όταν κατάλαβα τι θα μπορούσε να συμβεί άρχισα, να το καθαρίζω. Όλα τα νερά καταλήγουν μπροστά στο σπίτι. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση…», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόσο στην περιοχή των Σαβαλίων, όσο και στα χωριά της Πηνείας, έφτασαν συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ήλιδας, οι οποίοι άρχισαν να απομακρύνουν φερτά υλικά, αλλά και να προβαίνουν στην απορροή υδάτων στα σημεία που βρίσκονται σπίτια.

Για μεγάλα προβλήματα μίλησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ήλιδας Βαγγέλης Χριστοφόρου, ο οποίος απέστειλε έγγραφο για την ανάγκη συνδρομής με μηχανήματα από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις αποκατάστασης, αλλά και διευθέτησης για επικείμενη παρατεταμένη βροχόπτωση.

«Και στα Σαβάλια είχαμε προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίσαμε, αλλά σε πολλά χωριά της Πηνείας η κατάσταση ήταν δύσκολη. Το αγροτικό δίκτυο έχει υποστεί ζημιές και χρειάζεται η συνδρομή και μηχανημάτων από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας», επεσήμανε ο κ. Χριστοφόρου.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Τόνοι νερού «βούλιαξαν» τον Κάμπο της Ηλείας & κατέστρεψαν καλλιέργειες Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: